BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana Sayfaİlginç Bankacı HikayeleriÜnlü CEO'ya 'Porsche' soruşturması----

Ünlü CEO'ya 'Porsche' soruşturması

Ünlü CEO'ya 'Porsche' soruşturması
25 Ocak 2022 - 17:37 www.finansgundem.com

Dev Alman varlık yönetimi şirketi DWS’in CEO’su 2017 yılında yaptığı bir havale gerekçesiyle Deutsche Bank’ın hedefi haline geldi. CEO söz konusu işlemi Porsche otomobil satın almak için yaptığını belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Deutsche Bank, Almanya'nın mali suç izleme örgütünü en üst düzey bankacılarından birine bir müşterisi tarafından yapılan 160 bin euroluk ödeme konusunda uyardı. DWS’in şu anki CEO’su Asoka Wöhrmann’la ilgili soruşturma, başarısız bir Porsche otomobil satın alma girişimiyle bağlantılı.

Financial Times’ın haberine göre, 2017 yılında o dönem Deutsche’nin Özel Müşteriler İşletmesi Başkanı olan Asoka Wöhrmann, kimya tesislerini temizleme üzerine uzmanlaşan bir şirket olan Ice Field Dry Ice Engineering’in Genel Müdürü Daniel Wruck’tan 160 bin euro ödeme aldı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Asoka Wöhrmann daha sonra 2018 yılında Alman varlık yönetimi şirketi DWS’in CEO’luğuna getirildi.

Haberde Deutsche’nin kendi bankacılarından birinin de dahil olduğu işlem hakkında şüpheli faaliyet raporu oluşturarak son derece sıra dışı bir adım attığı belirtiliyor. Konuya aşina kişilere göre Deutche konuyla ilgili kendi bünyesinde başlattığı iç soruşturmayı da yakın zamanda genişletti.

Wöhrmann'a yapılan ödeme 2018'in sonlarında ortaya çıktı. Wruck'a ilk kez Eylül 2017'de 160 bin euro ödeme aktardığı belirlendi. Wruck ve Wöhrmann FT'ye yaptığı açıklamalarda paranın Wruck tarafından Wöhrmann adına yeni bir ‘Porsche Panamera’ marka otomobil satın alması için yapıldığını söyledi.

Wruck'ı temsil eden bir avukat FT'ye yaptığı açıklamada, “Bir arkadaş olarak ve Porsche satıcılarını şahsen daha iyi tanıdığı gerekçesiyle Wruck aracın konfigürasyonu ve siparişi konusunda yardımcı olmayı teklif etti” ifadelerine yer verdi. Açıklamada bu sebeple tartışılan miktarın Wöhrmann’a havale edildiğini söyledi.

Habere göre konuyla ilişkili belgelerde, Wruck'un o dönem kendisi için yeni bir Panamera sipariş etme sürecinde olduğu görülüyor. Temmuz 2017'de, bayisine e-posta yoluyla Wöhrmann'ın "arkadaşı" olduğunu ve tıpkı kendisi gibi arkadaşının da aynı cüzi fiyattan söz konusu otomobili satın alması gerektiğini söylüyor.

Habere göre, Wruck'a 160 bin euro havale etmeden bir gün önce, Wöhrmann ilk olarak doğrudan Frankfurt Porsche bayisine para göndermiş. Ancak bir sipariş veya bir fatura olmadığı için söz konusu miktar hemen iade edilmiş.

Porsche konuyla ilgili açıklamasında yeni araç alan bireylerin normal şartlarda teslimata iki ila üç hafta kala işlemler faturalanana kadar hiçbir şey ödemek zorunda olmadıklarını söyledi.

Eylül 2018'de, Wöhrmann'ın "DW aracı" etiketli bir işlemde 160 bin euroluk parayı transfer etmesinden 12 ay sonra, Wruck aynı miktarı FT tarafından görülen belgelere göre Wöhrmann'a geri havale etti.

Wruck'un avukatı, müvekkilinin arabanın parasını bayiye aktaramadığını çünkü Porsche'nin parayı doğrudan potansiyel sahibinden almak istediğini ve bu nedenle parayı Wöhrmann'a iade ettiğini söyledi.

Sonuçta, Wöhrmann Wruck üzerinden yeni bir araç satın almadı, ancak Nisan 2018'de, 139.500 euro fiyatla kullanılmış bir Panamera Turbo için bayilikle kendi adına bir sözleşme imzaladı.

Ödemeler yapıldığı sırada Wruck ve Wöhrmann, Deutsche, Allianz, Auto1 ve dış yatırımcılar tarafından desteklenen Auto1 FinTech isminde bir ortak girişim için müzakerelerde yer almıştı.

Wruck'un Wöhrmann'a yaptığı ödeme, Deutsche Bank'ın mali suçlarla mücadele birimi tarafından tespit edildi ve konuya aşina olan dört kişiye göre Almanya Mali İstihbarat Birimi'ne (FIU) bildirildi. FIU ve Alman piyasa düzenleme kurumu BaFin konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Deutsche FT'ye verdiği demeçte, şüpheli faaliyet raporlarının varlığı hakkında hiçbir yorumda bulunmadı. Bankadan yapılan açıklamada, “Şüpheli işlem raporlama sistemlerinin (SAR) potansiyel şüphelere karşı bir uyarı olduğunu ve herhangi bir yanlışlık meydana geldiği sonucuna varmadığını anlamak önemlidir. Eğer bir yanlışlık olduğuna dair belirtiler varsa, bunu araştırırız” ifadelerine yer verildi.

Deutsche'nin konuyla ilgili değerlendirmesine aşina olan, bankanın uyum birimindeki bir üst düzey yetkili, Wöhrmann’ın davranışında yasa dışı bir durumun olmadığını ancak Deutsche’nin Wöhrmann’a düşüncesiz davranışı sebebiyle gayri resmi olarak “öğüt verdiğini” belirtiyor.

Bankanın uyum personeli geçtiğimiz günlerde konuyu tekrar ele alarak Wöhrmann'ın banka hesaplarını taradığını açıkladı. Haberde Wöhrmann’ın Auto1 FinTech ortak girişimiyle bağlantılı kişilerden başka bir ödeme almadığına dair bir yeminli ifadesi bulunduğu da belirtiliyor.

DWS konuyla ilgili açıklamasında Wöhrmann'ın "Deutsche Bank'ın Alman Müşteriler Birimi Başkanı olduğu dönemle ilgili imaları reddettiğini" söyledi.

DWS, CEO'sunun daha önceki görevinde, “Auto 1 FinTech'in ilgili taraflarının görüşmelerini kolaylaştırmakla” sorumlu olduğunu ve her zaman ve her örnekte Deutsche Bank’ın çıkarlarını temsil ettiğini açıkladı. Varlık yönetimi şirketi para alış verişi konusunda yorum yapmadı.

Deutsche Bank’a kur manipülasyonu cezası

 

Milyarder yatırımcı Dalio’dan şok Fed yorumu

 

BDDK'dan Deutsche Bank'ın danışmanlık hizmeti vermesine onay

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)