BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDeutsche Bank: Enflasyon beklenenden hızlı düşebilir----

Deutsche Bank: Enflasyon beklenenden hızlı düşebilir

Deutsche Bank: Enflasyon beklenenden hızlı düşebilir
22 Haziran 2023 - 18:09 www.finansgundem.com

ABD’de enflasyonun nasıl seyredeceği merak ediliyor. Beklentiler ağırlıklı olarak enflasyonun yüksek kalmaya devam edeceği yönünde. Ancak Deutsche Bank farklı bir öngörüye sahip.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yüksek enflasyon hanehalkları başta olmak üzere birçok kesim için büyük zorluklar yaratıyor. Fed’in faiz hamleleriyle biraz olsun yumuşayan enflasyonun yıl sonuna kadar nasıl bir seyir izleyeceği ise yakından izleniyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Deutsche Bank, ABD enflasyonunun Fed'in bu yıl beklediğinden daha fazla iyileşmesini bekliyor.

Karamsar yatırım bankasından iyimser tahmin

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, Wall Street'in en karamsar bankası olarak bilinen Deutsche Bank, enflasyon tartışmasına iyimser bir bakış açısıyla yaklaşıyor: “Fed'in favori enflasyon göstergesinin yıl sonuna kadar, merkez bankasının düşündüğünden daha da fazla düştüğünü görüyoruz.”

Stratejist Gabriele Cozzi ve araştırmacı Matthew Raskin'in yayınladığı analiz önemli çünkü kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi tarafından ölçülen çekirdek enflasyon aylardır inatla yüksek seyrediyor. Tüketici fiyat endeksinden alınan temel okumalar da yüksek kalmaya devam ediyor ve Fed'i bu yıl iki faiz artırımı daha yapmaya sevk ediyor. Bu açıklamanın piyasaları da oldukça yakından ilgilendirdiği görülüyor. Fed’in açıklaması sonrası ABD hisse senetlerinde yaşanan son rallinin de aniden sona erdiği görülüyor.

Hisse senedi yatırımcılarına müjde

Deutsche Bank'ın görüşü gerçekleşirse, bu, hisse senedi yatırımcılarına yeniden yükselişe geçmeleri için yeterli neden verebilir. S&P 500 ve Nasdaq borsalarının her biri Cuma gününü, son yıllardaki en uzun haftalık galibiyet serisiyle tamamlamıştı ancak son kazançlarının bir kısmını Salı ve Çarşamba günlerinde kaybettiler.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günü Meclis Finansal Hizmetler Komitesi'ne verdiği ifadenin soru-cevap oturumu sırasında yayınlanan bir notta Cozzi ve Raskin, çekirdek enflasyonun dördüncü çeyreğe göre yıllık bazda yüzde 3,3 -3,9 arasına düşeceğini öne süren bir dizi model tahmininden alıntı yapıyor. Bu, Ocak'tan Nisan'a kadar her ay geçerli olan yıllık bazda yüzde 4,6 - 4,7'lik okumalardan daha düşük bir seviyeye işaret ediyor.

Resesyon olasılığı yüzde 100

Cozzi ve Raskin, “Kullanılan varsayımlara bağlı olarak, tahminler yıllık yüzde 3,3 ile yüzde 3,9 arasında bir aralık oluşturuyor ve en makul senaryo çekirdek enflasyonun 4. çeyrekte yüzde 3,5 olduğunu gösteriyor” diye yazıyor.

Bu arada, Deutsche Bank'ın ekonomi ekibi 2023 yılı için yüzde 3,6'lık bir çekirdek enflasyon oranı öngörüyor. Bu tahminler, Fed politika yapıcılarının geçen hafta yayınlanan tahminlerine dayalı olarak bu yıl için bekledikleri yüzde 3,9'luk çekirdek enflasyon oranıyla karşılaştırılıyor.

Cozzi ve Raskin'in vardığı sonuçlar, Deutsche Bank'ın ‘ABD'deki döngü sonu dinamikleri’ne dayanan daha geniş makro görüşüyle de tutarlılık gösteriyor. Geçen hafta, Deutsche Bank stratejistleri Marion Laboure, Cassidy Ainsworth-Grace ve Jim Reid, ABD'nin bu yılın dördüncü çeyreğinde veya 2024'ün ilk çeyreğinde resesyona girme olasılığının yüzde 100 olduğunu gösteren slaytlar yayınladılar.

Deutsche Bank'ın temel enflasyon tahminleri, özel işten ayrılma oranı, Michigan Üniversitesi'nin 5-10 yıllık enflasyon beklentileri, Cleveland Fed'in yeni kiracı endeksi ve çekirdek üretici fiyat endeksini içeren göstergeler hakkındaki varsayımlara dayanıyor.

Enflasyon hafife alındı

Banka, enflasyon ve ekonomi için en muhtemel yol hakkındaki genel düşüncesinde tamamen yalnız değil. New York hedge fonu WinShore Capital Partners'ta enflasyon yatırımcısı olan Gang Hu da kendi modeline dayanarak gelecek 12 ayda kabaca yüzde 2,5’luk çekirdek enflasyon gördüğünü belirtiyor.

Geçen yılın Nisan ayında Deutsche Bank, mevcut enflasyon döneminde ABD'de bir resesyon öngören ilk büyük Wall Street bankası olmuştu. Geçen Haziran ayında ise banka, enflasyonun tahmincilerin veya Fed'in beklediği kadar yavaşlamama şansı olduğunu söylemişti.

Powell'ın Çarşamba günkü ifadesi sırasında, bir milletvekili Fed Başkanı’na, Fed’in enflasyonun sonunda yüzde 2'ye düşeceğini tahmin ettiklerini ancak tahminlerinin neden defalarca hedefi kaçırdığını sordu ve baskı yaptı. Powell, politika yapıcıların enflasyon çağrıları söz konusu olduğunda özel tahmincilere göre herhangi bir avantajı olmadığını ve fiyat artışlarının kalıcılığını hafife alarak ‘esasen tüm tahmincilerin aynı hatayı yaptığını' söyleyerek yanıt verdi.

Amerikalılar yüksek enflasyondan bıktı

 

Fed Başkanı Powell'dan enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı

 

Kaliforniya’da düşük gelir ve enflasyon nedeniyle evsizlerin sayısı artıyor!

 

Fed Başkanı Powell: Enflasyonu indirme konusunda kararlıyız

 

Enflasyonun yerini açgözlülük enflasyonu aldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)