BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDerin bir resesyon mu, yumuşak iniş mi? ABD ekonomisi nereye gidiyor?----

Derin bir resesyon mu, yumuşak iniş mi? ABD ekonomisi nereye gidiyor?

Derin bir resesyon mu, yumuşak iniş mi? ABD ekonomisi nereye gidiyor?
17 Şubat 2023 - 15:43 www.finansgundem.com

ABD ekonomisinin geleceği büyük bir bilinmezlik içeriyor. ‘Yumuşak iniş' ve ‘derin resesyon’ denklemin iki zıt kutbunda yer alıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisine dair gelen yeni veriler kafaları karıştırıyor. Ekonominin sağlamlığı ve yüksek enflasyon bir süre daha aynı yolda gidecek gibi gözüküyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’in enflasyonu soğutmak için yürüttüğü agresif sıkılaştırma politikasına rağmen, enflasyonun aylık bazda beklentilerin üzerinde gelmesi ve yıllık baz yüzde 0,5 oranında artarak yüzde 6,4’te seyretmesi, piyasalarda Fed’in şahin tavrını sürdüreceği şeklinde algılanıyor.

Ekonominin sağlığı

NBCDFW’den Laura Harris’in haberine göre, ekonomiyle ilgili her gün yeni bilgiler ve ek rakamlar geliyor. Fed'in enflasyonu soğutmak için başlattığı agresif kampanyaya rağmen, Ocak ayında genel enflasyonun yıllık bazda yüzde 0,5 oranında artarak bir önceki yıla göre yüzde 6,4'e yükseldiği görülüyor.

Dewitt and Dunn CEO'su Cathy Dewitt Dunn, “Enflasyonun hızı düşse de, Fed enflasyonla mücadelenin bittiğini söylemek için çok erken olduğunu belirtti. Fed Başkanı Jerome Powell, inatçı enflasyonla mücadele etmek ve yüzde 2 hedef oranına yaklaşmak için oranları çeyrek puan yükselterek 1 Şubat'ta bir faiz artırımı daha duyurdu” diyor.

Dunn, ekonominin sağlığı söz konusu olduğunda yatırımcıların baktığı birkaç gösterge olduğunu söylüyor. Bunların başında ise Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) geliyor. Dunn, “Ekonomi 2022'nin sonuna kadar sağlam bir büyüme gösterse de, GSYİH genel olarak yalnızca yüzde 1 büyüdü ve bir yıl önceki yüzde 5,7'lik büyümeden önemli ölçüde düşüş yaşadı” şeklinde konuşuyor.

Dunn, "Son veriler ayrıca, inşaat maliyetleri arttıkça ve faiz oranlarındaki artışlar alıcılar ve satıcılar üzerinde baskı oluşturdukça, konut piyasası faaliyetlerinde de büyük bir düşüş olduğunu ortaya koyuyor” diyor. Peki, ülkenin resesyona girme ihtimali bakımından tüm bunlar ne anlama geliyor?

Resesyon hala yüksek bir ihtimal

Dunn, “Ekonomistler 2023'te yüzde 61'lik bir durgunluk şansı olduğuna inanıyor ancak Fed yine de 'yumuşak iniş' gerçekleştireceklerinden umutlu. Faiz oranları artırdıkça, tüketici ve işletme harcamalarının düşmeye devam etmesi ve bunun da durgunluğa yol açması bekleniyor. Ne olursa olsun, 2023 yılında bir durgunluk olursa, kötü ekonomik koşullara hazırlıklı olmak gerekiyor” diye konuşuyor. Dunn, “Ekonomi sürekli olarak genişliyor ve daralıyor, bu da kaçınılmaz olarak ara sıra resesyonlara yol açıyor” diyor.

Dunn, yine de özellikle işsizlik söz konusu olduğunda, haberlerin o kadar da kötü olmadığını söylüyor. Dunn, “Şu anda işsizlik oranı yüzde 3,4 seviyesinde. Bu 1969'dan bu yana görülen en düşük seviye. Her işsiz için yaklaşık iki açık pozisyon var, ancak teknoloji endüstrisinin yaşadığı gibi son büyük işten çıkarmalar işsizlik oranını daha da yükseğe çıkarabilir. İşten çıkarmaların, daha sıkı bütçelerin ve daha yüksek fiyatların bir başka durgunluk göstergesi olan tüketici harcamalarını yavaşlatması gerekiyor. İnsanlar harcamalarını dizginledikçe, ekonominin de aynı yolu izlemesi bekleniyor” diyor.

En kötü senaryoya hazırlıklı olun

Hanehalkları için ise Dunn, herhangi bir finansal dönemde, mali durumlarını olabilecek en kötü senaryoya karşı hazır olmasını sağlamalarının en iyisi olduğunun altını çiziyor. Dunn, “Devam edin ve bu acil durum tasarruflarınızı artırın. Bir durgunluk halinde, işletmeler maliyetleri düşürmeye çalışırken genellikle işten çıkarmalar, izinler ve maaş kesintileri de beraberinde gelir. Bu nedenle acil bir durumda birikimlerin kolayca erişilebilir olması önemlidir” şeklinde konuşuyor.

Dunn, işinizi kaybederseniz veya bir maaş çekini kaçırırsanız, acil durum fonunuzun 3-6 aylık masraflarınızı karşılamaya yetecek kadar birikmiş olması gerekiyor” diyor.

Dunn, ayrıca, yüksek faizli borçlarla olabildiğince hızlı mücadele edilmesi gerektiğini belirtiyor. Dunn, “En büyük borçlarınızı ödemek cazip gelse de, önce kredi kartları gibi yüksek faizli borçlarınızı halletmenizi tavsiye ederim. Fed Faiz oranlarını artırmaya devam ederken, borcunuz için mümkün olan en düşük faiz oranlarına sahip olmak istersiniz. Otomatik ödemeleri ayarlamak, ödemeleri takip etmeniz gecikme ücretlerinden kaçınmanıza yardımcı olabilir” diyor.

Yatırımlarınızı panikle satmayın

Dunn, “Çeşitli bir portföye sahip olmak, değişken piyasalarda riskinizi azaltmanıza yardımcı olur. Böyle dönemlerde tahviller, hisse senetleri, emlak ve nakit ya da değerli metaller gibi gerçek varlıkları portföyünüzde kullanmaya çalışın. Emeklilerin ise, ihtiyaçlarını karşılayacak kadar düşük riskli yatırımlara ve likit varlıklara sahip olduğundan emin olması gerekiyor. Kullanmanız gerektiğinde bir piyasa gerilemesinin paranızı tüketmesine izin vermemelisiniz. Ancak tüm bunlar yatırımdan uzak durmanız değil, yatırım yapmaya devam etmeniz anlamına geliyor” şeklinde konuşuyor.

Dunn, bir resesyon korkusu arttıkça birçok kişinin eğiliminin 'panik satışı' olduğunu, ancak kısa vadeli oynaklığın uzun vadeli yatırım hedeflerinizi mahvetmesine asla izin vermemeniz gerektiğini sözlerine ekliyor.

Larry Summers: Resesyon üç etkene bağlı

 

ABD'de resesyon riski

 

Biden'dan resesyon açıklaması

 

Goldman Sachs, ABD ekonomisi için resesyon olasılığını revize etti

 

Wall Street 'yumuşak iniş'ten umudunu kesti

 

Yumuşak iniş senaryosu masadan kalkmış değil

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)