BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYumuşak iniş senaryosu masadan kalkmış değil----

Yumuşak iniş senaryosu masadan kalkmış değil

Yumuşak iniş senaryosu masadan kalkmış değil
23 Ocak 2023 - 11:28 www.finansgundem.com

ABD ekonomisinde yumuşak iniş senaryosu yatırımcılar için hala geçerliliğini koruyor. Yatırımcılar, borsaya dönmek için olumlu ekonomik verilere odaklanıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi ve hatta dünya ekonomileri resesyon korkusuyla boğuşuyor. Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında uyguladığı yüksek faiz politikasının ABD ekonomisini uçuruma sürüklememe ihtimali küçük bir umut da olsa hala geçerliliğini koruyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, olumlu ekonomik veriler her ne kadar Fed’in şahin tutumunu sürdürerek faiz artırımlarına devam etme ihtimalini artıracak olsa da, yatırımcılar olası bir yumuşak iniş senaryosunun borsalara dönmek için en makul gerekçe olduğunu düşünüyor.

Finansal ikilemde konumlanmak zorlaşıyor

Fortune’dan Jessica Menton’ın haberine göre, borsaların 2023 yılına güçlü başlaması ve ardından gelen duraklama, Wall Street'te çoğu kişiyi rahatsız eden ana sorunun altını çiziyor: “Yeniden borsalara girmek ne zaman güvenli olacak?”

Piyasalar, enflasyondaki yavaşlamanın Fed'in geçen yıl S&P 500 Endeksi’ni 2008 yılından bu yana gördüğü en kötü düşüşe sürükleyen agresif Faiz oranı artışları döngüsünü yakında sona erdirmesine izin vereceğine giderek daha fazla inanıyor. Ancak yatırımcılar aynı zamanda daha yüksek faiz oranlarının ekonomiyi durgunluğa sürükleyebileceği ve büyümeyi frenleyebileceğinin de farkında. Bu da, bu finansal ikilem içinde yatırımcıların konumlanmasını zorlaştırıyor.

Ned Davis Research ABD Baş Stratejisti Ed Clissold, “S&P 500, bir durgunluk başlamadan önce hiç dibe vurmadı ancak ABD ekonomisinin gerçekten bir gerileme dönemine girip girmeyeceği henüz net değil” diyor. ABD'nin bu yılın ilk yarısında ekonomik bir yavaşlama içine gireceğini söyleyen Clissold, “Bazı göstergeler bize yumuşak bir inişin masadan kalkmadığını söylüyor. Tüm bu ters akıntılar, yatırımcıların ABD hisse senetlerinde pozisyon almasını zorlaştırıyor.”

Yatırımcılar ipuçları için gelen ekonomik verilere ve tarihsel eğilimlere güvenirken, ters akıntılar borsayı dalgalı seyretmeye zorluyor. Geçen hafta, S&P 500 yüzde 0,7 oranında düşerek iki haftalık kazanç serisini kaybetse de Fed yetkililerinin aşırı agresif politika hamlelerine ilişkin korkuları geri çevirmesiyle teknoloji hisselerindeki artış sayesinde endeksin Cuma günü yüzde 1,9 oranında yükseldiği görülüyor. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi ise haftalık yüzde 0,7'lik bir artışla 30 Kasım'dan bu yana en iyi gününü yaşadı.

Farklı sektör performansları yatırım alanlarını belirleyebilir

Clissold, farklı sektörlerin tarihsel performansının, bir düşüş halinde nereye yatırım yapılacağı konusunda rehber olabileceğini söylüyor. Clissold, malzeme üreticileri ve sanayi şirketleri gibi ekonomik döngülerin sonlarında zirve yapma eğiliminde olan sektörlerin genellikle bir durgunluktan önceki altı ayda güçlü performans gösterdiğini öne sürüyor. Clissold’a göre aynı şey temel tüketici ürünleri ve sağlık hizmetleri hisse senetleri için de geçerli.

Aynı zamanda, finans, emlak ve büyüme odaklı teknoloji gibi kura duyarlı sektörlerden gelen hisse senetlerinin de bu dönemde gecikme eğiliminde olduğu gözleniyor.

Sorun ise geçen yılki satışların kapsamının tarihsel karşılaştırmaları kullanmayı zorlaştırması. Aslında, geçen yılın kura duyarlı teknoloji ve iletişim hizmetleri hisseleri gibi büyük kaybedenleri, bu yılın en iyi performans gösterenleri arasında yer alıyor ve yatırımcıları, ayı piyasasının sonunun gelmiş olabileceğiyle ilgili umutlandırıyor.

Teknoloji hisseleri piyasaların yönünü belirleyecek

Bu hafta piyasalarda, hisse senetlerinin yönünü daha geniş bir şekilde şekillendirmeye hazırlanan Microsoft, Tesla ve International Business Machines gibi şirketlerin kazanç sonuçları açılanıyor. Ayrıca, ABD Ticaret Departmanı’nın Perşembe günü hızlanması beklenen dördüncü çeyrek ABD gayri safi yurt içi hasıla tahminini yayınlaması bekleniyor.

Fundstrat Global Advisors Teknik Strateji Başkanı Mark Newton ise, S&P 500’ün 2022 yılı Ekim ayı ortasında muhtemelen dip yaptığı görüşünde. Bu nedenle Newton, teknoloji hisselerini tamamen portföyden çıkarmak için erken olduğu görüşünde olduğunu belirtiyor.

S&P 500'ün 3.800 puan civarındaki Aralık ayı dip seviyelerinin üzerinde kalıp kaamayacağını izleyen Newton, “Bu yıl ABD hisse senetleri konusunda iyimserim. Bu yıl hisse senetleri için en büyük risk, Fed'in faiz artırımları. Teknoloji şirketlerinden bu hafta elde edilen kazançlar büyük bir katalizör olabilir. Piyasanın diğer alanları da istikrar kazanıyor. Ancak teknoloji gerçekten sert düşerse, bu gerçek bir sorundur ve piyasa bu olasılıkta genel olarak toparlanamaz” diyor.

Bloomberg anketine katılan tahminciler, ekonominin bu yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde daralacağını tahmin ediyor. Bloomberg Intelligence tarafından derlenen verilere göre bu, standart bir durgunluk tanımına uysa da, resesyon ilanı için 1979 yılından beri resmi organ olan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu’nun bir resesyon başladıktan ortalama 234 gün sonrasına kadar böyle bir daralmayı ilan etmediği görülüyor. Bu nedenle yatırımcıların nefesini tutarak resesyonun ilan edilmesini beklemesine pek gerek yok gibi gözüküyor.

Resesyonun ana göstergesi borsalar

Borsanın, bir durgunluğun ne zaman başlayıp ne zaman sona ereceği konusunda öncü bir gösterge olma olasılığı ise çok daha yüksek gözüküyor. Araştırma şirketi CFRA tarafından II. Dünya Savaşı'ndan bu yana derlenen verilere göre, hisse senedi fiyatları tipik olarak resesyon riskine başlamadan yedi ay önce durgunluğu işaret ediyor ve bitmeden beş ay önce dibe vuruyor.

Bloomberg Intelligence Kıdemli Yardımcı Analisti Gillian Wolff, “S&P 500 hisse senetleri genellikle resesyonları hızla fiyatladığından, bir resesyon duyurusundan çok önce toparlanabilir” diyor.

Bloomberg Intelligence'ın modeline göre, S&P 500 kazanç düşüşünü fiyatlamış olsa da, yüksek borçlanma maliyetlerinin ve süregelen ekonomik belirsizliklerin muhtemelen önümüzdeki yıl hisse senetlerindeki kazanımları durdurması bekleniyor. Bloomberg Intelligence'ın baz senaryosu, endeksi 2023'ün sonunda 3.977 puan civarında gösteriyor. Ancak yükseliş senaryosu gerçekleşirse, Bloomberg Intelligence bunun yaklaşık yüzde 23'lük bir artışla 4.896 puana kadar sürebileceğini tahmin ediyor.

180 Degree Capital CEO'su Kevin Rendino ise ABD'deki durgunluğun çoktan başladığını düşünüyor. Rendino, bu nedenle, özellikle teknoloji ve isteğe bağlı tüketim sektörlerinden son derece düşük değerlemelere sahip olduğunu düşündüğü küçük sermayeli hisse senetlerine odaklandıklarını belirtiyor.

Küçük sermayeli hisse senetlerinin, tarihsel olarak bakıldığında genel anlamda endeks yükselmeden önce dibe vuran ilk gruplar arasında yer aldıkları görülüyor. Russell 2000’ın Ocak ayında yüzde 6 yükselerek büyük sermayeli S&P 500'ün yüzde 3,5'lik kazancını geride bırakması da bunu doğruluyor.

Rendino, “Herkes kaçarken, ben o dövülmüş küçük çaplı hisse senetlerine doğru koşuyorum. Bir toparlanmayı ilk gösterenler onlar olacak ve bunu büyük hisse senetlerine kıyasla şimdiden yapmaya başladılar bile. Yatırımcılar bir resesyon bekliyorlar ama resesyon içinde olsak da olmasak da kıyamete doğru gitmediğimiz kesin” şeklinde konuşuyor.

Piyasalar yoğun veri haftasına temkinli başladı

 

Piyasalarda resesyon endişesi

 

3 yıl sonra ilk kez boğa piyasası sinyali

 

Belirsiz piyasa koşulları için 4 kritik öneri

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)