BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakDerdimiz çarşının yaşaması----

Derdimiz çarşının yaşaması

Derdimiz çarşının yaşaması
25 Aralık 2016 - 07:55 www.finansgundem.com

Hürriyet'in köşe yazarı Jale Özgentürk, AVM'ler ile mağazalar arasında yaşanan kira tartışmasında perakendecilerin yaklaşımını yazdı

Alışveriş merkezleri (AVM) ve mağazalar arasında yaşanan kira tartışmasında “Yeşilçam’ın kötü adamlarına döndük” diyen AVM’cilere perakendecilerden yanıt geldi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, “AVM’ler kötüdür demiyoruz ama durum vahim. Derdimiz çarşının yaşaması” dedi.
"Halden anlayan babacan, Hulusi Kentmen tarzında patron olan AVM’cilere lafımız yok. Bizim lafımız Yeşilçam’daki kötü adam figürlerinin benzerlerine.”
Türkiye’nin dövizde yaşadığı ralli nedeniyle çıkan kira kavgasında dertlerini anlatamamaktan yakınan ve “Yeşilçam’ın kötü adamlarına döndük” diyen AVM’cilere perakendecilerin yanıtı böyle.
ANKET YAPTILAR
Geçen hafta bu köşede görüşlerini anlatan AVM işletmecileri, kiraların TL’ye dönmesi, döviz artışları nedeniyle perakendecilere destek verilmesi gibi konularda ellerinden geleni yaptıklarını ancak kendilerini anlatamadıklarını söylüyordu.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel aradı ve bu kez durumu perakendecilerin bakışıyla anlattı. Perakendeciler ağustosta bir anket yaparak AVM’leri en çok şikayet edilen, kira-ciro oranı en yüksek olan gibi kriterlere göre sıralamış.
Öncel söze, “Biz burada topyekün bütün AVM’ler kötüdür demiyoruz. Durum vahim. Çare bulmamız lazım. Zaman geçiyor” diye başlıyor.
SÖZLEŞMELER TL OLMALI
Ankette olumsuz çıkan AVM’lerin bir kısmının yöneticileri ile görüştüklerini söyleyen Öncel, geçen hafta tüm üyelerin biraraya geldiğini ve bazı kararlar aldıklarını söylüyor. Bunları şöyle özetliyor Öncel:
- Devletin yönlendirmesi ile bir milat alınmalı ve bundan sonra tüm sözleşmeler TL olmalı.
- Mevcut sözleşmeler TL’ye dönmeli. Aynı AVM içinde farklı kur uygulamaları ortadan kalkmalı.
- AVM’ler teker teker çağırarak insanları birbirine düşman ediyorlar. Artık sorunlarımızı teker teker çözmeyeceğiz.
Öncel, son 5 yılda doların yüzde 120, Euro’nun yüzde 80 arttığını, 5 yılın TEFE-TÜFE ortalamasının ise yüzde 30’da kaldığını hatırlatarak “İki mağaza düşünün caddede. 10 bin TL’ye tutmuşsunuz. Birinin kirası 13 bin TL oluyor, diğeri 22 bin lira. Nasıl olacak bu?” diye devam ediyor.
Türkiye’nin ekonomik ve siyasi olarak en zor dönemini yaşadığını ve seferberlik döneminde bulunulduğunu da söylüyor Öncel ve şöyle devam ediyor: “Benim firma olarak rahat olmam önemli değil. Çarşıyı yaşatmamız gerekiyor. Meselemiz çarşıyı açık tutmak. Ama bu gidişle zor.”
Öncel, şunları sıralıyor:
- BMD’nin 143 üyesine sorduk. Dolar kurunda 2.30-2.40, Euro’da da 2.70-80 yaşanabilir seviye. Çünkü biz ürünlerimizin fiyatını arttıramıyoruz.
- TL’ye dönemiyorlarsa bir talebimiz var. Zarar eden, AVM’den çıkmak isteyen mağazalara cezasız çıkma imkanı verilsin. Ona da yanaşmıyorlar. Ölmekte olan adamdan kan almaya çalışıyorlar. Bakanlığa ilettik bekliyoruz. Öncel, Türkiye’nin önümüzdeki dönemlerinin daha da zor geçeceğini öngörülebilir bütçelere ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Daha fazla vakit harcamadan tarafların uzlaşması şart.
Yoksa kısa sürede ciddi bir gelişme kaydeden perakende sektörünün sonu iyi görünmüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hüseyin Gülçükçü26 Aralık 2016 01:28

    Çözüm: Devlet şunu yapmalı. Dolar ile yapılan veye yapıldığı tespit edilen kontratlarda adli vakalarda yokluk ifade eden karar alınmalıdır. Zira bu ülke muz Cumhuriyeti değilse para birimi en az bayrak gibidir. Türkçe gibidir.