BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinDemansa karşı 6 altın tavsiye----

Demansa karşı 6 altın tavsiye

Demansa karşı 6 altın tavsiye
07 Ocak 2024 - 14:29 www.finansgundem.com

Demansa yakalanma riskinizi azaltmak için gündelik hayatınızda birkaç alışkanlığınızı değiştirmek yeterli. Ünlü bir uzman bu hastalığa karşı yapılabilecek ipuçlarını sıraladı...


Yaşlandıkça ortaya çıkan hastalıklardan biri olan demansı engellemek için önlemler alınabilir. Her ne kadar genetik faktörlerin önüne geçilemese de bazı alışkanlıklarla bu hastalığın önüne geçilebilir.

Genellikle Alzheimer'ın neden olduğu hafıza kaybı ve dil problemi 65 yaş üstünü etkiliyor ve çoğu zaman da normal bir yaşam sürmelerini engelliyor. Hastalığa yatkınlıkta genetik faktörlerin önüne geçmek pek mümkün olmasa da yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yaparak kendinizi korumak, riski düşürmek mümkün.

Psikolog Blair Steel, "Demans, yargılama ve hafıza kaybı gibi en az iki beyin fonksiyonunun bozulmasıyla karakterize edilen bir grup rahatsızlık. Demans belirtileri arasında unutkanlık, sınırlı sosyal beceriler ve günlük işleyişi engelleyen düşünme bozuklukları yer alıyor" diyerek hastalığı tanımlıyor.

1- EGZERSİZ

Steel, demansa karşı koymanın başlıca yolunun da egzersiz yapmak ve hatta özellikle aerobik yapmak olduğunu belirtiyor:
"Özellikle 60 yaşına yaklaşanların hareketsiz yaşam tarzlarından vazgeçmeleri gerekiyor. Vücudunuzu düzenli olarak hareket ettirmek ve bu hareketi sürdürmek riski azaltmanıza yardımcı olabilir."

2- İZOLASYON

Steel'in dikkat çektiği bir diğer konu ise sosyal hayat: "Sosyal medyada çok fazla saat harcıyoruz, ancak bu muhtemelen beynin bağlantı deneyimini, şahsen sosyalleşme kadar uyarmıyor. Şahsen temasın olmaması strese, yüksek tansiyona ve diğer sorunlara neden olablir."

3- UYKU SORUNU

Sağlık için sık sık önemi üzerinde durulan konulardan biri de düzenli uyku. Steel de bu konuya dikkat çekiyor:

"Düzensiz uyku, başka bir önemli tetikleyici olabilir. Belirli bir saatten sonra ekranlardan ve ışıktan kaçının ve uykunuz bölündüğünde telefonunuza uzanmamaya çalışın."

4- STRES

Alzheimer Derneği, demansın en önemli tetikleyicilerinden birinin de kortizol salınımıyla hafızaya zarar verdiği için stresolduğunu belirtiyor.

Fiziksel egzersiz, hoşunuza gidecek hobiler ve aktiviteler, aileyle ve arkadaşlarla vakit geçirmek, hatta sevdilen bir televizyon programını izlemek stresle mücadele etmek çin bir yöntem olablir.

5- ALKOL

Alzheimer Derneği, düzenli olarak alkol tüketimini demansla ilişkilendiriyor. Bu nedenle Steel de alkol kullanımını azaltma konusunda uyarıyor.

6- BESLENME

Özellikle Amerikan beslenmesinde çok popüler olan işlenmiş gıdaların yetişkinlerde demansı tetiklediği düşünülüyor ve uzmanlar da sık sık beslenmenin sağlıkla yakından ilgili olduğuna dikkat çekiyor.

Steel de özellikle ünlüler arasında son yıllarda popülerleşen Akdeniz diyetinin demans riskini neredeyse dörtte bir oranda azalttığını belirtiyor.(Sözcü)

Kemoterapiye alternatif kanser tedavisi: Yan etkisi çok az

 

Bir buçuk aylık bebeğe açık kalp ameliyatı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)