BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDeğerli taş pazarında büyüme beklentisi----

Değerli taş pazarında büyüme beklentisi

Değerli taş pazarında büyüme beklentisi
25 Kasım 2022 - 06:26 www.finansgundem.com

Değerli taş pazarının gelecek 10 yılda, yıllık ortalama yüzde 5.6 büyüyerek 53.14 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

Değerli taşlar, hem süslenmenin hem de kişisel serveti korumanın 5.500 yılı aşkın bir süredir önemli bir yolu olarak biliniyor. En çok bilinen değerli taş elmastır. Ancak safir, yakut ve zümrüt gibi taşlar da pazarda önemli bir paya sahip. Son yıllarda topaz, opal, aleksandrit ve tanzanit gibi çok sayıda farklı değerli taşın da popülaritesinin artmasıyla değerli taş pazarı hızlı bir büyüme gösteriyor.

Futuremarkets tarafından yapılan bir araştırmaya göre değerli taş pazarının büyüklüğü bu yıl 30.7 milyar dolar olacak. Değerli taş pazarının gelecek 10 yılda yıllık ortalama yüzde 5.6 büyüyerek 53.14 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Evrim Küçük'ün Ekonomim'deki haberine göre, şu an ürün bazında satış gelirlerine bakıldığında elmas yüzde 81.9 ile pazarın açık ara lideri. Fakat diğer taşlara özellikle Çin ile Hindistan’da ilgi arttığı için renkli değerli taşların büyümeye önemli bir katkı yapacağı tespiti yapılıyor.

Kuzey Amerika ve Avrupa gibi gelişmiş bölgeler, küresel değerli taş pazarında önemli pazarlar. Bu bölgelerdeki büyüme, yüksek tüketici alım gücüne ve değerli taşlara olan artan talebe bağlanıyor. Ancak Asya Pasifik'in önümüzdeki 5 yıl boyunca en hızlı gelişen pazar olması bekleniyor. Artan harcanabilir gelirler ve törenlerde takı kullanımının artması nedeniyle Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerden gelen talep, Asya Pasifik'teki pazar büyümesini destekliyor.

Artan tüketici bilinci ve artan pazarlama yatırımları ile bölgede organize perakende sektörünün genişlemesi de sektörün büyümesini desteklemektedir. Fiyatları yılda ortalama %5-10 artıyor.

The Natural Gem'in CEO'su ve kurucusu Dr. Thomas Schröck değerli taşların önemli bir yatırım aracı olabileceğine dikkat çekiyor. Schrock, değerli taş fiyatlarının hızla arttığını ifade ediyor. Örneğin yakut fiyatının yılda ortalama yüzde 8, mavi safir fiyatının yüzde 6 ve zümrüt fiyatının yüzde 5 arttığını kaydeden CEO, “Doğal renkli taşları bir yatırım olarak önemli kılan faktörlerden biri makroekonomik gelişmelerden fazla etkilenmiyor olmalarıdır” diyor.

Schrock, “Değerli taşlar finansal gerilemelerde bile istikrarlı bir büyüme yaşayabiliyor ve oynaklık göstermeyen bu ürünler yatırım portföylerini çeşitlendirmek için aday haline geliyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

En büyük üreticiler Afrika’da

Gemfields tarafından yayımlanan rapora göre dünyanın en büyük yakut üreticileri Kenya, Madagaskar, Mazambik, Myanmar ve Tanzanyadır. Zümrüt üretiminde ise en büyük üretici Zambiya’daki Kagem madenidir. Safir, yakut ve zümrüt ihracatında önde gelen ülkeler ABD, Çin, İsviçre, Tayland ve Hindistan’dır.

37 kilo zümrüt 30 milyon dolar

Afrika pazarına odaklanan Gemfields açık artırma yoluyla 187.775 karat yani 37.5 kg ağırlığındaki bir zümrüt kümesini 30.8 milyon dolara sattı. Mart 2020'de Zambiya'daki Kagem zümrüt madeninde bulunan Kafubu Kümesi'nin şimdiye kadar satılan en pahalı tek zümrüt parçası oldu.

Pembe elmasa rekor fiyat

 

Efsane gerçek mi? Zümrütlerle dolu 8 kavanoz bulundu!

 

İşte son 300 yılın en büyük elması!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)