BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'Dalgalanma finansal kriz değil, geçici'----

'Dalgalanma finansal kriz değil, geçici'

'Dalgalanma finansal kriz değil, geçici'
24 Haziran 2013 - 16:27 www.finansgundem.com

Piyasalardaki dalgalanmaları değerlendiren İEAD Başkanı Prof. Dr. Bilgin, “Dalgalanma geçici” dedi

FED’in açıklaması sonrası piyasalarda yaşanan dalgalanmaları İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, "Son günlerde piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, bir panik ya da finansal kriz değil ve geçicidir” şeklinde yorumladı.
Finansal piyasaların doğaları gereği dalgalandığını belirten Prof. Dr. Bilgin’e göre, kurun uzun süredir istikrarlı bir seviyede olması ve borsanın da yüksek performansı nedeniyle hem kurun, hem de borsanın bir düzeltmeye ihtiyacı vardı; önce Gezi olayları, sonra da FED’in açıklaması, bu düzeltmenin yaşanmasına neden oldu. Ancak sağlam kamu finansman yapısı, makroekonomik ve siyasi istikrar ile cari açığın mevcut seviyesinin bu dalgalanmaların bir finansal paniğe ve krize dönüşmesini engellediğini söyleyen İEAD Başkanı’na göre, piyasaların ateşi birkaç hafta içinde söner.
Küresel kriz sürecinde FED, Avrupa Merkez Bankası ve Japon Merkez Bankası başta olmak üzere gelişmiş ülkelerdeki parasal genişleme politikasından Türkiye gibi gelişen piyasaların karlı çıktığını, bu süreçte sıcak paranın Türkiye’ye geldiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, “Bu parasal genişleme mutlaka bir gün sona erecek, şimdi FED’in açıklaması buna yönelik bir adım. Parasal genişlemenin sonlanması Türkiye gibi gelişen tüm piyasaları olumsuz etkiler” diyor. İEAD Başkanı, böylece önümüzdeki dönemde küresel gelişmelerden kaynaklı piyasa dalgalanmalarının daha sık görülebileceğine işaret ediyor.
Buna rağmen, Türkiye’nin en az etkilenebilecek ülkelerden biri olabileceğine dikkat çeken Prof. Bilgin, bunun koşulu olarak; siyasal ve ekonomik istikrar ile kamu mali yapısının sağlamlığının devam etmesi ve cari açığın sürdürülebilir düzeyde kalmasını gösteriyor. Dolayısıyla İEAD Başkanı’na göre en önemli nokta, cari açığı sürdürülebilir düzeyde tutabilmek.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)