BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPiyasaDalga bizden yana----

Dalga bizden yana

Dalga bizden yana
13 Mayıs 2014 - 04:17 www.finansgundem.com

ABD ve AB'nin faiz artışını ötelediğini belirten Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Böcügöz: Konjoktür Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden yana

Denizbank Hazine, Finansal Kurumlar ve Özel Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bora Böcügöz, 2013 sonunda 2014 yılına ilişkin uluslararası piyasalarda oluşan beklentilerin büyük oranda gerçekleşmediğini belirtti. Kadife Şahin'in Milliyet'teki haberine göre Böcügöz, “2013 sonunda 2014’ün gelişmekte olan piyasalar için zor bir yıl olacağı, gelişmiş ülkeler için ise kolay bir yıl olacağı düşünülüyordu. ABD’de ve AB’de büyümede toparlanma izlenmesi ve faizlerde yükselme olması ve 2008’den bu yana devam eden aşırı likiditenin gelişmekte olan ülkelerden çekilmesi beklentisi vardı. Geldiğimiz noktada bunun biraz değiştiğini görüyoruz” dedi.

Böcügöz, ABD ve Avrupa borsalarının önemli ölçüde prim yapması ve uzun vadeli tahvillerin faizlerinde artış beklenirken bunların olmadığını söyledi. Bora Böcügöz, uluslararası piyasalara ilişkin sorumuzu şöyle yanıtladı:

“Global likiditenin de yine piyasada kalmaya devam ettiğini ve faiz artırımı beklentilerinin biraz ötelenmeye başladığını görüyoruz. Avrupa Merkez Bankası’nın da önümüzdeki aylarda piyasalara ciddi anlamda likidite vermesi söz konusu. Bununla birlikte faz oranlarının da daha da düşmesi bekleniyor.

Son iki ayda gelişmekte olan piyasalara likidite girişi olduğunu görüyoruz. Türkiye’de bundan payını alıyor. 2015’te Amerika’yla birlikte bir faiz artışının başlaması söz konusu. Ama bunun son derece ölçülü ve kontrollü bir şekilde olması ve hatta global enflasyon düşük seviyelerini korumaya devam ederse ve büyümede de beklenen ivmeler gerçekleşmezse Faiz ötelemesinin daha da ileri bir tarihe atılması söz konusu olduğu için uluslararası trend gelişmekte olan ülkeler için genel olarak olumlu.”

Türkiye piyasası öngörüleriniz nedir?

İşler yurtdışında iyi gitmeye devam ederse Türkiye piyasasına bir döviz girişi olabilir. Bu da TL’yi daha da değerli kılabilir. Ama görünen o ki çok daha değerli kılmasına gerek yok. Ana senaryo kurun 2.1 seviyelerinin normal olduğudur. Yıl sonu için daha da değer kaybı olabilir. 2 - 2.2 arasında bir bantta hareket edip, yıl sonunda 2.2’ye yakın bir noktada kapatabilir.

‘PİYASA DIŞARIDAN ETKİLENİYOR’

Cumhurbaşkanı seçimi piyasayı etkiler mi?


As olan aslında ekonomi ve ekonomik göstergelerdir. Günün sonunda esas belirleyici faktör onlar oluyor. Ama bunun dışında ekonomi dışındaki gelişmelerde gördük ki aslında ekonomiyi dolaylı ve direkt olarak etkileyebiliyor. Geçtiğimiz yerel seçimler öncesindeki belirsizlik rakamlara etki etti. Şu anda genel algı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden dolayı, çünkü artık çok yakın bir zaman sonra olacak, piyasaya ek bir belirsizlik ve stres gelmeyeceği yönünde.

Sonuç ne olursa olsun, normal rutininde geçeceği algısı var. Önümüzdeki dönemde Türkiye piyasasını daha çok iç siyasi gelişmeler değil, dış gelişmelerin etkilemesini bekliyoruz.

FAİZ 100 BAZ PUAN DÜŞEBİLİR

Türkiye’de faiz düşecek mi?


Yüzde iki civarında bir reel faiz var Türkiye’de. Yabancı para cinsinden tasarruf açığı olan bir ülke için bir miktar reel faiz gerekiyor. Ancak yüksek reel faiz de bütçeye faiz maliyeti olarak olumsuz etki yapar. Bu nedenle faiz çok ince çizgide dikkatli olunması gereken bir konu. Hem sermaye, tasarrufları çekecek kadar iyi, hem de ekonomiyi de yavaşlatmayacak kadar düşük bir faiz oranı üzerinde buluşulması gerekiyor. Merkez Bankası’nın (MB) gitmeye çalıştığı nokta da sanki bu.

Önümüzdeki dönemde faizin aşağı gitmesi bekleniyor. MB faiz politikası kapsamında 2014’ün geri kalan aylarında bir indirim bekliyoruz. 100 baz indirim olabilir. Bunun zamanlaması dış faktörler, enflasyon ve büyümeye bağlı olacak.
Tahvil faizleri ise büyük ölçüde yine enflasyondaki gerileme ve global risk iştahına bağlı olacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)