BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDaha fazla insan istihdam pazarına girdi----

Daha fazla insan istihdam pazarına girdi

Daha fazla insan istihdam pazarına girdi
17 Haziran 2013 - 11:57 www.finansgundem.com

Bakan Çağlayan, işsizlik rakamlarının, insanlar işlerini kaybettiği için değil, daha fazla insan istihdam pazarına girdiği için arttığını ifade etti

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinin, 1 yılda 1 milyon 157 bin kişiye istihdam yarattığını belirterek, işsizlik rakamlarının, insanlar işlerini kaybettiği için değil, daha fazla insan istihdam pazarına girdiği için arttığını ifade etti.
Bakan Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) mart ayı işgücü verilerini değerlendirdi.
Açıklanan verilerin şubat-mart-nisan döneminde işsizliğin yüzde 10,1 olarak gerçekleştiğini gösterdiğini vurgulayan Çağlayan, geçen yıla göre daha yüksek, geçen aya göre ise daha düşük bir işsizlik olduğunu kaydetti.
Geçen yıl mart döneminde işsizlik oranının yüzde 9,9 olduğunu hatırlatan Çağlayan, şöyle devam etti:
"Bu açıdan bakılınca işsizlik artmış gibi görünüyor. Doğru işsizlik arttı. Ancak bu, insanlar işlerini kaybettiği için değil, daha fazla insan istihdam pazarına girdiği için yani işgücüne katılım arttığı için oldu.
Geçen yıl işgücüne katılım oranı yüzde 48,6 idi. Bu yıl yüzde 50,2’ye çıktı. Sayısal olarak işgücü sayısı geçen yıla göre 1 milyon 345 bin artarak, 27 milyon 776 bin kişiye ulaştı. Yani istihdam piyasası bu kadar büyüdü.
Ekonomimiz bu artışın yüzde 86'sına istihdam sağlayabildi. İstihdam sayısı geçen yıla göre 1 milyon 157 bin artarak 24 milyon 974 bin kişiye ulaştı. Bu ekonomimizin üretken bir ekonomi olduğunu, hemen hemen tüm sektörlerde istihdam artışı olduğunu gösteriyor. Mal ve hizmet sektörlerindeki ihracat artışı da istihdam artışını destekliyor.
İşsiz sayısı ise geçen yıla göre 186 bin artarak 2 milyon 801 bin kişi oldu. Gönül ister ki, bu sayı çok daha az olsun. Ama dünya ekonomisindeki konjonktür gereği bunu doğal bir sonuç olarak görmek lazım. Tabii ekonomimizdeki yavaşlamanın da bunda etkisi var. Ancak inanıyorum ki, gelecek aylarda bunda daha da iyi sonuçlar göreceğiz."
"Teşvik sistemi katalizör olacak"
Bu hafta yeni teşvik sisteminin birinci yılının dolduğunu anımsatan Çağlayan, sonuçların çok iyi bir trende girildiğini gösterdiğini belirtti. Türkiye'nin daha fazla yatırım ve üretim ile daha fazla istihdam, daha yüksek ihracat düzeylerine ulaşacağına işaret eden Çağlayan, teşvik sisteminin de buna katalizör olacağının altını çizdi.
Bakan Çağlayan, Türkiye'nin 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olacağını ifade ederek, Türkiye’nin geleceğinin daha fazla ve daha yüksek katma değerli üretimden geçtiğini, tüm mesailerini bu hedefe ulaşmak için harcadıklarını bildirdi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)