BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse’in kâbusları sona ermedi----

Credit Suisse’in kâbusları sona ermedi

Credit Suisse’in kâbusları sona ermedi
23 Nisan 2021 - 11:52 www.finansgundem.com

Archegos ve Greensill Capital fiyaskoları nedeniyle ilk çeyrekte 275 milyon dolar zarar açıklayan Credit Suisse için riskler sona ermedi. Piyasalardaki riskli ticaretin azalması İsviçre bankası için kötü günlerin başlangıcı anlamına geliyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçre bankası Credit Suisse 2021’e "mükemmel" başlangıcından sadece birkaç gün sonra yatırım bankacılığı müşterisi Archegos Capital nedeniyle 5,5 milyar dolar zarara uğradı ve varlık yönetimi ortağı tedarik zinciri finans firması Greensill Capital'in patlamasından kaynaklanan önemli bir darbeye maruz kaldı.

Bloomberg yazarı Elisa Martinuzzi konuyla ilgili yazısında dev bankada görülen inanılmaz geri dönüşü değerlendiriyor. Finansgundem.com’un derlemelerine göre Martinuzzi yazısında İsviçre bankasındaki kriz sürecinin henüz sona ermediğine dikkat çekiyor.

Martinuzzi bankanın Perşembe günü bilançosunu güçlendirmek amacıyla açıklanan 2 milyar dolarlık sermaye arttırımı yapmasını ve bankanın risk yönetimi alanındaki başarısızlıklarının geniş bir inceleye tabi tutmasını olumlu karşılıyor. Ancak finans uzmanına göre Credit Suisse’in sorunları bir kazadan ibaret değil. Gözetim birimlerindeki derin zayıflıklar ve görünüşte doyumsuz bir risk iştahı bankanın tamamını istila etmiş gibi görünüyor. Finans uzmanı bankanın bu sorundan kurtuluşunun ve sürdürülebilir kârlılığa dönüşünün uzun ve belirsiz bir süreçte gerçekleşmesini bekliyor.

Credit Suisse'in Archegos fiyaskosundan tam olarak nasıl bu kadar çok para kaybettiğine dair detaylar belirsizliğini korusa da firmanın söz konusu yatırımı Martinuzzi’ye göre açık bir şekilde gereğinden fazla büyüktü ve kötü yönetildi. CEO Thomas Gottstein Perşembe günü analistlere verdiği demeçte, firmasının diğer ana brokerlerden daha fazla kayba maruz kalması konusunda "mutlak sınırlarına" gözden geçirmeye ihtiyaçları olduğunu kabul etti. Archegos Capital’ın çöküşü sırasında Morgan Stanley’in yaklaşık 1 milyar dolar, Japonya bankası Nomura’nınsa yaklaşık 2 milyar dolar zarar gördüğü biliniyor. Bu süreçte Goldman Sachs ve diğer bankalarsa Archegos fiyaskosunu büyük ölçüde yara almadan atlattı.

Martinuzzi Greensill Capital krizinin de sürpriz olmaması gerektiğini belirtiyor. Credit Suisse geçen yıl Greensill varlıkları tarafından da desteklenen 10 milyar dolarlık tedarik zinciri fonunu endişe verici işaretler nedeniyle incelemeye almıştı. Banka 2,3 milyar dolarlık fonlarını geri almaya çalıştığını ve yasal konumlarından emin olduklarını açıklamıştı. Ancak İsviçre bankası fonları müşterileri için nispeten güvenli olarak pazarlamalarının ardından ciddi bir krizle karşı karşıya kaldı.

Gottstein'ın tanımladığı gibi "kabul edilemez" aksilikleri hariç tutulduğunda, Credit Suisse'in bilançosu ilk çeyrek için güçlü görünüyordu ancak banka üç aylık performansından 252 milyon İsviçre Frangı (275 milyon dolar) zarar paylaştı. Bankanın gelirleri büyük ölçüde eleştirilerin hedefi olan özel bankacılık ve yatırım bankacılığı birimlerinden geldi ve 2020’nin ilk çeyreğine göre gelirler %31 oranında daha yüksekti. Bankacılık alanında diğer riskli bölgeler olan halka arzlar, özel amaçlı satın alma şirketleri anlaşmaları ve tahvil ve hisse senedi ticareti Credit Suisse’in gelirlerindeki yükselişe neden olan diğer alanlardı.

Ancak piyasaların normalleşmesiyle riskli yatırımlar azaldıkça, yatırım bankasının gelirlerindeki yükseliş de sona erebilir. JPMorgan Chase Analisti Kian Abouhossein, yatırım bankacılığı biriminin yıllardır özkaynak maliyetini karşılamadığını belirtiyor. Riskli ticaretin bitmesinin sonuçları öngörülebilir değil.

Martinuzzi banka yönetiminin ileriki süreçte zengin müşterilere sağladıkları kredilerde büyüme görmeleri için yeni fonları kullanma isteğine karşı direnilmesi gerektiğini belirtiyor. Zira piyasa düzenleyicileri ve Credit Suisse neyin yanlış gittiği konusundaki incelemeleri sonlandırana kadar yeniden bir genişlemeyi kovalayacak bir pozisyonda değil.

Spekülatif yatırımlara heveslenenlere Buffett’tan yatırım dersleri

 

Büyük vurgunda dikkat çeken detay

 

ABD gelişmekte olan ülkeler için kamu iklim finansmanını iki katına çıkaracak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)