BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse casusluk skandalı bedel ödetiyor----

Credit Suisse casusluk skandalı bedel ödetiyor

Credit Suisse casusluk skandalı bedel ödetiyor
03 Eylül 2020 - 13:30 www.finansgundem.com

İsviçre Finansal Piyasalar Denetleme Kurumu soruşturma işlemlerine başlasa da, sorular bitmiyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Zürih gölü kıyısında komşu evlerde yaşayan iki erkek yönetici bir kokteyl sırasında, birbirlerinin manzarasını kapatan ağaçlar konusunda tartışmaya girmişti. Bu tartışmayı yıkılmış şöhretlerin ve trajedinin izleyeceğini kimse tahmin edemezdi.

20 ay sonra, bu tartışmanın ardından gelen Credit Suisse’i sarsan casuslık skandalı, sona erecek gibi görünmüyor. İsviçre Finansal Piyasalar Denetleme Kurumu (FINMA) dün yaptığı açıklamada, bankaya karşı yaptırım işlemlerini başlattığını duyurdu.

İsviçre’nin önde gelen denetleme kurumu FINMA, soruşturmayı tamamladığını ve yaptırım işlemlerinin başladığını söyledi. Bu sürecin sonunda kişilere getirilecek yasaklar gibi cezalar olabilir. Konuya ilişkin açıklamanın “birkaç ay içinde” yapılacağı söylendi.

İsviçre’nin ikinci büyük bankası geçtiğimiz yıl, Varlık Yönetimi Müdürü Iqbal Khan da dahil olmak üzere birçok üst düzey yöneticisini takip ettirmek için dedektif tuttuğu ortaya çıktığında oldukça sarsılmıştı. Iqbal Khan bankanın en büyük rakibi UBS’e geçmişti.

Bankanın Baş  Yöneticisi Tidjane Thiam, casusluk operasyonuyla ilgili bilgisi olmadığını söylese de şubat ayında istifasını verdi. Ancak bu bazı hissedarların onu kurtarmak için son hamlelerinden sonra gerçekleşti. Operasyon Direktörü Pierre-Olivier Bouée zaten işten çıkarılmıştı. Şirketin güvenlik şefi Remo Bocalli de ayrılacağını açıklamıştı. Durumlar, konuyla ilişkilendirilen ve ismi açıklanmayan bir güvenlik danışmanının intihar etmesiyle daha da karanlık bir hal aldı.

Thiam ve Khan bahsi geçen kokteyl partisinin kahramanlarındandı. Tartışma zamanla yatışsa da, dargınlık baki kaldı ve Khan olayın ardından UBS’e geçeceğini açıkladı. Tam bu noktada özel dedektifler, Khan’ın Credit Suisse müşterilerini ve çalışanlarını da kendisiyle birlikte transfer edebileceği gerekçesiyle, devreye sokuldu.

Bu olaya dair bir kanıt bulunamadı. Ancak Khan takip edildiğini fark etti ve geçtiğimiz yılın eylül ayında, Zürih’te bir restoranda kendisin takip edenlerden birinin karşısına çıktı. Khan’ın polise yaptığı şikayet üzerine olay kamuya aktarıldı. Zürih Savcılığı olayı soruşturmaya devam ediyor.

Credit Suisse için, FINMA’nın araştırmasından sonra, soruşturmayı Homburger isimli bir hukuk şirketi yürütüyor. Yapılan eleştiriler şirketlerin çalışanlarına casusluk yapması üzerine değil, yürütme ve süreçler üzerine.

FINMA dün yaptığı açıklamada, yaptırımlar “denetimsel kanunların ihlali, güvenlik aktiviteleri ve özellikle de bu aktivitelerin nasıl kayıt altına alındığı ve kontrol edildiği” üzerine odaklanacak dedi.

Credit Suisse ise açıklamasında “araştırmanın tamamlanması ve geniş çapta sonuca varılması için” işbirliği yapacağını belirtti. Açıklamanın devamında çalışanlarını takip ettirmenin şirket kültürlerinde bulunmadığı söylendi.

Bu skandaldaki ana oyuncular hayatlarına devam ediyor. Thiam, Gucci ve St Laurent gibi dev markaların ardındaki isim olan Kering’in yönetim kuruluna dahil oldu. 58 yaşındaki Thiam, halen bir şirketin başına geçebilecek kadar başarılı görülüyor ve memleketi Ivory Coast’taki bazı kişiler, Thiam’ı geleceğin başbakanı olarak görüyor.

Bouée’nin Paris merkezli danışmanlık şirketi Cap Gemini’nin küresel satış danışmanı olarak işe başladığı söyleniyor. 63 yaşındaki Khan ise UBS’in devasa varlık yönetim biriminin eş başkanı ve Credit Suisse’den istifasının zararlarını telafi etmek için 8,1 milyonluk bir sözleşme bonusu aldı.

60 yaşındaki Urs Rohner, Credit Suisse Başkanı, skandaldan yara almadan kurtuldu ancak önümüzdeki yılın nisan ayında şirketten ayrılacağını açıkladı.

FINMA’nın varacağı sonuç ne olursa olsun, Credit Suisse ve İsviçre finans dünyası oldukça büyük bir hasar aldı. Credit Suisse’in Homborger’e yaptırdığı soruşturmanın sonucu birçok insan için ikna edici olmadı. Zira araştırmanın yalnızca “kilit bulguları” yayınlandı, raporun tamamı değil. Banka yaptığı açıklamada, özel yazışmaların “yalnızca bir kısmının Homburger’a açıldığını” ancak bazı yazışmaların ve iletişimlerin silindiğini bildirdi. Bunun nedenleri ise açıklanmadı.

Credit Suisse çok sayıda şubesini kapatacak

 

Credit Suisse'de casusluk skandalı CEO'yu yerinden etti

 

Credit Suisse, İsviçre'de çalışan sayısını azaltabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)