BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇocukları Kemer'de mağdur eden Rus şirkete ağır ceza yolda----

Çocukları Kemer'de mağdur eden Rus şirkete ağır ceza yolda

Çocukları Kemer'de mağdur eden Rus şirkete ağır ceza yolda
08 Ağustos 2023 - 12:56 www.finansgundem.com

Antalya Kemer'de 68 çocuğu ortada bırakan şirket için Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı devreye girdi. Rus şirkete ağır ceza geliyor


Antalya’nın Kemer ilçesinde kampa giden 68 Rus çocuğun ödeme sorunu nedeniyle otelden çıkarılması skandalı, Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Gazetemru'daki habere göre Rus çocukları yasa dışı bir şekilde Kemer’deki bir dil kampına gönderen Kolibri isimli şirketin tur operatörü olarak kayıtlı olmadığı anlaşılırken, Bakanlık, seyahat şirketlerinin haksız eylem risklerini azaltmak için Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile alınabilecek önlemleri görüşecek.

Rusya Federal Turizm Ajansı Rosturizm’in lağvedilmesi ile bu alandaki tüm yetkilere sahip olan Ekonomik Kalkınma Bakanlığı Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, şüpheli seyahat şirketlerinin haksız eylem risklerinin en aza indirilmesi amacıyla Türk makamlarla ortak eylemlerin görüşüleceği bildirildi.

Açıklamada, “Mevcut bölümler arası çalışma grubu çerçevesinde, turistlerin güvenliği ve haklarının korunmasına ilişkin alt grubun bir sonraki toplantısında, Türk meslektaşlarla bir araya gelinerek turistlerin güvenliğinden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin bu tür durumların risklerini en aza indirebilmesi için ortak eylemler ele alınacaktır” denildi.

Bununla birlikte Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, çocukları Kemer’e kampa gönderen Kolibri şirketinden çocukların Türkiye’ye yaptığı geziyle ilgili tüm belgeleri talep ettiğini duyururken, “4 Ağustos Cuma günü bakanlığımız firmadan durumla ilgili yazılı açıklama istemiş, 7 Ağustos Pazartesi günü ise bakanlığın turizm geliştirme departmanı ile adı geçen firmanın bir temsilcisi arasında bir görüşme gerçekleştirilmişti. Tüm koşulların tespiti için temsilciden ödeme belgeleri de dahil olmak üzere seyahatle ilgili tüm belgelerin sunulması talep edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Şirket sicile kayıtlı değil

Bakanlık, şirketin tur operatörlerinin birleşik federal siciline dahil olmadığına dikkat çekerken, bu gerçeğin de şirketin hiçbir şekilde organize turist gruplarını yurt dışına götürme hakkına sahip olmadığı anlamına geldiğini altını çizdi.

Büyük para cezası

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Artur Muradyan, Rus çocukları yasa dışı bir şekilde Kemer’deki bir dil kampına gönderen Kolibri isimli şirketi büyük para cezası beklediğini söyledi.

Rossiyskaya Gazeta’ya konuşan Muradyan, şirketin en az 5 milyon ruble para cezasına çarptırılacağını vurgularken, “Çocukların tatilini mahveden şirket, tüzel kişilik olarak değil, bireysel girişimci olarak kayıtlı. Bu nedenle tur operatörü olarak tur satışı yapması mümkün değil. Bireysel girişimci oldukları için resmi olarak sadece uçak bileti veya sadece konaklama yeri satma hakları vardı. Ancak bir turistik ürün sattılar ve bu zaten yasadışı bir faaliyet” ifadelerini kullandı.

ATOR Başkan Yardımcısı, yasadışı turizm faaliyetinin 5 milyon rubleye kadar para cezasına mal olacağını bildirirken, ayrıca soruşturma makamlarının buna karar vermesi halinde şirket yöneticilerinin cezai olarak sorumlu tutulabileceğini de aktardı.

Moskalkova, Şeref Malkoç ile temasa geçmişti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından insan haklarını korumakla görevlendirilen İnsan Hakları Temas Grubu Sözcüsü Tatyana Moskalkova, tur operatörünün otele ödeme yapmaması nedeniyle Antalya’da kampa gelen 68 Rus çocuğun mağdur olmasıyla ilgili Soruşturma Komitesi’ne başvurulduğunu duyurmuştu.

Ailelere de tepki

Muradyan, detayları tam olarak anlamadan çocuklarını yurt dışına gönderen ebeveynlerin ihmalinin de inkar edilemeyeceğini vurgularken, “Ne de olsa dönüş bileti yok, herhangi bir makbuz da verilmemiş. Tur operatörleri sigorta ve gidiş dönüş bileti vermek zorunda. Burada görüyoruz ki elde bilet yok. Anne babalar gidiş dönüş bileti olmadan çocuklarını nasıl bırakır?” diye konuştu.

Ayrıca reşit olmayanların yanında olması gereken refakatçiler ve mutlaka olması gereken sağlık personelinin bulunmadığının kaydeden Muradyan, Türkiye turu satın alan velilerin birleşik tur operatörleri sicilinde bu şirketin durumunu kontrol etmemesini de eleştirdi.

Kemer’e kampa gelen 68 Rus çocuğun ödeme sorunu nedeniyle otelden çıkarılmasını değerlendiren Moskalkova, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un otelden tahliye edilen Rus çocuklara yardım etmeye hazır olduğunu ifade ettiğini söylerken, “Rus tur operatörü Kolibri-Tour firmasının sahtekarlığı nedeniyle çocuklarımızın Antalya’daki kamptan tahliye edilmesinden ve dolayısıyla Rusya’nın çeşitli bölgelerinden onlarca ebeveyn ve çocuğun haklarının ihlal edilmesinden son derece endişe duyuyorum. Bu konuda Sayın Şeref Malkoç ile temasa geçtim ve kendisi gerekli yardımı yapmaya hazır olduğunu ifade etti” diye yazdı.

Ne olmuştu?

Antalya’nın Kemer ilçesinde kampta olan 100 Rus çocuk, tur operatörü tarafından ödeme yapılmadığı gerekçesiyle otelden tahliye edilmişti.

Ebeveynlere göre, çocukların tatil organizasyonunu onaylayan herhangi bir makbuz veya belge bulunmazken, tur operatörünün çocukları tek yön biletle Türkiye’ye gönderdiği kaydedildi.

Çocukların aileleri, şirketin Omorfi Garden Resort isimli otele ödeme yapmaması nedeniyle otelin çocukları tesisten çıkardığını açıkladı. Dışarıda kalan çocukları başka bir otele yerleştiren şirket orman yangınını gerekçe gösterirken, çocukların dönüş masraflarını bile karşılamadığı ifade edildi.

Ancak çocukların transfer edildiği Rios Latte Beach Hotel de kendilerine sadece 5 Ağustos’a kadar ödeme yapıldığını ve bu tarihten sonra misafirleri kabul etmeyeceğini bildirirken, böylece 50 günlük kamp için Kemer’e gelen çocuklar ortada kaldı.

Rus şirketin Antalya'da mağdur ettiği çocuklar için Şeref Malkoç devrede

 

Rusya'da da gençler iş seçiyor, işveren çaresiz!

 

Rusların Türkiye'de tatil tercihine pahalılık darbesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)