BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin'den uyarı: Dünya ekonomisi için 'felaket' olur----

Çin'den uyarı: Dünya ekonomisi için 'felaket' olur

Çin'den uyarı: Dünya ekonomisi için 'felaket' olur
29 Ağustos 2023 - 20:40 www.finansgundem.com

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile görüşmesinde söz alan Çin Başbakanı Li Çiang, ekonomi ve ticaretin siyasileştirilmesinin dünya ekonomisi için felaket olacağını söyledi

Çin Başbakanı Li Çiang, ülkesini ziyaret eden ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile görüşmesinde, ekonomi ve ticaret konularının siyasileştirilmemesi ve güvenlik kavramının sınırlarının esnetilmemesi gerektiğini aksi takdirde bu durumun dünya ekonomisi için felaket olacağını belirtti.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Çin ziyaretinde bugün başkent Pekin'de Başbakan Li Çiang, ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng, Kültür ve Turizm Bakanı Hu Hıping ile bir araya geldi.

Çin'de hükümetin en yüksek yürütme organı Devlet Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre Başbakan Li, görüşmede, Çin ve ABD arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin, her iki tarafın da faydasına olan "kazan-kazan" temelinde bir ilişki olduğuna işaret ederek, "Ekonomi ve ticaret konularının siyasileştirilmesi ve güvenlik kavramının sınırlarının esnetilmesi, yalnızca ikili ilişkileri ve karşılıklı güveni olumsuz etkilemekle kalmayacak, iki ülke haklarının ve şirketlerinin çıkarlarına zarar verecek ve dünya ekonomisi için felaket olacaktır" dedi.

"İKİ ÜLKE KÜRESEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA BİRLİKTE ÇALIŞMALI"

Çin'in "en büyük gelişmekte olan ülke", ABD'nin ise "en büyük gelişmiş ülke" olduğuna dikkati çeken Li, "İki taraf, karşılıklı faydaya dayalı işbirliğini geliştirmeli, sürtüşmeleri ve cepheleşmeyi azaltmalı ve dünya ekonomisinin toparlanması ve küresel sorunların çözümü için birlikte çalışmalı" ifadesini kullandı.

Li, ABD yönetiminin, iki ülke liderinin geçen yıl Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen G20 Zirvesi'nde vardıkları mutabakata bağlılığını dile getirmesinden memnun olduklarını belirterek, "Karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği, Çin ile ABD ilişkilerinin gelişimi için doğru yoldur. Umarız ABD tarafı, ikili ilişkileri sürdürmeye ve geliştirmeye yönelik daha fazla pratik ve yararlı adımlar atmak için Çin ile birlikte çalışır" değerlendirmesinde bulundu.

ABD Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Bakan Raimondo ise Li ile görüşmesinde, Washington'ın ulusal güvenliği ilgilendiren konularda gereken tedbirleri alma, Amerikan şirketlerine eşit ve adil muameleyi güvenceye alma, Amerikan işçileri ve girişimlerine eşit şartlar sağlama konusundaki kararlılığını vurguladı.

İki ülke arasında işbirliğini kolaylaştıracak iletişim kanallarının kurulmasının önemine dikkati çeken Raimondo, iklim değişikliğiyle mücadele gibi küresel boyuttaki veya afyon katkılı ilaçların yol açtığı kriz gibi iki ülkeyi ilgilendiren konularda işbirliğini geliştirme çağrısı yaptı.

RAIMONDO: ŞİRKETLERİMİZİN TİCARI SIRLARI KORUNMALI

Raimondo, Başbakan Yardımcısı Hı ile görüşmesinde ise ABD ile Çin arasındaki ekonomik ilişkileri etkileyen sorunları ele aldı.

Çin'de iş yapan Amerikan şirketlerinin kaygı duyduğu konuları muhatabına ileten Raimondo, Çin hükümetinin belirli endüstrileri sübvanse etmesinin yarattığı serbest rekabet problemini ve fikri mülkiyet haklarının korunmasında yetersizlikleri dile getirdi, Amerikan şirketlerinin ticari sırlarının korunmasının gereğine işaret etti.

Taraflar, iklim değişikliği ile mücadele, uzay ticareti, yapay zeka ve sağlık gibi alanlarda işbirliği potansiyeline ilişkin değerlendirmede bulundu.

TURİZMDE İŞBİRLİĞİ

Raimondo, Kültür ve Turizm Bakanı Hu ile görüşmesinde de insanlar arası etkileşimin iki ülke arasındaki ilişkilerinde öneminin altını çizerek, Çin'in yakın zaman önce ABD'yi yeniden grup turları düzenlenebilecek ülkeler arasına almasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Turizmin gelişmesinin iki ülkede de istihdama ve ekonomik büyümeye katkı sağlayacağını ifade eden Raimondo, ayrıca halklar ve kültürler arasında karşılıklı anlayışı güçlendireceğini vurguladı.

Görüşmede bakanlar, 14. ABD-Çin Turzim Liderlik Zirvesi'nin 2024'ün ilk yarısında ABD'de düzenlenmesi konusunda mutabakata vardı.

Çin kamu bankalarında mevduat faizi hamlesi

 

Çin konut kredilerinde faiz indirimine hazırlanıyor

 

Ekonomistlerden Çin ekonomisi tahmini

 

ABD'de mahkeme, Bitcoin ETF'sinin yolunu açtı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)