BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakÇin'deki boş evler üç milyar kişiye yeter!----

Çin'deki boş evler üç milyar kişiye yeter!

Çin'deki boş evler üç milyar kişiye yeter!
25 Eylül 2023 - 08:17 www.finansgundem.com

Çin'de, Evergrande'nin 2021 yılında borçlarını ödeyememesi sonrası emlak sektörü ciddi bir düşüş yaşamakta. Diğer Çinli emlak devleri, zor günler geçirirken potansiyel müşteriler de emlak alımına pek hevesli görünmüyor.


Çin'de bir dönem ekonominin temel direği olarak görülen emlak sektörü, ülkenin gayrimenkul devi Evergrande'nin 2021'de borçlarını ödeyememesinden beri düşüşte.

Country Garden Holdings gibi Çinli emlak devleri zor günler geçirirken potansiyel müşterileri de pek hevesli gözükmüyor.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıkladığı verilere göre ağustos sonu itibarıyla satılmamış evlerin yüzölçümü neredeyse 650 kilometrekareye ulaştı. Türkiye'nin en küçük ili Yalova'nın yaklaşık 800 kilometrekare alana sahip olduğu düşünülürse bu sayı daha iyi anlaşılabilir.

Ortalama ev boyutunu 90 metrekare olarak alan Reuters haber ajansı, bu yüzölçümünün 7,2 milyon hane anlamına geldiğini belirtiyor.

Satışı yapılsa da henüz nakit sıkıntısı gibi sebepler yüzünden tamamlanmamış projeleri ve 2016'da emlak piyasasının coşmasıyla yatırımcıların aldığı fakat sonrasında boş bıraktığı haneleri de hesaba katan uzmanlar, Çin'de kullanılmayan mülk bolluğu yaşandığını söylüyor.

Ülkenin resmi medya kuruluşlarından Çin Haber Servisi, Ulusal İstatistik Bürosu'nun eski başkan yardımcısı He Keng'in bir videosunu yayımlayarak bu konuyu işledi. 81 yaşındaki Keng'in şu sözleri dikkat çekti:

Şu anda kaç tane boş ev var? Her bir uzmanın verdiği rakam çok farklı. En aşırı düşüneni, mevcut boş evlerin üç milyar kişiye yetebileceğini söylüyor. Bu tahmin biraz fazla olabilir ama bir milyar 400 milyon kişi muhtemelen onları dolduramaz.

Emlak sektörüne bu yönde eleştiriler yapılırken Pekin yönetimi, ülkenin ekonomisinin ne kadar dirençli olduğunu vurgulamayı sürdürüyor. CNN, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden birinin yakın tarihli bir basın toplantısında şöyle konuştuğunu hatırlattı:

Zaman zaman Çin ekonomisinin çökeceğine dair tahminler gündeme geliyor. Ancak çöken Çin'in ekonomisi değil, bu söylem oldu.

Kovid-19 sonrası ekonomik toparlanma sürecinde sendeleyen Çin, genç işsizlik oranlarını paylaşmayı durdurduğunu geçen ay duyurmuştu. Ulusal İstatistik Bürosu'ndan yapılan açıklamada "çalışma istatistikleri iyileştirilip geliştirilene kadar" söz konusu kategorilerdeki verilerin paylaşımının durdurulacağı belirtilirken, uygulamanın ne kadar süreceğine dair bilgi verilmemişti. (Independent Türkçe)

Moody's Çin emlak sektörü görünümünü düşürdü

 

Borç kriziyle boğuşan emlak devini sevindiren haber

 

Almanya'da konut fiyatlarında büyük düşüş

 

Düşük faizli konut kredisi geliyor: İşte projenin detayları...

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hüloğğğ25 Eylül 2023 16:43

    çindeki konut piyayası da alım gücene endekle bizdeki kadar pahalı diye biliyorum insan sayısı fazlalığı nedeniyle özellikle ticaretin popüler olduğu şehirlerin merkezinde m2 fiyatı 5 bin$ başlıyor

  • E.g.25 Eylül 2023 14:30

    BİR ÜLKEDE VATANDAŞLARIN BARINMA SORUNU ÇÖZÜLMEDEN HİÇBİR SORUN TAM OLARAK ÇÖZÜLEMEZ ÇİNDE 2,1 KİRALIK KONUTLAR KAÇ PARA ACABA ?