BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin İstanbul Başkonsolosu Wei: Çin - Türkiye ticaret hacmi virüs paniğinden etkilenebilir----

Çin İstanbul Başkonsolosu Wei: Çin - Türkiye ticaret hacmi virüs paniğinden etkilenebilir

Çin İstanbul Başkonsolosu Wei: Çin - Türkiye ticaret hacmi virüs paniğinden etkilenebilir
10 Şubat 2020 - 17:55 www.finansgundem.com

Çin'in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 900'den fazla kişinin ölümüne yol açan koronavirüs ile ilgili açıklamalarda bulundu

Çin'in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede koronavirüs salgınına karşı aşı ve ilaç çalışmalarının yapıldığını, taburcu olanların sayısının da arttığını söyledi.

Virüsün deniz pazarından çıkan bir salgın olduğunu belirten Wei, "Yasadışı satışı olan yabani hayvanlarla ilgili olduğuna dair şüphe var ama hangi hayvan olduğu net değil. Hem aşı, hem ilaç için çalışmalar yapıyor ve gelişme kaydedildi. SARS dönemindeki tecrübelerimizle beraber mevcut ilaçlarla belli tedavi yöntemleri belirlendi." şeklinde konuştu.

PANİĞE KAPILMAYIN MESAJI

Virüsün yarasadan kaynaklandığına dair iddiaları yalanlayan Wei "Yarasa bizim menümüzde olmayan bir hayvan, bu tamamen yalan bir bilgi..Virüsün biyolojik silah olduğunu, Çin'in ve ABD'nin yaptığını söyleyenler var, bunlar saçma" ifadesini kullandı.

Virüsten daha korkunç olanın panik ve rivayet olduğunu belirten Wei şunları söyledi; "SARS'tan kaynaklanan ölüm oranı % 10'du, bu virüsten kaynaklı ölüm oranı % 2.1, bu oran ölüm oran normal gripten daha düşük bir ölüm oranı. İnsanlar korkuyor çünkü bu yeni bir virüs, ama biz virüsü tanıdık, tespit ettik, tedavi yöntemlerinden de olumlu sonuçlar çıktı." dedi.

Son rakamlara dair bilgi veren "Pekin saatiyle bu gece 12 itibariyle Çin'de kesinleşen vaka sayısı 36 bin 046, şüpheli vaka sayısı 23 bin 589, taburcu olan 3 bin 281, hayatını kaybeden sayısı 908" ifadesini kullandı.

Tedavi konusunda gelişmeler olduğuna dikkat çeken Cui Wei, "Çin hükümeti başından beri DSÖ ile işbirliği içerisinde. Çin'de aşı ve ilacın incelemesi başladı, ilacın çıkmasını beklemeden tedaviye gidiyoruz, taburcu olan insan sayısı artıyor. Wuhan 14 milyonluk bir şehir, orayı tecrit ettik. 10 günde 2 hastane yaptık, güçlü tedbirler alındı, bu doğal virüsü yeneceğiz. Ama önemli olan paniğe mahal vermemek, soğukkanlı olabilmek çok önemli." şeklinde konuştu.

Cui Wei hayatını kaybedenlerin çoğunun yaşlılar olduğunu, genç ve çocuklarda ölüm oranının daha düşük olduğunu söyledi.

"ÇİN EKONOMİSİ UZUN VADELİ ETKİLENMEYECEKTİR"

Wei salgının dünya ekonomisine etkilerine dair ise şu ifadeleri kullandı; "Hükümetimizin güçlü tedbirler alması nedeniyle şu an ekonomiyi etkilemiyor. Çin ekonomisi iflas edecek diyenler de var, ben bunu kabul etmiyorum çünkü 17 yıl önce SARS döneminde Çin mahvolacak diyen de vardı..Çin büyük, dayanıklı, sağlam ve esnek bir ekonomidir, uzun vadeli bir etkisi olmayacaktır."

"ÇİN - TÜRKİYE TİCARET HACMİ ETKİLENEBİLİR"

Çin - Türkiye arasındaki ticaret hacminin 'panik' nedeniyle etkilenebileceğini kaydeden Wei "Çünkü vize için başvuranların sayısı da azalıyor. Bununla birlikte ticaret bu dönemde biraz yavaşlayabilir." dedi.

Cui Wei Türk hükümetine yardım ve destekleri için de teşekkür etti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika11 Şubat 2020 02:09

    Çin, Türkiye'nin ithalatında  birinci sırada olduğundan teskin edici açıklamalar yapmış. Sars virüsünden ders çıkarılsaydı yabani hayvanların çiğ olarak yenilmesinin Çin'de önüne geçilirdi.

  • dursun10 Şubat 2020 20:56

    Tabi tabi o dedindiye virüs bitti...bunu gitsin de civcivlere anlatsın...