BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin ekonomisinde yavaşlama küresel ekonomi için ne ifade ediyor?----

Çin ekonomisinde yavaşlama küresel ekonomi için ne ifade ediyor?

Çin ekonomisinde yavaşlama küresel ekonomi için ne ifade ediyor?
11 Temmuz 2023 - 18:14 www.finansgundem.com

Çin için 2023 yılı beklentilerin aksine ne kadar zorlu geçiyorsa, benzer şekilde küresel ekonomi için de bu yıl bir o kadar zorlu ve belirsizliklerle dolu geçiyor. Bu paralellik, Çin ekonomisinin dünya ekonomisi üzerindeki etkisini de ortaya koyuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hemen herkes bu yılın Çin ekonomisinin Kovid-19 kontrollerinden kurtulup kükreyeceği bir yıl olmasını bekliyordu. Gerçek ise Çin’in bir dizi sorunla karşı karşıya olması ve beklenen sıçramayı bir türlü yapamaması oldu.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, gerçekten de Çin ekonomisi, emtia fiyatlarından hisse senedi piyasalarına kadar hemen her noktada etkisini hissettiriyor. Dünya ekonomileri ise Çin ekonomisine dair öngörülerde bulunarak geleceğe yönelik bir projeksiyon oluşturmaya çalışıyor.

Çin ekonomisi dünya için neden önemli?

Bloomberg’in analizine göre, hemen herkes, bu yılın dünyanın en katı Kovid-19 kontrollerinden kurtulan Çin ekonomisinin küresel büyümeyi desteklemek için kükreyerek geri döndüğü yıl olmasını bekliyordu. Beklenen olmadı ve Çin ekonomisi bir dizi sorunla karşı karşıya: "Durgun tüketici harcamaları, sallantılı bir emlak piyasası, ABD'nin ‘riski azaltma’ çabasının ortasında zayıflayan ihracat, rekor genç işsizliği ve yükselen yerel yönetim borcu."

Bu baskıların etkisi, dünya çapında emtia fiyatlarından hisse senedi piyasalarına kadar her şeyde kendini hissettirmeye başlıyor. Daha da kötüsü, Başkan Xi Jinping hükümetinin işleri düzeltmek için  fazla seçeneği de yok. Bu, Çin ekonomisinin 30 yıllık benzeri görülmemiş büyümenin ardından Japon tarzı bir sıkışmışlığa girip girmediğine dair bir tartışmayı da ateşliyor.

Çin ekonomisi ne kadar kötü?

Çin'in resmi hedefi bu yıl yüzde 5 civarında bir büyüme oranı yakalamaktı. 2023'te yüzde 2,8'lik bir büyümenin beklendiği dünya ekonomisinde, bu ilk bakışta pek de düşük bir oran gibi görünmüyor. Gerçek şu ki, Çin 2022'de hâlâ sıfır-Kovid kuralları altındaydı ve bu da karşılaştırma için düşük bir temel sağlıyor.

Bloomberg Economics, bu etkiyi netleştirerek, 2023 büyümesinin yüzde 3'e yakın olacağını, yani salgın öncesi ortalamanın yarısından daha az olacağını öngörüyor. Buna ek olarak, Çin'in tüketici enflasyon oranı Haziran ayında sabit kalırken fabrika fiyatları ise daha da düşerek deflasyon riskine ilişkin endişeleri artırıyor. Böylesi bir aşağı yönlü fiyat sarmalının bir ekonomiyi temelden mahvetme riski bulunuyor.

Bu neden bir problem?

Dünyadaki birçok iş ve üretim ağı, geniş pazarı ve fabrika zemini ile Çin'e bağlı. IMF, ABD'nin iki katı olan toplam dünya büyümesinin yüzde 22,6'sını temsil etmesi beklenen bir payla Çin'in önümüzdeki beş yıl içinde küresel büyümeye en çok katkıda bulunan ülke olacağını tahmin ediyor.

Çin'in genişlemesinin dünya çapındaki işletmeler üzerinde etkisinin ana yollarından biri ticaret ve Brezilya ve Avustralya gibi maden ihraç eden ülkeler, Çin'in altyapısına ve mülkiyet döngülerine özellikle duyarlı bir pozisyonda. Çelik inşaat demiri ve demir cevheri vadeli işlemleri dahil olmak üzere temel emtia fiyatları, dünyanın en büyük metal tüketicisindeki talebin, yatırımcıların beklediği kadar güçlü bir şekilde artmaması nedeniyle bu yıl düştü. Yılın ilk yarısında her ay Güney Kore ve Tayvan'dan çift haneli düşen sevkiyatlarla birlikte, düşüş özellikle yüksek teknoloji ürünü ihracatçıları vurdu.

Yıllarca süren Kovid kısıtlamalarının ardından Çinli gezginlerin gelirleri ve iş güvenceleri zayıf olmaya devam ettiğinden henüz toplu halde yurt dışına seyahat edemiyor. Bu da turizme bağımlı ülkeleri zedeliyor. ABD'yi resesyona sürükleyen daha fazla faiz oranı artışı riskiyle birlikte, dünyanın iki ekonomik güç merkezinin aynı anda düşüşe geçmesi ve herkesin acısını artırması olasılığı da giderek artıyor.

Sorun nerede?

Çin'in 18 trilyon dolarlık ekonomisi, çeşitli sektörlerde zorluk yaşıyor. Haziran sonunda açıklanan veriler, imalat faaliyetinin yeniden daraldığını gösteriyor. Çinli fabrikaların ABD ve Avrupa'daki siparişleri doldurmak için koşturduğu pandemi sırasında istikrarlı bir destek olan ihracat ise azalıyor. Aralık 2021'de 340 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşan ihracat, artan faiz oranlarının ABD ve Avrupa'daki ekonomik aktiviteyi baskılaması nedeniyle Mayıs ayında 284 milyar dolara geriledi.

Durumu daha da kötüleştiren ise ABD'nin Çin'i gelecekte ekonomik büyümeyi yönlendirecek gelişmiş yarı iletkenler ve diğer teknolojilerin arzını kesmeye yönelik çabaları gibi gözüküyor. Bu durumu Washington'daki yetkililer ‘stratejik rekabet’ olarak tanımlarken, Çin ‘çevreleme’ olarak kınıyor.

Çin'in toplam mal ithalatı, 2022'de yüzde 1,1'e ulaştıktan sonra bu yılın ilk beş ayında yıllık bazda yüzde 6,7 oranında düştü. Sözde yerel yönetim finansman araçlarındaki (Local Government Financing Vehicle - LGFV) gizli borç, nakit sıkıntısı çeken bazı kişiler için başka bir baskı unsuru oluşturuyor. Belediyeler, pandemi sırasında daha geleneksel bir gelir kaynağı olan müteahhitlere arazi satışlarının da konut krizi nedeniyle kurumuş olan bu tür kayıt dışı borçlanmayı artırdığı gözleniyor. Emlak inşaatının çöktüğü, azalan arazi satışlarının hükümet harcamalarını vurduğu, bir ABD durgunluğunun küresel talebi zayıflattığı ve yatırımcıların sermayelerini korumaya odaklandığı Çin piyasalarının riskten kaçınma moduna geçtiği bir senaryoda, Bloomberg'in SHOK modeli, Çin’in büyüme tahminlerinde yüzde 1,2 daha düşüş yönlü revizyona gitmesine neden oluyor.

Kovid sonrası alışveriş yapanlar nerede?

2023'ün başında, intikam alışverişi, dışarıda yemek yeme ve seyahatle beslenen Çin'in tüketici harcamalarında hızlı bir toparlanma göreceğine dair iyimserliği yükseltmişti. Ancak yılın ilk yarısında, zayıf büyümenin işsizlik ve gelirler için ne anlama geldiğine dair endişe ve düşen emlak sektörünün olumsuz servet etkisi, insanları harcamak yerine tasarruf etmeye yöneltti. İnsanlar evlerinin daha az değerli olduğunu düşünür hale geldiğinden harcamalarını kısmaya başladı. Haziran tatilinde yurt içi seyahat harcamaları pandemi öncesi seviyelerin de altında gerçekleşti ve Haziran araba satışları bir yıl öncesine göre düştü.

Tüketim üzerindeki diğer bir büyük engel de yüzde 20,8’i bulan genç işsizliği oldu. Bu oran, ulusal kentsel oranın dört katına karşılık geliyor ve oldukça yüksek bir seviye olarak kabul ediliyor. Bu durum ise kısmen, Pekin'in son yıllarda büyük teknoloji şirketlerine uyguladığı ve birçok genç, hırslı mezun için kazançlı bir kariyer yolunu ortadan kaldıran yasal kısıtlamalardan kaynaklanıyor.

Konut piyasasına neler oluyor?

Hükümet, finansal sistem riskini azaltmak için 2020'de ağır borçlu emlak müteahhitlerine baskı uygulamaya çalıştı. Bu, konut fiyatlarını aşağı çekti ve bazı zayıf şirketler temerrüde düştü. Birçok müteahhit, satmış oldukları ancak henüz teslim etmedikleri evleri inşa etmeyi bıraktı ve bu da bazı ev sahiplerinin ipotek ödemelerini durdurmalarına neden oldu.

Bu çalkantı, uzun süredir mülkü kesin bir yatırım olarak gören ve onu bir servet deposu olarak kullanan birçok Çinli için bir uyandırma çağrısıydı. Politika yapıcılar geçen yılın sonlarında bir kurtarma planı uygulamaya koydu, ancak bu bir satın alma çılgınlığı başlatmadı. 2023 ortası itibariyle, yeni ve ikinci el ev fiyatları bir yıldan uzun süredir her ay düşüyordu, ancak düşüşün toparlanmayı başlatmak için gereken yeni alıcıları çektiğine dair hiçbir gösterge yoktu. Bankalar, geçen yıl hanehalklarına neredeyse son 10 yılın en düşük uzun vadeli kredilerini kullandırdılar ve borçlanma bu yılın ilk beş ayında yüzde 13 oranında daha düştü. Bu da daha az insanın yeni ipotek aldığının bir kanıtı anlamına geliyor. Temmuz ayında Çin, kredi geri ödemelerinin bir yıl ertelenmesine izin vermek de dahil olmak üzere nakit sıkıntısı çeken geliştiricileri desteklemek ve artık hastalanmış olan emlak sektörünü desteklemek için politikalarını genişleteceğini açıkladı.

Çin hükümeti ne yapıyor?

Çin Halk (Merkez) Bankası, büyümeye yardımcı olmak için geleneksel bir araç olan Faiz oranlarını Haziran ayında düşürdü. Sürpriz olarak nitelendirilen bu hareket, daha fazla parasal ve mali teşvik için beklentileri artırdı. Artan olasılıklar arasında mülk kısıtlamalarında daha fazla gevşeme, tüketiciler için vergi indirimleri, daha fazla altyapı yatırımı ve özellikle yüksek teknoloji sektöründe üreticiler için teşvikler yer alıyordu. Ancak Temmuz ayı başından itibaren, yeni enerji araçları için vergi indirimlerinin 2027'ye kadar uzatılması gibi politika değişiklikleri büyük ölçüde kademeli oldu. Yüksek kamu borç seviyeleri ve Xi'nin ‘ortak refah’ hamlesinin bir parçası olarak mülk spekülasyonunu engelleme çabaları herhangi bir büyük harcama planını da engellemiş oldu.

Bloomberg News'in Temmuz ayında bildirdiğine göre, en büyük devlet bankaları bir kredi krizinin önlenmesine yardımcı olmak için LGFV'lere ultra uzun vadeli krediler ve geçici faiz indirimi sunmaya başladı. Bazı şehirler, emlak piyasasının canlanmasına yardımcı olmak için ön ödeme şartlarını düşürdü ve birden fazla mülk satın almayla ilgili kısıtlamaları kaldırdı.

Çin ekonomisi için beklentiler neler?

Büyük konut arzı, herhangi bir mülk teşvikinin gerçek inşaat sektörüne akmasının biraz zaman alacağı anlamına geliyor. Küçülen bir nüfus ve yavaşlayan kentleşme ile Çin'de de konut talebini yönlendiren daha az yapısal faktör bulunuyor. Bu, tıpkı Japonya'nın emlak ve borsa balonlarının patlamasının ardından geçen ‘kayıp on yıl'da yaptığı gibi, ülkenin borç sorunlarını çözerken uzun bir zayıf büyüme dönemiyle karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor. Tüm dinamikler, Çin'in dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD'yi geride bırakma ivmesini engellemekle tehdit ediyor ki bu senaryonun 2030'ların başında mümkün olacağı öngörülüyordu.

Çin, özel yatırım fonlarına ilişkin ilk yönetmeliğini çıkardı

 

Çin, ABD'yi yaptırımlar konusunda 'adım' atmaya çağırdı

 

Çin'de TÜFE beklentilerin altında kaldı

 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen: Çin ile ilişkilerde ilerleme kaydedildi

 

Türkiye ve Çin iş dünyasından İstanbul zirvesi

 

Yellen Pekin ziyaretinde 'Çin endişesi'sini söyledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)