BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇin, doların kalesini fethedemiyor----

Çin, doların kalesini fethedemiyor

Çin, doların kalesini fethedemiyor
25 Ağustos 2023 - 16:56 www.finansgundem.com

Çin’in BRICS aracılığıyla dolara karşı verdiği mücadeleye rağmen, zayıfladığına ilişkin söylentilerin aksine ABD Doları’nın küresel ticaretin temel taşı olmaya devam ettiği görülüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları’nın, eski gücünde olmadığı, değersizleştiği, giderek güçsüzleştiği ve en nihayetinde küresel rezerv para niteliğini kaybedeceği ve hatta yok olacağına dair söylentilere rağmen gücünü koruduğu görülüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, doların eski gücünde olmadığına dair senaryoların, henüz gerçekleşmemiş olsalar da, doğruya temas eden noktaları bulunuyor. Bunun ise en önemli sebebi, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in, özellikle de BRICS aracılığıyla, doları etkisizleştirmeyi kendine bir hedef olarak belirlemesi.

Dolar hala olması gereken yerde

Bloomberg’den Daniel Moss’un analizine göre, eğer dolar için en kötü yıl bu yıl gibi olacaksa, dolar taraftarlarının bundan memnun olması gerekiyor. 2022'deki tamponun gerçekleşmemesinin ardından önemli bir geri çekilmeye ilişkin yaygın tahminlerin de gerçekleşmediği görülüyor. Dolar hala olması gereken yerde seyrediyor; hem de sadece iyi zamanlarda değil, dünyanın geri kalanının pek de cazip görünmediği zamanlarda. Dolar, sadece bir para birimi değil, bazen hendeklerle savunmaya alınmış bir Orta çağ kalesine benziyor.

ABD Doları’nın geçen yılki destansı ralliyi tekrarlaması elbette zor olacaktır. Dolayısıyla Bloomberg Dolar Spot Endeksi'ne göre doların 31 Aralık'ta işlem gördüğü yerde olması çok da kötü bir durum değil. Bu, çeşitli güçlerin bir ürünü: "Federal Rezerv, faiz indirimlerine güldü, Çin'in toparlanması başarısız oldu ve Japonya, aşırı gevşek parayı gevşetmek isteyip istemediğine bir türlü karar veremiyor. Öte yandan, Euro Bölgesi ise açık şekilde zor durumda."

Özellikle Fed'in enflasyonla mücadelede pes edeceğine dair çok az işaret göstermesi nedeniyle, olası bir şüphe durumunda ise harekete geçmek gerekiyor. Yıllardır ABD’nin, Çin’e kıyasla uzun vadeli bir gerileme içinde olduğunu iddia etmenin moda olduğunu bir kenara bırakmak da cabası. Bu görüşün canlandırıcı bir inceleme için ortaya çıktığı aşikar, belki de daha derin güçler iş başındadır, kim bilir? New York Fed'in Aralık ayında yayınladığı bir makale, doların üstünlüğünün çoğunu sözde ‘İmparatorluk Döngüsü’ne bağlıyor.

Dolar dünya ticareti için giderek daha önemli hale geliyor

Temel fikir, doların yalnızca dünya ticaretinin ayrılmaz bir parçası olmadığı, aynı zamanda giderek daha önemli hale geldiği. Fed faiz oranlarını yükselttiğinde dolar çoğunlukla gelişmekte olan piyasalar pahasına değer kazanıyor. Ancak yavaşlama bu sıkılaştırmanın bir sonucu olarak ortaya çıktığında, etkiler yurt içinden ziyade ABD kıyılarının ötesinde daha güçlü hissediliyor. Bunun nedeni ihracat ve ithalatın ABD ekonomisinin nispeten küçük bir bölümünü oluşturması. Başta ABD Hazine tahvilleri olmak üzere güvenli ve likit varlıklara olan talep de bunda çok büyük bir rol oynuyor.

ABD'nin küresel gayri safi yurt içi hasılanın payı Çin ve Hindistan gibi ülkelere göre gerilese de dolar daha baskın hale gelmiş durumda. Makalenin yazarlarından biri ve şu anda Lozan Üniversitesi'nde profesör olan Gianluca Benigno, bu asimetrinin tezdeki önemli bir unsur olduğunu şu sözlerle aktarıyor: “Asya'nın yükselişi nedeniyle ABD ekonomisinin ağırlığı zamanla azalıyor. Ancak aynı zamanda Asya'nın yükselişi doların daha yaygın bir rol oynamasıyla birleşiyor. Birçok ülke kısa vadeli güvenli varlıklar gibi davranıyor. Bu çok önemli. Bunu bozana kadar, başka bir şeyle faturalandırmaya başlasanız bile doların yerine yenisini koymak zor. Asya'daki emeklilik fonlarının talep ettiği şey güvenli ve likit olmaktır çünkü bu ülkeler tasarruflarını özümseme kapasitesine sahip değil. Bu, dolar talebinin doğal itici gücünü yaratıyor ve söz konusu hakimiyetin temelini oluşturuyor.”

2024’e kadar Faiz kesintisi olmayacak

Makalenin yayımlanmasından bu yana yaşanan gelişmeler de bunu destekliyor. Fed'in uyumlu sıkılaştırması, neredeyse tamamlandı ancak yerini daha uzun süre yüksek bir duruşa bıraktı. Başkan Jerome Powell'ın bugün Jackson Hole'da yapacağı konuşmada güçlendirebileceği bu senaryoya göre, faiz indirimlerinin 2024'e kadar olması pek mümkün görünmüyor.

Çin'in yumuşaklığıyla birlikte kararlı Fed, Asya'daki pek çok merkez bankası ve gelişmekte olan piyasalar için kıskanılacak seçenekler sunuyor. Çin'den kaynaklanan yavaşlamayı hafifletmek için oranları düşürebiliyor. Ancak bunu yapmak dolar karşısında döviz kurlarını baskı altına alıyor. Benigno, “Bu büyük bir farklılık ve gelişmekte olan birçok piyasada politika seçimi açısından bir ikilem yaratıyor” diyor.

Doların zayıf noktaları

Doların hakimiyetinin yine de zayıf noktaları bulunuyor. Başka yerlerdeki gerilimler bazen ABD piyasaları için o kadar önemli ve istikrarsızlaştırıcı hale gelebiliyor ki, Fed rotayı değiştirmek zorunda kalabiliyor. Bir durgunluk döneminin ardından Alan Greenspan, 1998'de Rusya'nın temerrüde düşmesinin ardından faiz oranlarını hızla düşürdü. Euro borç krizi, Ben Bernanke ve Janet Yellen'ın Büyük Durgunluk sırasında uygulanan teşvikleri geri çekerken dikkatli davranmasının nedenlerinden biriydi. Çin de ağırlığını koydu. 2015'teki başarısız yuan devalüasyonu, öngörülen çoklu artışların aksine, Yellen'ın o yıl yalnızca bir kez artış yapmasına katkıda bulundu.

George Soros, 1984 yılında Financial Times'da yayınlanan bir yazısında doların emperyal niteliklerinden bahsetmişti. Milyarder yatırımcının aklında savunma ve Ronald Reagan'ın silah birikiminin sonuçları vardı. Pentagon'un cömertliği, vergi kesintileri ve buna karşılık gelen harcamalarda azalma olmaması sayesinde bütçe açığı hızla arttı. Seçim yılı ABD için harika ve Reagan için bir nimet olsa da, sermayenin kaçtığı ülkelere ciddi yükler getirildi. Bir kriz öngören Soros, Amerika için iyi huylu bir çevrenin başka yerlerde kötü niyetli olduğunu yazdı.

Sorunlar Latin Amerika'yı kuşattı ve müttefiklerle ticari sürtüşmeleri azaltmak amacıyla Hazine Bakanı James Baker ertesi yıl Plaza Anlaşması'nı müzakere etti. Anlaşma doların Batı Almanya Markı ve yen karşısında zayıflamasını amaçlıyordu. Anlaşma ne kadar çekişmeli olsa da Baker'ın işi, günümüzün herhangi bir büyük yeniden düzenlemesi için gerekli olanla karşılaştırıldığında oldukça kolaydı. Almanya ve Japonya ABD'nin anlaşma ortaklarıydı. Sovyetler Birliği dünya ekonomisine Çin kadar dahil olmamıştı. Pekin'in son otuz yılda tedarik zincirlerini çekme konusundaki becerisine rağmen, Çin'in henüz bu hırslarını destekleyecek bir para birimi ise yok. Kısacası, dürüst olmak gerekirse, dünyanın geleceğinin doların kaybetmesine bağlı olduğu fikri pek de güçlü ve gerçekçi bir hedef gibi durmuyor.

Dolar küresel ödemelerde rekor kırdı

 

BRICS kendi 'dolar'ını arıyor!

 

Dolara son gol Hindistan'dan

 

Donald Trump: Dolar dünyadaki egemenliğini kaybediyor

 

ABD tarihinde ilk: 1 trilyon doları aştı!

 

Rusya'da dolar krizi!

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Teokrat25 Ağustos 2023 17:56

    Çapulcu brick ülkeleri kendilerine faydası yok yolsuzluk yoksulluk din ticareti gelir dağılımı esitsizligi insanlık yok özgürlük yok şahsi çıkarlarını siyasete alet eden eş para etmez sözde kişiliksiz siyasiler her türlü pislik içlerinde bunlarda hiçbir b olmaz