BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCHP'nin 1 TL'nin maliyeti 3 TL iddiasına Darphane'den yanıt!----

CHP'nin 1 TL'nin maliyeti 3 TL iddiasına Darphane'den yanıt!

CHP'nin 1 TL'nin maliyeti 3 TL iddiasına Darphane'den yanıt!
27 Kasım 2022 - 14:48 www.finansgundem.com

Darphane, CHP'li Fikri Sağlar ve Özkan Yalım'ın "1 TL'nin üretim maliyeti 3 TL" iddialarını yalanladı. Darphane'nin açıklamasında, "1 TL'nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanı kesinlikle yalan ve gerçek dışıdır" denildi.


Madeni paraların hurda değerinin kendisinden değerli olduğunu belirten Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili ve Eski Kültür ve Turizm Bakanı Fikri Sağlar, "1 TL madeni paranın üretim maliyeti 3 TL'yi aştı" dedi.

CHP'li Sağlar'ın iddiası sonrası birçok basın organında 1 TL'nin üretiminin 3 TL'ye çıktığı haberine yer verildi.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da mart ayında bir çalışma yaparak özellikle madeni paraların basımındaki madenlerin fiyatının yükselmesi ile para maliyetinin nasıl yükseldiğini ve halkın ‘bozuk para' olarak nitelendirdiği 1, 5, 10, 25, 50 kuruşların ve 1 lirada kullanılan madenlerin maliyetlerini hesapladığını iddia etmişti. Yalım, sekiz ay önceki çalışmasında, Merkez Bankası'nın 1 TL'lik madeni parayı basmak için 2 lira 92 kuruşluk (0.15 sterlin) bakır, nikel ve çinko satın aldığını ileri sürmüştü.

DARPHANE: İDDİALAR YALAN VE GERÇEK DIŞIDIR

Darphane, CHP'li Fikri Sağlar ve  Özkan Yalım'ın "1 TL'nin üretim maliyeti 3 TL" iddialarını yalanladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından paylaşılan Darphane'nin açıklamasında, "Son günlerde kamuoyunda ifade edildiği üzer, 1 TL'nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanı kesinlikle yalan ve gerçek dışıdır" denildi.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, son günlerde tedavüldeki Türkiye Cumhuriyeti’nin madeni paralarıyla ilgili gerçeklikten uzak ve mesnetsiz birtakım iddialar ile kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini önlemek amacıyla bir duyuru yapılmasının zaruri görüldüğü aktarıldı.

Darphane’nin, Türkiye’nin madeni para ihtiyacını arz ve talebi dengeleyecek şekilde sorunsuz ve kesintisiz olarak sürdürdüğü belirtilen açıklamada, Darphane tarafından üretilen madeni paraların, yüksek güvenlik alaşımı içeren metallerden oluştuğu bildirildi.

Açıklamada, madeni alaşımda kullanılan bakır, çinko ve nikel fiyatlarının küresel çapta yüksek bir dalgalanmaya maruz kaldığı, bu durumun dünyadaki tüm madeni paraların üretimi üzerinde olumsuz etki oluşturduğu ve piyasaların tekrar dengeye oturmasıyla madeni para üretim maliyeti ile nominal değerlerin tekrar dengelendiği kaydedildi.

Bu çerçevede, son günlerde kamuoyunda ifade edildiği üzere, 1 TL’nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanının kesinlikle yalan ve gerçek dışı olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Bu tür asılsız beyanlar dikkate alınmamalıdır. Ayrıca, üretimi yapılan madeni paraların ne şekilde üretileceği ve nasıl üretileceği konuları 1264 Sayılı Kanun ile düzenleme altına alınmıştır. Ayrıca, madeni paralar, 32 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Tebliği ile de korunmaktadır. Bu paraların içindeki değişik türdeki metal alaşımları elde etmek için eritmeye kalkanlar, ciddi cezai şartlarla karşı karşıya kalacaklardır.”

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2023 bütçesi kabul edildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)