BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCHP bu vaadi bankacılarla hazırladı!----

CHP bu vaadi bankacılarla hazırladı!

CHP bu vaadi bankacılarla hazırladı!
21 Ekim 2015 - 13:18 www.finansgundem.com

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, CHP'nin seçim vaatlerine ilişkin açıklamalarda bulundu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, CHP'nin Seçim Beyannamesi içinde en dikkat çeken vaatlerinden biri olan "Kredi kartları borçlarının faizinin yüzde 80'inin silinmesi önerisinin, bankacılar ve uzmanlarla birlikte hazırlandığını bildirerek, "Bu vaadimiz ortak bir aklın ürünü" dedi.

Böke, seçim beyannamesinde yer alan vaatlerin her birinin ortak paydaşlarla tartışılarak belirlendiğini kaydederek, "Türkiye'de insanların kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanmaları önemli ve büyük bir sorun. O nedenle vatandaşın bu önemli sorununu çözmek için uzmanlar ve bankacıların önemli bir kısmı ile detaylı çalışmalar yaparak bu vaadimizi oluşturduk. Zaten bu gibi konular ortak akıl ile tartışılarak üretilir" dedi.

DEMOKRASİMİZ İÇLER ACISI

Bazı basın organlarında halk içinde karşılık bulan bu vaadi vatandaşın nezdinde itibarsızlaştırmak için haberler yapıldığına işaret eden Böke, aynı sorunu yaşayan Güney Kore ve Hırvatistan'da da aynı yöntemin uygulandığını ve oradaki uygulamaları da incelediklerini belirterek şöyle devam etti:

"Belli ki bu vaadimizin ilgi görmesi birilerini rahatsız etmiş. Bu bankaların hangi bankalar olduğunu açıklamamız için kendilerince baskı yapıyorlar. Ancak içinde bulunduğumuz siyasi ortam nedeniyle bu mümkün ndeğil. İktidara yakın olmayan şirketlere baskınlar yapıldığı, vergi denetimleri ile yıldırılmaya çalışıldığı ve tehdit edildiği bir ortamda, ne yazık ki bu bankaların adını açıklayamamamız aslında içinde bulunduğumuz demokrasinin içler acısı halinin de kanıtı. Önerinin kimin tarafından yapıldığını tartışmaktan ziyade, giderek daha yakıcı hale gelen sorunun tespitinin doğruluğunu ve çözüm önerisinin gerçekçiliğini tartışmak daha önemli diye düşünüyoruz."

Vaatlerini açıkladıktan sonra, pek çok bankacının da öneriyi gerçekçi bulduklarını bildiren Böke, sektördeki uzmanların varlık yönetim şirketlerine satılması nedeniyle otomatik zarar yazılan borçların bir bölümünün piyasa koşulları içinde yeniden ödenebilir hale getirilmesine sıcak baktıklarını iletti. 

Projenin devlet bütçesine ek yük getirmeyeceği gibi bankaları da zarar uğratmadığını anlatan Böke, "kredi faizlerinin yüzde 80'ini silinirse bankalar mevduat faizlerinin nasıl ödeyeceği" şeklinde kendilerine yöneltilen sorulara da, "Bankalar zaten bu takibe düşmüş bu alacaklarını varlık yönetim şirketlerine satarken alacağının yüzde 80'ininden vazgeçiyor.  Banka varlık yönetim şirketine alacağını yüzde 80 indirimle satarken mevduat faizi ödemekte zorlanmıyor. O nedenle bizim yapacağımız bankanın vatandaşla arasına koyduğu varlık yönetim şirketini aradan çıkarmak" yanıtını verdi.  

HAKSIZLIK YOK

Borcunu ödeyemeyenlerin yalnızca yüzde 5'lik bir kesim olduğunu bankacıların kabul ettiğine vurgu yapan Böke, "geriye kalan ve borcunu ödeyen yüzde 95'in haksızlığa uğrayabileceği" eleştirilerine de şu yanıtı verdi:


"Sosyal devlet tüm vatandaşlarına eşit davranmak durumundadır. Bu kapsamda borcunu ödeyemeyenlerin yükünü hafifletirken, bunun suiistimal edilmesini önlemekte sosyal devlet olmanın gereğidir. CHP iktidar olduğunda sosyal devleti inşa edeceği için borç yükü altında ezilen vatandaşlarının rahatlatırken, bunun borcunu düzenli ödeyenlere bir haksızlık yaratmamasını temin edecek düzenlemeleri pakete dahil etmiştir. Sorunlu hale gelmiş borçları yeniden yapılandıracak olan borçluların, yeni borçlanmasına getirilecek kısıtlamalar b politikanın suiistimal edilmesine engel olacaktır. Sosyal devlet olmanın ilkelerinden biri de budur. Bu eleştiriyi getirenler 13 yıllık AKP iktidarında devletin bu ilkesini tamamen unutmuş görünüyor"   
 

 
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Ergül21 Ekim 2015 22:45

    Başkan ne yaparsa cemaat onu izler. Bsşkanı atıyor tabii cemaatide at babam at.

  • Ali Ergül21 Ekim 2015 17:13

    Zaten başkası adına atın tutun kendileride biliyor tek başına gelemeyeceklerini salla babam salla.

  • Realist21 Ekim 2015 14:27

    Chp’nin vaadinde samimi olduğunu anlamak için çok basit bir test yapılabilir. Malum İş bankasının ortaklarından biriside CHP’dir. Öncelikle bu bankadaki müşterilere ati gecikme faizlerinin değil %80’ini %10’unu silsinler de görelim.