BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiChatGPT insanları işinden mi edecek?----

ChatGPT insanları işinden mi edecek?

ChatGPT insanları işinden mi edecek?
09 Şubat 2023 - 17:31 www.finansgundem.com

Yapay zeka destekli bir chat robotu ChatGPT iş dünyasının gündemine yerleşti. Uzmanlar istihdam kayıplarını önlemek için teknolojik gelişmelere uyum sağlamak gerektiğini ve yeni sektörler oluşmasının önemini vurguluyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kasım ayında lansmanı yapılan ChatGPT o tarihten bu yana teknoloji ve yatırım dünyasının gündeminde yer alıyor. Temelinde yer alan teknoloji çok da yeni olmasa da bu türden bir yapay zeka daha önce hiç bu kadar geniş çaplı erişilebilir hale gelmemişti. OpenAI’ın ürettiği bot çok çeşitli görevleri yürütebiliyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapay zeka robotu işletme okulu sınavlarını geçebiliyor veya ABD’de ulusa sesleniş konuşmalarının taslaklarını hazırlayabiliyor.

Sadece 10 yıl önce, birçok yapay zeka ile ilgili gelişmeler bilim kurgu gibi görünüyordu ve işletmeleri nasıl şekillendireceği hakkındaki tahminler çalışanlar için sık sık karanlık bir tablo çiziyordu. 2013 yılında, Oxford Üniversitesi iktisatçıları Carl Benedikt Frey ve Michael Osborne, ABD istihdamının 47%’sinin "bilgisayarlar" veya otomasyon nedeniyle tehdit altında olduğunu öngören bir makale yayınlamıştı.

On yıl sonrasında ise, otomasyon gündelik hayatın bir parçası haline geldi ve hemen hemen her sektörde kendine bir yer ediniyor. Ancak Frey, henüz otomasyonun insan çalışanların yarısını işinden ettiğini düşünmüyor. Bununla birlikte, ChatGPT'nin ücretleri düşürebileceğini çok daha fazla rekabet yaratabileceğini öngörüyor.

Fortune’un haberine göre Frey konuyla ilgili açıklamasında, “ChatGPT'nin kolay yapılan işlerde bizi çok daha verimli hale getirme ihtimali olduğunu düşünüyorum. Ancak zor olan A.I. ile nasıl yeni istihdam ve sektörler yaratabileceğimizi bulmaktır” ifadelerine yer verdi.

Finans profesörü orta gelirli meslekleri etkileyen bilgisayar devriminin ardından düşen gelirlere ve yaşlılardaki düşe çalışma eğilimlerine işaret etti. Frey’e göre ChatGPT daha fazla rekabet yaratma konusunda başarılı olursa bu durum istihdamda aşağı yönlü bir trendin devam etmesine işaret edebilir.

Frey daha önceki bir röportajında, ChatGPT'yi Uber'in taksi pazarını bozmasına benzetmişti. Zira Uber’le birlikte sürücülere olan talep artmış ancak taksi ücretleri dünya çapında yaklaşık %10 oranında düşmüştü.

Insider’daki röportajında Frey, “Uber taksi şoförlerinde olan talebi azaltmadı. Aslında gerçekleşense farklıydı. Para kazanmak için araç kullanan insanların sayısı arttı. Ancak mesleği şoförlük olan sürücülerin miktarını ve getirilerini azalttı” ifadelerine yer verdi.

ChatGPT'nin varlığı, gelişmekte olan yapay zeka pazarı için büyük teknoloji şirketleri arasındaki rekabeti artırdı. Botun lansmanı aynı zamanda Google gibi teknoloji devlerinin de rekabete hazırlanmasına yol açtı. Pazartesi günü, Google Bard adlı kendi chatbotunu duyurdu. Microsoft, geçen ay ChatGPT'nin ana şirketine 10 milyar dolar yatırım yaptı.

Frey, "Sadece neredeyse herkes tarafından kullanılabiliyor olması bile büyük bir adım. Bunun aslında inovasyon açısından bir tür değişiklik olduğunu düşünüyorum. Bana kalırsa bu konu tartışmalı" ifadelerine yer verdi.

Ancak Frey, yapay zeka yenilikleri ve teknolojik ilerleme için ne anlama gelebileceği konusunda iyimser olmaya devam ediyor. Ünlü ekonomist "İdeal olarak istediğimiz şey, yeni iş türleri, yeni sektör türleri, yeni emek talepleri yaratan teknolojilerdir" dedi.

Google, yeni yapay zeka sohbet robotunu tanıttı

 

"Chat GPT en az PC ve internet kadar değerli"

 

Chat GPT ve Microsoft ilişkisi sadece ‘duygusal’ değil

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)