BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÇetinkaya: Bu başarı çok önemli----

Çetinkaya: Bu başarı çok önemli

Çetinkaya: Bu başarı çok önemli
08 Mayıs 2013 - 13:36 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya, ''Küresel şartlar İstanbul'un finans merkezi olması yolunda çok önemli fırsatlar sunuyor'' dedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya, "Küresel şartlar ve iç dinamikler, İstanbul'un küresel finans merkezi olması yolunda önemli ve kaçırılmaması gereken bir fırsat penceresi sunuyor" dedi.
 Çetinkaya, Ernst&Young Stratejik Büyüme Forumu 2013 Türkiye çerçevesinde katıldığı panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin güçlü ve sürdürülebilir büyüme performansının İstanbul'un küresel finans merkezi olabilmesini desteklediğini düşündüğünü belirtti. Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma hedefini hatırlatan Çetinkaya, küresel krizin etkilerinin dünyada hala hissedildiğini ve özellikle gelişmiş ülkelerdeki yapısal sorunların çözüm sürecinin sancılı bir şekilde devam ettiği bir dönemde, ekonomik ve finansal istikrar açısından Türkiye'nin elde ettiği başarının çok önemli olduğunu ve ülkeye orta-uzun vadeli plan yapabilme fırsatını sunduğunu ifade etti.
Küresel finansın yeniden dizayn edildiği ve güçlü bir reform gündeminin oluştuğu bir dönemden geçildiğini dile getiren Çetinkaya, şunları kaydetti:
"Finans merkezi projesinde zamanlama ülkemiz için oldukça uygun. Küresel finansal mimari yeniden çiziliyor. İşte tam bu noktada, Türkiye'de zamanında alınmış tedbirler ve finansal istikrar odaklı politikalar bizi ayrıştırıyor. Finansal merkezlere yatırım kararlarını etkileyen faktörleri inceleyen araştırmalar istikrarın, faktörler arasında ilk sırada yer aldığını ve önemini arttırdığını gösteriyor.
Küresel Finans merkezleriyle ilgili en önemli çalışmalardan biri olan The Global Financial Centres Index'e göre katılımcıların önümüzdeki yıllarda önem kazanmasını beklediği ilk on finans merkezi arasında İstanbul'un yer almasında istikrarın önemli olduğunu düşünüyorum."
Çetinkaya, finans merkezi projesiyle büyüme arasındaki ilişkiye de dikkati çekerek, finansal derinleşmenin ekonomik büyümeye ivme katacağını, bununla birlikte İstanbul Finans Merkezi projesinin finansal çeşitlendirmenin de yolunu açacağını ifade etti.
Sermaye piyasaları ve sigortacılık başta olmak üzere finans sektöründe yeni ürün ve hizmetlerin de gelişiminin beklendiğini belirten Çetinkaya, finansal derinleşme ve çeşitlendirmeye uygun bir altyapının da hızla oluşturulduğuna vurgulayarak şunları aktardı:
"Bankacılık sektöründe elde edilen başarı sermaye piyasalarında da atılan adımlarla desteklenmektedir. Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve Borsa İstanbul ile bunların ivme kazanmasını bekliyoruz. Özel sektör borçlanma araçları, yerel para cinsinden tahvil piyasası ve faizsiz finansman araçları finans merkezi yolunda önemli gelişme alanları.
Aracılık maliyetlerinin azaltılması, şeffaf ve açık mevzuat çerçevesi, uyuşmazlıkların süratli ve etkin bir şekilde çözümüne yönelik olarak yargı sisteminde ihtisaslaşma yönünde iyileştirmeler rekabet gücümüzü arttıracaktır."
İpek yolu ülkelerinin küresel ticaret hacmindeki payı kayda değer ölçüde arttı
Finans merkezi projesinin, reel sektör ve ticaret gelişmeleri ile birlikte okunması gerektiğini söyleyen Çetinkaya, dünya ticaretin Asya ve Ortadoğu'ya kaydığını, İpek Yolu ülkelerinin küresel ticaret hacmindeki payının kayda değer ölçüde arttığını ve son on yılda hacimlerinin dört kat büyüme kaydettiğini söyledi. Çetinkaya, "Tarihsel ve coğrafi konumunun da verdiği destekle İstanbul'un geniş bir coğrafyanın ticaret merkezi haline gelmesinin doğal sonucu olarak çok uluslu şirketler başta olmak üzere firmalar açısından bir cazibe merkezi olduğunu ve finansal aracılık hizmetlerine ihtiyaç duyulduğunu ve bunun İstanbul Finans Merkezi projesi için önemli bir fırsat penceresi sunduğunu ifade etti."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)