BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCEO ordusuyla ABD yolunda----

CEO ordusuyla ABD yolunda

CEO ordusuyla ABD yolunda
26 Nisan 2013 - 07:13 www.finansgundem.com

Başbakan Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta yapacağı Washington ziyaretinde serbest ticaret anlaşması gittikçe ağırlığını artırıyor

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta gerçekleştireceği kritik Washington ziyaretinin gündemi şekillenirken, serbest ticaret anlaşması konusu gittikçe önem kazanıyor. Hürriyet'in haberine göre, Obama ile o gün Beyaz Saray’da bir araya gelecek ve akşam da bir çalışma yemeğinde buluşacak olan Erdoğan’ın ajandasındaki en önemli konunun serbest ticaret anlaşması olduğu belirtiliyor. Ayrıca Erdoğan, Washington’a Türkiye’nin önde gelen 50-60 CEO’su ile birlikte çıkarma yapacak.
BAKANLAR HAZIRLANIYOR
Serbest ticaret anlaşması konusu, Washington’a gelen kabine üyelerinin de programına damga vuruyor. Geçen hafta IMF ve Dünya Bankası toplantıları için kentte bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Beyaz Saray ve diğer Amerikalı yetkililerle bu konuda uzun görüşmeler yapmasının ardından Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın ikili ilişki görüşmelerinde de serbest ticaret anlaşması konusu büyük yer tuttu. Ve iki bakan, Başbakan’ın ziyareti öncesi, konuyla ilgili ön görüşmeler yürüttü.
OLUMSUZ SONUÇ OLMASIN
Bağış, hem Beyaz Saray Ticaret Temsilciliği hem de Ticaret Bakanlığı ile gerçekleştireceği görüşmelerden önce düşünce kuruluşu German Marshall Fund’da yaptığı konuşmada da konuya değindi. Ve 1996’dan beri Gümrük Birliği’nde olan Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 40’nın, ülkeye gelen turistlerin ise yüzde 60’dan fazlasının AB üyesi ülkelerden olduğuna değinerek bu nedenle AB’nin üçüncü ülkelerle başlattığı her yeni ilişkinin Türkiye’nin ticaret politikaları üzerinde doğrudan etkisi olduğunu söyledi. Bağış, ilişkilerin Türkiye’nin ticareti üzerinde olumsuz bir etki yaratmamasından emin olmak istediklerini belirtti.
ABD tarafı konuşmuyor
2009’dan beri zaman zaman dile getirilen, ABD ve AB arasında bir serbest ticaret anlaşması yapılması düşüncesini ABD Başkanı Barack Obama en son şubat ayında gerçekleştirdiği “Birliğin Durumu” konuşmasında gündeme getirdi. Ve 20 Mart 2013’te Beyaz Saray Ticaret Temsilcisi vekili Demetrios Marantis, yasa gereği Amerikan Kongresi’ne bu konuda bir bildirimde bulundu. Bildirinin 90 günlük süre boyunca Kongre’nin değerlendirilmesine bırakılmasının ardından ise Haziran ayında AB ile serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başlayacakları duyuruldu. Başbakan Erdoğan, Kongre bildiriminin yapılmasının hemen ardından Başkan Obama’ya bu konuda bir mektup yazdı ve Gümrük Birliği’ne tabi Türkiye’nin de ABD ile bir serbest ticaret anlaşması için paralel görüşme yürütmek istediğini açıkladı. ABD tarafı şimdi sessiz. Hürriyet’in ulaştığı Marantis’in yardımcısı, Kongre süreci tamamlanmadan bu konuda bir açıklama yapmayacaklarını söyledi. Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın ekonomiden sorumlu Bakan Yardımcısı Jose Fernandez de süre dolmadan konuşamayacağını söyledi.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)