BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇekte itibar hareketi----

Çekte itibar hareketi

Çekte itibar hareketi
26 Haziran 2013 - 08:11 www.finansgundem.com

Karşılıksız çeke hapis cezasını kaldıran yasa işadamlarını mutlu etmedi

Karşılıksız çekte hapis cezasını kaldıran yasanın uygulamasının üzerinden bir yıl geçerken iş dünyası çeke yeniden itibar kazandırmak için harekete geçti. Yasanın çıktığı tarihten bu yana karşılıksız çek oranında yaşanan yüzde 50'lik artış ise piyasanın kilitlenmesine yol açtı. Konuyla ilgili ilk önemli çıkış MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak'tan geldi. Olpak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı derneğin genel kurulunda sorunu dile getirdi.
GENEL KURUL'DA ŞİKAYET ETTİ
Olpak, "Bir yılı aşkın bir süredir uygulanan Çek Kanunu düzenlemesiyle ilgili, çek sicili düzenlemesi gecikmeli olarak devreye alınsa da piyasada çekin itibarsızlaştırılmasının önüne geçilmesi için ciddi bir beklenti oldu. Bu durum, piyasayı tekrar senetli günlerine doğru götürmektedir" dedi. Olpak'ın bu çıkışı genel kurula katılan 5 bine yakın işadamı tarafından alkışlandı.
AZ KARNE VERİLİYOR
Olpak, SABAH'a yaptığı açıklamada ise karşılıksız çeklerdeki yaklaşık yüzde 50 artış oranının da kötü bir rakam olduğunu kaydetti. Olpak, şöyle konuştu: "Bankalar daha az çek karnesi vermeye başladılar. Bu da açık hesapları artırdı. Eskiden piyasada 1 milyon açık hesabı, alacağı olan firma, müşterisi çek karnesi alıp veremediği için piyasa alacakları uzamaya başladı. Ben de vadeli mal satan firmalardan biriyim. Benim de sadece bu sebeple açık hesabım ciddi şekilde arttı. Bu konuda maalesef çok büyük sıkıntımız var."
KARNE SORUNU ÇÖZMÜYOR
Çek yazan kişinin karnesini gösteren sistemin de sorunu çözmediğini söyleyen Olpak, burada bilgilerin kısıtlı olduğunu söyledi. Olpak, "Ben sizin çekinizi alacaksam, tanıdığım bankacıya, "Yazılmış çeki var mı' diye soruyorum. Bir kişinin 3 tane çeki yazılmış 2001 yılında. 5 bin çekin 3 tanesi 2001 krizinde yazılmışsa, bu başka bir değerdir. Ancak bugüne kadar adam 150 çek yazmıştır, son bir yılda 3 tane yazılmışsa bu başka kriterdir. Biz bu detayları görebilmek istiyoruz" diye konuştu.

BANKALAR DA RİSK ALMALI
Büyümek isteyen ancak bunun için finansmana ihtiyaç duyan işadamları bankaların 'sıfır' riskle çalışma huyundan vazgeçmesini istedi. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, bankaların da elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Olpak, dün MÜSİAD'ın "2013 Türkiye Ekonomisi Raporu"nu kamuoyuna sundu. Olpak, "Mevcut bankacılık sisteminde; işletmeler, neredeyse krediye ihtiyacı olmadıklarını ispat ettikleri takdirde finansmana erişebiliyor" dedi. MÜSİAD Başkanı Olpak, enerji yatırımlarında orta büyüklükteki işletmelerin de, büyük çaplı projelere girmesinin önünün açılması gerektiğini vurguladı.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)