BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇek'e olan güven kayboldu----

Çek'e olan güven kayboldu

Çek'e olan güven kayboldu
03 Kasım 2013 - 16:38 www.finansgundem.com

GTO Başkanı Bartık, "Yeni çek yasası, çeki güvenilir bir ödeme aracı olmaktan uzaklaştırdı ve çeke olan güvenin kaybolmasına neden oldu" dedi

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, yeni çek yasasının çeki güvenilir bir ödeme aracı haline getirmekten uzaklaştırdığını öne sürerek, bu konuda caydırıcı önlem alınması gerektiğini belirtti.
Bartık, yazılı açıklamasında, karşılıksız çekte hapis cezası kaldırılmasının suistimalleri de beraberinde getirdiğini, esnafın önemli bir finans kaynağını kaybettiğini iddia etti.
Daha önce piyasanın kendi içinde kullandığı önemli finans kaynağı olan çekin güvenirliğini yitirdiğini öne süren Bartık, şunları kaydetti:
"Karşılıksız çekten dolayı mağduriyetler her gün artıyor. İşadamlarımız ekonomik olarak sıkıntıya düştü. Ayrıca piyasada ciddi ödeme ve nakit sıkıntısı var. Zaman geçirilmeden alacaklıların hakkını korumaya yönelik düzenleme yapılması kaçınılmaz hale geldi. Eskiden karşılıksız çıkan çeklerde sonu hapis cezasına kadar uzanan yaptırımlar uygulanıyordu. Yeni çek yasası, çeki güvenilir bir ödeme aracı haline getirmekten uzaklaştırdı ve çeke olan güvenin kaybolmasına neden oldu. Bu konuda bir an önce caydırıcı önlem alınması gerekiyor. Nakit paradan sonra iş hayatının en önemli ticari aracı çek ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Neredeyse nakit para kadar önemli olan çek ile ilgili caydırıcı önlemler alınmaması piyasaları sekteye uğratıyor."
- Sigorta önerisi -
Karşılıksız çekte problemin çözülmesi ve piyasanın rahatlatılması için süreci uzatmak yerine çabuk uygulanabilir çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Bartık, şu uyarılarda bulundu:
"Öncelikle çek dolandırıcılığı yapanlara hapis cezası uygulanmalı. Bankaların çek yaprağı başına olan güvenceleri artırılmalı. Sigorta müessesinin devreye alınmasının yanında bankaların sorumlulukları artırılmalı. Sicil sistemi etkin olarak çalışmalı ve ticari geçmişi olmayan firmalar incelenmeli. Karşılıksız çek konusunda piyasayı rahatlatıcı mekanizmaları bir an önce kurmak gerekiyor. Bunun en akılcı yolu da çeklere sigorta getirmektir. Bugün batı, her işte sigorta kavramını etkin şekilde kullanıyor. Çeklere sigorta gelirse hem çek mağdurluğu önlenir hem ticaret güvence altına alınır hem de çekin daha etkili ve etkin kullanımı sağlanmış olur. Hükümetin bu konuda bir an önce yasal düzenleme yanında caydırıcı önlemler alması gerekiyor." A.A
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)