BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇek esnafta itibar görmüyor----

Çek esnafta itibar görmüyor

Çek esnafta itibar görmüyor
07 Nisan 2013 - 08:24 www.finansgundem.com

Karşılıksız çeke hapis cezasının kalkmasının ardından esnafın çeke olan güveni azaldı

Hapis cezasının kaldırılmasının ardından piyasada çeke olan güven azalırken sanayici piyasanın rahatlaması için tedbir alınması gerektiği uyarısında bulundu.
Zaman'ın haberine göre, Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, çekin çok önemli bir ödeme aracı olduğunu belirterek hapis cezasının kaldırılmasının ardından itibarının giderek kaybolduğunu söyledi. İnsanların cezadan korktuğu ve hapis cezasının yaptırımı olduğunu aktaran Tuncay, bugünlerde esnaf ve sanayicilerin çek almaktan imtina ettiğini ifade etti. Tuncay, “Çek kesenin sicilinin elektronik ortamda görülecek olması sorunu çözmüyor. Bir firmanın ödenmemiş çeki olması demek son kestiği çeki ödeyeceği anlamına da gelmiyor. Çok sağlam denilen firmalar battı, çekini ödemediği için. Hapis cezasından yine bir korku vardı. Kaldırılınca yaptırım da azalmış oldu. Bunun için de piyasada bu ödeme aracına olan güven giderek azalıyor.” dedi. Çekin sanayicinin yanı sıra esnaf kesimi için de önemli bir ödeme aracı olduğunu aktaran Tuncay, çeki kesenin bankada varlığının veya teminatının olması gibi formüllerin bulunması gerektiğini vurguluyor. Tuncay’a göre bu teminatı alan bankanın firmaya kredi limiti açması piyasada çeke olan güvenin artmasına katkı sağlayacak.
2012 yılı için konulan büyüme hedefi tutturulamazken gözler 2013 için konulan yüzde 4’lük hedefe çevrilmiş durumda. Firmaların cirolarının azaldığı ve tahsilat rakamlarının düştüğüne dikkat çeken OSBDER Başkanı Tuncay, çok sayıda işletmenin sattığı malın parasını alamadığı için zor günler yaşadığını söyledi. Özellikle inşaat sektöründe çok sayıda firmanın “Borcumu ödeyemiyorum” dediğini aktaran Tuncay, “Piyasadaki bu sıkıntı son 3-4 aydır devam ediyor ve etkileri de giderek artıyor. Yavaş yavaş bütün sektörlere de sirayet edecek gibi görünüyor. Bu açıdan 2013 yılı zor geçecek.” değerlendirmesinde bulundu. İthalata dayalı çalışan firmaların işlerinin üretim yapan işletmelere göre daha iyi olduğunu belirten Tuncay, üretim yapanların maliyetinin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Kamu kurumlarına iş yapan firmaların tahsilatta sorun yaşadığını aktaran Tuncay özellikle inşaat firmalarının sorunlar yaşadığını vurguladı. Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Tuncay, 264 OSB’nin dörtte birinin dolu olduğunu belirterek boş olanlara yatırımcının çekilmesi gerektiğini dile getirdi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)