BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi'Cari açıkta 2013'te artış olabilir'----

'Cari açıkta 2013'te artış olabilir'

'Cari açıkta 2013'te artış olabilir'
13 Şubat 2013 - 12:52 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açık beklentilerinde 2013 yılında sapma olabileceğini söyledi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılında ekonomideki canlanmanın ve finansman imkanlarının artması ile cari açıkta bir miktar artış olabileceğine dikkat çekerek, “Bugün itibarıyla cari açığı gerek seviye gerekse finansman kalitesi bakımından kısa vadede kırılganlık kaynağı olmayacak bir noktaya getirdik. Önümüzdeki dönemde bu kazanımlarımızı yitirmeden büyümeye odaklanacağız” dedi.
Bakan Şimşek yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılında cari açığın bir önceki yıla göre 28,4 milyar dolar daraldığını belirtti. Bu başarıda Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikasının, BDDK’nın aldığı tedbirler ile Maliye Bakanlığı olarak uygulanan ihtiyatlı politikaların etkili olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, “2011 yılında yüzde 10’a çıkan cari açığın GSYH’ye oranı 2012 yıl sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 6 civarına gerilemiştir. Ekim 2011’de 78,7 milyar dolar ile zirve yapan 12 aylık cari açık, 2012 yıl sonunda 48,9 milyar dolara gerilemiştir” dedi.
Brüt enerji ithalatını hariç tutulması durumunda, 2012 yılında 11,2 milyar dolar ile cari fazla verildiğinin görüldüğüne işaret eden Şimşek, “Tabi bu enerjinin cari açık içindeki önemini daha net ortaya koymaktadır. Bu nedenle enerjide dışa bağımlılığı azaltmak temel politika önceliğimizdir. Önümüzdeki dönemde cari açığı daha düşük seviyelere indirmek için enerjide yerli ve yenilenebilir yatırımlara hızla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek, siyasi istikrar ve güçlü makroekonomik performans sayesinde küresel yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin güçlü seyrettiğine değinerek, şunları kaydetti:
“Dış borç niteliğinde olmayan küresel doğrudan yatırım girişleri ile net hata ve noksan kalemi 2012 yılında 16,4 milyar dolara yükselmiştir. Cari açığın finansmanında kaliteli unsur olarak adlandırdığımız uzun vadeli yatırımlar da 16,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ülkemize giren 40,8 milyar dolar portföy yatırımına karşılık ise Merkez Bankamızın rezervleri de 32,1 milyar dolar artmıştır. Yani ihtiyatlı duruşumuz devam etmiştir.
2013 yılında ekonomideki canlanmanın ve finansman imkanlarının artması ile cari açıkta bir miktar artış olabilir. Ancak bugün itibarıyla cari açığı gerek seviye gerekse finansman kalitesi bakımından kısa vadede kırılganlık kaynağı olmayacak bir noktaya getirdik. Önümüzdeki dönemde bu kazanımlarımızı yitirmeden büyümeye odaklanacağız.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)