BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis'Büyük İstifa' trendi 2023’te değişecek mi?----

'Büyük İstifa' trendi 2023’te değişecek mi?

'Büyük İstifa' trendi 2023’te değişecek mi?
27 Aralık 2022 - 17:16 www.finansgundem.com

Büyük İstifa akımı ve beraberinde getirdiği birçok farklı trend 2022 boyunca iş dünyasında etkilerini hissettirdi. Uzmanlara göre yetenekli çalışanların iş konusunda edindiği farklı bakış açısı gelecek yıl da işverenleri zorlayabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılında iş dünyasında istihdam alanına Büyük İstifa dalgası damgasını vurdu. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünya çapında yüksek enflasyon hissedilmesine karşın daha iyi çalışma şartları talep ederek istifa eden yetenekli çalışanlar, istihdam piyasasının hareketli kalmasının en önemli etkenlerinden biri oldu. Çalışma şartlarından memnun olmayanlarsa diğerleriyse ‘Sessiz İstifa’ akımı üzerinden üretkenlik yoluyla tepkilerini yöneticilerine hissettirdi. Yılın son aylarına doğru büyük şirketler toplu işçi çıkarmaya başlasa da yılın tamamında istihdam piyasasında hareketlilik hüküm sürdü.

CNBC’nin haberine göre, yönetim danışmanı Christine Spadafor, çalışanlar için yaşam kalitesine öncelik vermesinin 2022'nin en büyük kariyer trendlerinden biri olduğunu söyledi. Spadafor bundan sonrası için de, “Birçok şirket için bu bir kültür değişimi olacak. Çalışanlara işlerine gerçekten daha bütünsel bakıyor” ifadelerine yer verdi.

İşletmelerin yeni bir çalışan grubuyla karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Spadafor, “Bu insan sermayesine insan yüzü yerleştirmek anlamına geliyor. Sadece yaptıkları işi düşünmüyorlar. Finansal refahları yerine sosyal refahlarını aile ve arkadaşlarını, fiziksel refahlarını düşünüyorlar. Aynı zamanda çok fazla dikkat çeken ve anlaşılabilir bir şekilde mental sağlıklarını da düşünüyorlar” açıklamasında bulundu.

 
Çalışanlar istikrar arıyor

Yine de Büyük İstifa dalgasının ardından birçok çalışan "Büyük Pişmanlık" olarak adlandırılan bir süreçten geçti ve eski işlerinde kalmaları gerektiğini itiraf etti. Bazı uzmanların önümüzdeki yıl 2022'de iş dünyasında yaşanan bu ikilemin değişeceğini öngörüyor.

ABD merkezli işe alım firması Crawford Thomas’ın Kurucu Başkanı William Crawford Stonehouse III konuyla ilgili açıklamasında, “Hamle yapmak konusunda biraz daha tereddüt görüyorsunuz. İnsanlar belki biraz daha işlerini ilerletmeye çalışıyor" dedi.

Büyük ve yüksek profilli şirketlerdeki işten çıkarmalara rağmen, birçok işverenin hala bünyesindeki üretken işçilerini elinde tutması gerekiyor. Stonehouse konuyla ilgili, “İşsizlik oranı hala o kadar düşük ki, şu anda Amerika'daki 10 orta büyüklükte işletme sahibiyle konuşursanız, hepsi size, birini bulabilirlerse kesinlikle işe alacakları bir pozisyon olduğunu söyleyecektir” ifadelerine yer verdi.

Bu süreçte çalışanlar da işlerinde esneklik etmeye devam ediyor. Bilgi teknolojileri firması Accenture’nin Yetenek ve Organizasyon Pratikleri Küresel Başkanı Christie Smith, “Bireyler kesinlikle ihtiyaçlarını karşılayan bir yerde iş bulma haklarını kullanmaya çalışıyorlar: aile ihtiyaçları, iş ihtiyaçları, konum ihtiyaçları... Bunların hepsi” açıklamasında bulundu.

Bazı çalışanların eski işlerin tamamen farklı olan işlerinde umdukları gibi uyum sağlayamamaları (mesai şoku) ve eski işlerine geri dönmeleri “bumerang çalışanlar” kavramını ortaya çıkardı. Büyük şirketlerdeki “gürültülü işten çıkarmalar” da işten çıkarılan bireylerin yeniden iş ağlarına geri dönmesi de “kariyer destekleme” akımlarını tetikledi. Tüm bu moda terimler gelecek yıl kaybolabilir. Ancak işverenler için bu yeni istihdam ortamı devam edecek gibi görünüyor

Smith konuyla ilgili açıklamasında, “Trendler yeteneği vurgulamaya devam edecek. Doğru yetenekler ve bunları elde edebilenler, organizasyonlardaki yetenekleri doğru pozisyonlara getirmenin önüne geçiyor” dedi.

Uzaktan çalışma devam edecek

Çalışanların esneklik ihtiyacını kabul etmek, şirketlerdeki boş pozisyonları doldurmak için gerekli olacak.

Avustralya merkezli bir kariyer danışmanı ve yazar Tina Paterson konuyla ilgili açıklamasında, “Tamamen ofiste çalışmak geçmişte kaldı ve bu modele bağlı kalan liderler yetenek kapma savaşını kaybedecekler. Harika çalışanların her zaman seçenekleri vardır ve veriler o kadar güçlü ki insanlar çalıştıkları yer ister hibrit isterse de tamamen uzaktan olsun daha fazla esneklik istiyor” ifadelerine yer verdi.

Z kuşağının ‘sessiz istifa’ trendi geri tepiyor

 

Credit Suisse'in son analisti de istifa etti

 

Büyük İstifa’ya katılanlar iki kat fazla zam alıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)