BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBüyük İstifa’ya katılanlar iki kat fazla zam alıyor----

Büyük İstifa’ya katılanlar iki kat fazla zam alıyor

Büyük İstifa’ya katılanlar iki kat fazla zam alıyor
06 Eylül 2022 - 16:33 www.finansgundem.com

Büyük İstifa’ya katılan Amerikalılar, katılmayanlara oranla iki kat fazla zam alıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi döneminde işlerinden ayrılanların ne kadar mantıklı bir karar verdikleri bugün daha iyi anlaşılıyor. Geçen yıl yöneticilerine istifalarını sunan milyonlarca çalışan, istifa etmeyenlere oranla bugün iki kat zam alıyor. İşverenleri karşısında kendilerine duydukları inançla hareket eden milyonlarca çalışan, iş gücü piyasasında hala devam eden yetenek savaşından daha kazançlı çıkıyor.

Fortune’dan Chloe Berger’in haberine göre, istifa kararı veren çalışanlar, kendilerine duydukları saygının yanı sıra ekonomik anlamda da doğru bir karar vermiş olduklarını bugün daha iyi görüyor.

ADP’nin bordro verilerini analiz ederek gerçekleştirdiği çalışma, Büyük İstifa ile iş değiştirenlerin ortalama yüzde 16,1 oranında zam aldıklarını ortaya koyuyor. Bu rakam, çalıştıkları iş yerinde kalanlar için ise yüzde 7,6 olarak gerçekleşiyor. Bu fark, yıllık maaştaki ortalama değişikliğin, işlerinden ayrılanlarda, ayrılmayanlara oranla iki kat fazla olduğunu gösteriyor.

Sektöre göre değişiklik gösteriyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, şirketlerinde çalışmayı sürdüren çalışanlar, genellikle Büyük İstifa döneminde işlerinden ayrılan meslektaşları kadar yüksek bir zam alamıyor. Zamlar, çalışılan sektöre göre değişiklik gösterebiliyor. Buna göre, bu süreçte en yüksek maaş zammı alanların, tatil ve konaklama sektöründe çalıştıklrı görülüyor. Bu sektör çalışanlarının ortalama maaş zammı yüzde 12,1 olarak gerçekleşiyor. ADP çalışması ayrıca, şirket büyüklüklerinin de maaş zammını etkilediğini belirtiyor. Buna göre, çalışılan şirketin büyüklüğü, bütün çalışanların maaş zammına benzer oranda olumlu yansıyor.

Yüzde 37,6 artış

Resesyon endişeleri sürerken insanlar, hala piyasada bulunan boş pozisyonlar arasından kendileri için en uygun ve en avantajlı olanları değerlendirmeye çalışıyor. Geçen hafta yayınlanan ABD iş gücü piyasası raporu, her ne kadar piyasanın yavaş yavaş dengelendiğini gösterse de, Büyük İstifa’nın etkilerinin hala sürdüğünü de doğruluyor.

Fortune kariyer ağı verilerine göre, iş değiştiren LinkedIn çalışanlarının payının bu yıl, geçen yıla göre yüzde 37,6 oranında arttığı gözleniyor. Lever’den elde edilen ek veriler ise çalışanların yüzde 40’ının 2022 yılında işini bırakmayı planladığını ve bu kişiler arasında Z kuşağı mensuplarının yüzde 65 ile başı çektiğini ortaya koyuyor.

Genç nesil başı çekiyor

Sonuç olarak, net bir şekilde gözüküyor ki işten ayrılma ve iş değiştirme, yüksek enflasyon nedeniyle artan yaşam maliyetleriyle başa çıkmak için uygulanabilecek en doğru yollardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Son 40 yılın rekor enflasyon oranları, bazı çalışanların aldıkları zamların erimesine eden oluyor ve ısınma, gıda, barınma gibi temel ihtiyaçları karşılamayı zorlaştırıyor. Z kuşağı ve Y kuşağının enflasyondan en çok etkilenen kuşaklar oldukları düşünülürse, genç nesillerin Büyük İstifa’ya katılmak istemelerinin hiç de şaşırtıcı olmadığı daha iyi anlaşılıyor.

Tuhaf olsa da, giderek daha fazla sayıda çalışan, uygun olmayan koşullarda ve düşük ücretle çalışmak yerine iş değiştirmenin onları daha avantajlı bir konuma yükselttiğini, en azından günlük yaşam giderlerini karşılamaya yetecek kadar kazanmalarını sağladığını görüyor.

'Büyük İstifa’ya CEO’lar da katılıyor

 

Z kuşağının ‘sessiz istifa’ trendi geri tepiyor

 

Genç bankacıların yüzde 72’si istifa etmeyi düşünüyor

 

ABD’de ‘Büyük İstifa’ dalgasının 3 nedeni

 

Dünya 'büyük istifayı' konuşuyor!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)