BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBüyük finansal hatalardan nasıl geri dönülür?----

Büyük finansal hatalardan nasıl geri dönülür?

Büyük finansal hatalardan nasıl geri dönülür?
29 Mayıs 2023 - 17:44 www.finansgundem.com

Hayatımızın hemen her anı önemli finansal kararlarla dolu. Ancak bazı kararların sonuçları iz bırakan türden olabilir. CNBC’nin haberinde uzmanlar enseyi karartmadan hatalardan ders çıkarmanın yollarını anlatıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Para konusunda yapılabilecek hatalar korkutucu olabilir ve felaket sonuçlar doğurabilir. Bu hataların bazıları gerçekten de geleceğinizde iz bırakma potansiyeline sahiptir. Uzmanlar bu tür hataların bireysel finans için ya tamam ya devam anları olduğunu vurguluyor. Üstelik bu hataların hepsini önlemenin veya hatalardan geri dönmenin yolları var.

CNBC’nin haberine göre uzmanlar planlama eksikliği ve belirgin hedeflere sahip olmamanın en yaygın finansal hatalardan ikisi olduğuna dikkat çekti.

İnternet üzerinden danışmalık hizmetleri sağlayan firma Nutmeg’in Baş Yatırım Müdürü James McManus, “Araştırmalar, tasarruflarını ve yatırımlarını net hedeflere göre gruplandıranların buna bağlı kalma ihtimalinin daha yüksek olduğunu bize söylüyor. Yeni bir ev, rüya gibi bir gezi veya hayatınızda bir kez yaşayabileceğiniz bir tecrübe için odaklandıysanız birikim katkılarınızı sürdürme veya kısa vadeli piyasa oynaklığından kurtulma olasılığınız daha yüksek olabilir” ifadelerine yer verdi.

Hedefler aynı zamanda uzun vadeli yatırımlara odaklanmanıza da yardımcı olabilir. Fidelity International’ın Bireysel Yatırım Başkan Yardımcısı Emma-Lou Montgomery uzun vadeli düşünmenin yatırımlar için çok önemli olduğunu vurguluyor.

Montgomery, “Finansal hataların çoğunluğu hızlı kazanç peşinde koşmaktan, piyasada “doğru zamanı” yakalamaya çalışmaktan ve piyasa volatilitesinin diz çöktüren reaksiyonundan kaynaklanır. Tüm bunlardan uzun vadeli bakış açısı sayesinde kaçınılabilir” açıklamasında bulundu.

Yatırım söz konusu olduğunda yaygın olarak görülen bir başka hata da “ya hep ya hiç” yaklaşımını benimsemektir. Montgomery küçük yatırımların ve temel yatırım bilgilerinin dahi servetinizi büyütmek için yeterli olduğunun altını çiziyor.

Ancak finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcıların yaygın bir kısmı gerçekleştirdiği aşırı riskli yatırımlarla para kazanmak yerine para kaybedebiliyor.

Kıdemli bireysel finans analisti Myron Jobson ise bireylerin temel önceliğinin kira ve fatura gibi borçlarını ödemek olması gerektiğini belirtiyor. Zira bunu yapmamanın ciddi sonuçları olabilir.

Zor günler için bir acil durum birikimine sahip olmamak da bir başka tehlikeli ancak yaygın hatadan bir. Jobson “Uygun miktarda bir nakit tamponu oluşturmanız gerekir” diyor:

“Nakit tutmak bir şeylerin ters gitmesi halinde güvence sağlar. Isıtıcınız çalışmazsa, arabanız bozulursa veya işinizi kaybederseniz sizi destekleyecek şey budur.”

 

Emeklilik planı

Finans alanında yapılacak hataların çoğunun sadece kısa vadeli sonuçları olabilir. Ancak uzmanlar hayatınızın büyük çoğunluğunda sizi takip edebilecek ve genellikle göz ardı edilen bir hatanın da yapıldığını belirtiyor: Zayıf bir emeklilik planına sahip olmak.

Nutmeg’den McManus, “Gençken emekliliğiniz uzaktaki bir yol gibi görünür ve rekabetçi finansal taleplerle karşı karşıya kaldığınızda genellikle yaşlanana kadar emeklilik birikimlerini ertelemeyi düşünürsünüz. Hangi yaşta olursanız olun yaşamak için bir birikim can suyu oluşturmanız gerekecektir. Bu nedenle emekli maaşınızı görmezden gelirseniz daha sonrasında kendiniz için hayatı zorlaştırırsınız” ifadelerine yer verdi.

Kendinize çok fazla yüklenmeyin

Parasal konularda hata yapmak zorlayıcı olabilir. Ancak uzmanlar bunun normal bir durum olduğunun altını çiziyor.

Fidelity’den Montgomery, “Hatalar yapılır ve çoğu için asıl önemli olan öğrenmek ve aynı hatayı tekrarlayacak bir kalıbın içine düşmekten kaçınmaktır. İster aşırı harcama olsun ister küçük yazıları okuyamamak olsun her türlü hata için kendinize çok fazla yüklenmeyin” dedi.

Uzmanlar hataların çoğunlukla düzeltilebildiğini ve dünyanın sonu olmadığını belirtiyor.

Montgomery, “Başlangıç noktası kendi finansal durumuzla ilgili sorumluluğu almanızdır” diyor.

Kıdemli analist Jobson sorumluluk almanın en iyi yollarından birinin harcama alışkanlıklarınız konusunda daha iyi bir fikre sahip olmak için üçüncü parti araçlar kullanmak olabileceğini söyledi. Jobson, “Paranızı nasıl harcadığınızla ilgili daha iyi bir fikre sahip olursanız kendi imkanlarınız dahilinde yaşamanıza yardımcı olacak yolları keşfedebilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

Jobson insanların destek alabileceği birden fazla yol olduğuna da işaret etti. Örneğin borcu olanlar bankalarıyla bir çözüm için iletişime geçebilirler veya finansal danışmanlık vakıflarından yardım alabilirler.

Montgomery finansal durumunuz hakkında geniş bir anlayış edinmenin bile birçok konuda mihenk taşı olabileceğini belirtiyor: “Bilgi güçtür ve finansal durumunuzun tüm yönlerini net bir şekilde ele aldığınızdan emin olmak önceliklerinizi belirleyebilmenizi ve hedeflerinizi destekleyen bilinçli kararlar verebilmenizi sağlayacaktır.”

İngiltere Merkez Bankası kontrolü kaybetti

 

Finans uzmanı uyardı: Kredi kartları kumbara değil!

 

Biriken kredi kartı borçları nasıl ödenir?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)