BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriFinans uzmanı uyardı: Kredi kartları kumbara değil!----

Finans uzmanı uyardı: Kredi kartları kumbara değil!

Finans uzmanı uyardı: Kredi kartları kumbara değil!
22 Mayıs 2023 - 18:27 www.finansgundem.com

Enflasyonun artmasıyla birlikte Amerikalı tüketiciler son çare olarak kredi kartlarına yüklendi. Ancak ünlü finans uzmanı Scott Inman kredi kartlarına en son başvurulan ‘domuz kumbarası’ gibi bakılmaması gerektiğini belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikalılar bu yıl kredi kartı borcunu biriktirmeye devam etti ve toplam bakiyeler bazı uzmanların beklediğinden daha erken bir dönemde 1 trilyon dolara yaklaştı.

ABD Merkez Bankası (FED) New York verilerine göre ABD'li kredi kartı sahiplerinin şu anda 986 milyar dolar borcu var. Bu rakam bakiyelerin 927 milyar dolar olduğu 2019’un dördüncü çeyreğindeki rekordan 59 milyar dolar daha fazla. ABD’de 2001’den bu yana ilk kez kredi kartı borçlarının ilk çeyrekte düşüşe geçmediği görüldü.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre kredi kartı bakiyelerindeki artış Amerikan hane halklarının enflasyon ve yüksek faiz oranları nedeniyle tasarruflarının azaldığı, temel ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartlarına yaslanmaya zorlandığı anlamına geliyor.

Uzmanlara göre yine de tüketicilerin kredi kartlarını akıllıca kullanmaları halinde bireysel finans durumlarını kendi avantajlarına göre yönetebilecekleri bazı yıllar var.

YahooFinance’in haberine göre servet yönetimi firması GenWealth’in Finans Danışmanı Scott Inman, “Kredi kartına sahip olmaya karşı değilim, ancak bunu yalnızca aylık bütçe bağlamında kullanabilmeniz gerekiyor. Bence burada gördüğümüz asıl şey, insanların sahip oldukları gelirleri üzerinden giderlerini ödemekte zorlandıkları" ifadelerine yer verdi.

Inman kredi kartlarının zor durumlarda kırılmak için kullanılan kumbara muamelesi gördüğüne dikkat çekerek “Kredi kartları domuz kumbaraları değildir” uyarısında bulundu.

Amerikan enflasyonu bazı yavaşlama belirtileri gösterse de fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Gıda fiyatları nisan ayında yıllık bazda yüzde 7,7 arttı. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun verilerine göreyse ulaşım maliyetleri %11, barınma maliyetleri de %8,1 yükseldi.

Inman, “Enflasyonun son iki yıldır sıcak seyrettiği mevcut ekonomik ortamda insanların geçmişe göre daha fazla sıkışmasına neden olduğuna şüphe yok" ifadelerine yere verdi.

Yine de kredi kartı sahiplerinin borç biriktirmeden önce iki kez düşünmesi gerekiyor. Zira aşırı harcama yapmak ve ödemelerin gerisinde kalmak bireylerin kredi puanlarına zarar verebilir. Inman konuyla ilgili açıklamasında, “Kredi kartı kullanmanın son çare gibi görünebileceğini anlıyorum. Aslında bu böyle de olabilir. Ancak kredi kartı kullanımı söz konusu olduğunda, müşterilerimize bunları akıllıca nasıl kullanacaklarını anlamalarını ve eğitilmeleri gerektiğini söylüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Inman kredi kartları için “Tatil için para harcayacağınız bir yer değil. Bir sonraki arabanızı veya bir sonraki küçük oyuncağınızı satın alabileceğiniz bir yer değil. Kredi kartında bakiye bırakmak son çareniz olmalı” ifadelerine yer verdi.

FED’in artan faiz oranlarıyla birlikte kredi kartı faizlerinin de yükselmesi kartopu şeklinde büyüyen borçları yönetilemez hale getirebilir.

2023’ün ilk çeyreği itibariyle ABD’deki tüm mevcut kredi kartları için ortalama yıllık Faiz oranı ortalaması %19,07’den %20,09’a yükseldi. Aynı zamanda, faiz tahakkuk eden kartlar için yıllık faiz oranları ortalaması 2022'nin dördüncü çeyreğindeki %20,40'tan %20,92'ye yükseldi.

LendingTree Krediler Baş Analisti Matt Schultz bu rakamların FED’in 1994’de verileri izlemeye başlamasından bu yana yayınladığı en yüksek oranları gösterdiğini belirtiyor. Schulz, "Tabii ki, en iyi hamleniz, kart borcunuzu tam olarak ödeyerek bu faiz oranlarını anlamsız haline getirmektir. Ancak genellikle bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır" diye yazdı.

Amerikalıların kredi kartı borçlarını ödemek için kullanılabilecek yollardan birisi sıfır faizli borç transfer kartları. Yüzde sıfır faizli transfer kartları sayesinde borçlular kartın promosyon koşullarına bağlı olarak 21 aya kadar transfer ettikleri bakiyelerde faiz ödemekten kaçınabilir. Bununla birlikte, kredi kartı şirketleri genellikle her transfer için bakiyenin %3 ila %5'ini tahsil eder.

Inman, "Yakın vadede kredi kartı borcunu en aza indirmek için etkili bir plan oluşturamazsanız, yüzde sıfır faiz oranlı bazı tekliflere bakmanız gerekir. Kredi kartı borçlarınızı ödemek için hemen şu anda saldırmanız gerekiyor" dedi.

 

Biriken kredi kartı borçları nasıl ödenir?

 

Kredi kartıyla nakit avans ve kuyum harcamalarına yeni düzenleme

 

Mastercard'tan kripto kart bağlantılarını genişletme planı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)