BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBüyük bir iktisatçı olan Kenneth Arrow vefat etti----

Büyük bir iktisatçı olan Kenneth Arrow vefat etti

Büyük bir iktisatçı olan Kenneth Arrow vefat etti
26 Şubat 2017 - 11:53 www.finansgundem.com

Dünyanın en ünlü iktisatçılarından Arrow vefat etti

Ünlü iktisatçı Arrov 96 yaşında ABD'de hayata gözlerini yumdu. Onu iyi tanıyan Akşam Gazetesi yazarı Deniz Gökçe konuyu köşesine taşıdı.

İşte o yazı:

Kenneth J. Arrow son 100 yılın en ünlü iktisatçılarından biri idi. Aramızdan bugünlerde ayrıldı, ama kitaplarımızda ve gönlümüzde hep kalacak, çünkü çok üretken bir insandı ve de uzun süre yaşadı, ekonomiye çok önemli, hiç unutulmayacak katkılar yaptı.

Arrow 23 Ağustos 1921'de ABD de, New York’da doğdu. Ve geçtiğimiz salı günü 21 Şubat'ta da Palo Alto Kaliforniya’da 96 yaşında vefat etti. Anne ve babası ABD’ye Romanya’dan göçmen olarak gelmişti. Arrow’un işadamı olan babası Büyük Depresyon döneminde iflas etmiş ve her şeylerini kaybetmişlerdi. Arrow da tüm aile gibi açlık ve fakirlik çekti ama Arrow kendisi hayat bilgisinin fakirlikle şekillendiğini sık sık söylerdi. Fakirlik onu sosyalist yapmıştı ama akademisyenlikte ilerledikçe akademik teoriler onu daha çok ilgilendirmeye başlamıştı. Arrow, 1972'de 51 yaşında Nobel Ödülü'nü aldığında Nobel alan en genç iktisatçı da oldu ve rekor hala da onun!

Daha liseden itibaren çok bilgili ve yaratıcı bir matematikçi de olmuştu. Townsend High School, sonra New York City College, sonra da 1941'de yaşında Columbia Universitesi mezunu olduktan sonra, 1940’lı yıllarda askerlikte harcadığı zaman nedeniyle eğitimi uzun süre yarıda kaldı. Sonra geri döndü ve 1951'de gene Columbia Üniversitesi'nden lisansüstü eğitimini aldı. Doktora Danışmanı Harold Hotelling idi. 1941 sonrasında Dünya Savaşı nedeniyle 1942 ile 1946 arasında uzun süre eğitimine devam edemediği için de, akademik üretimi oldukça geç yaşta başladı denilebilir. Ama Nobel’i en genç yaşta alan iktisatçı olduğunu da unutmayalım.

Ekonomi dalı için Nobel ödülleri aslında diğer bilim dallarından sonra verilmeye başlandı. 1969'da ilk Ekonomi Nobeli Ragnar Frisch ve Jan Tinbergen’e verilmişti. 1970'te Paul A.Samuelson Nobel aldı. 1971 yılında Simon Kuznets Nobel ödülü aldıktan sonra, 1972'de ise Kenneth Arrow ve John Hicks Ekonomi Nobeli’ni aldılar. Bu isimler hiçbir ciddi iktisatçının unutamayacağı isimler. Tabii o günden bu güne her yıl Ekonomi Nobeli de veriliyor.

Kenneth J. Arrow Öğretim Üyeliği çalışmalarının büyük bir kısmını Stanford Üniversitesi'nde yaptı. Fakir, göçmen ve de çok zeki ve de dedikoduyu oldukça seven bir kişi olarak başlamıştı ama Stanford’un dışında bir tek Harvard’da, o da kısa süre olarak ders verdi ve gene Stanford’a geri döndü.

Arrow’un ailesinin çoğunluğu da akademisyen ve şöhret. Arrow’un kızkardeşi Anita, Nobel’li ve ünlü Paul Samuelson’un kardeşiyle evli. Anita’nın oğlu ise daha önce uzun süre Hazine Bakanlığı yapmış olan Lawrence Summers, o da çok tanınmış bir iktisatçı!

Gelelim Arrow’un üretimine. Arrow’u iyi tanımak için beş on cilt yazılması gerekir. Beş tane öğrencisi ekonomi Nobel ödülü sahibi. Ama bu yazı genel okur için yazıldı aslında. Ekonomi bilgisi veya merakı olanlar, 'Arrow Impossibility Teoremini', Genel Denge Teorisinde Gerard Debreu ile yaptıkları büyük katkıları, Refah Teorisinin temel teoremlerini gündeme getirdiğini, endojen büyüme teoremlerine de katkı yaptığını, enformasyon ekonomisinde de öncü araştırmacı olduğunu bilirler. Ölene kadar araştırmacı ve eğitimci olarak çalıştı. Arrow’a 2004'te National Medal of Science verildi, 1995'te İsveç Uppsala Üniversitesi ona şeref doktorası vermişti, 2006'da da Royal Society üyesi seçildi.

Çok bilgili, çok üretici ve de çok verici olduğu akademik camiada biliniyor!

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)