BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBundesbank Nazi geçmişiyle yüzleşti----

Bundesbank Nazi geçmişiyle yüzleşti

Bundesbank Nazi geçmişiyle yüzleşti
16 Mart 2024 - 16:06 www.finansgundem.com

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), bankanın selefi olan Reichsbank’ın Nazi sistemine katkılarını ortaya koydu. Araştırmaya göre Reichsbank, Hitler’in savaş silahlarının finansmanını ve Yahudilerin varlıklarının kamulaştırılarak satılmasını destekledi.


Almanya'da Alman Merkez Bankası (Bundesbank) tarafından yapılan bir araştırmada, Bankanın selefi olan Reichsbank’ın 1933-1945 yılları arasında Nazi sisteminin işleyişine önemli ölçüde katkıda bulunduğu ortaya kondu.

Bundesbank, Alman merkez bankalarının tarihi ve ulusal banka sisteminin hareketleri üzerine 1924'ten 1970'e kadar “Reichsbank'tan Bundesbank'a” adlı araştırma projesinin sonuçlarını yayınlandı.

Buna göre, Nazi döneminin merkez bankası Reichsbank, Adolf Hitler'in savaş çabalarını finanse ederek, “siyasi olarak güçsüz bir kurum ve yıkıcı politikaların gönüllü bir hizmetçisi" oldu.

FİNANSAL SOYKIRIMIN GÖNÜLLÜSÜ OLDU

Araştırmaya göre, Reichsbank, Hitler’in savaş silahlarının finansmanını, Almanya tarafından işgal edilen toprakların sömürülmesini, Yahudilerin varlıklarının kamulaştırılarak satılmasını destekledi.

Reichsbank’ın toplama ve imha kamplarında öldürülen insanların çalınan altın ve dövizlerini devraldığı da araştırmada ortaya kondu.

Söz konusu araştırmanın yazarlarından biri olan London School of Economics'te ekonomi tarihi öğretim görevlisi Prof. Dr. Albrecht Ritschl, "Reichsbank, finansal soykırım bağlamında gönüllü bir yardakçı ve çalıntı malların alıcısı olarak hareket etti.” ifadesini kullandı.

Reichsbank, 1876'dan 1945'e kadar Almanya’nın (Alman Reich) merkez bankasıydı.

ALTIN REZERVLERİNE EL KONULDU

Bundesbank açıklamasında, 1957 yılında kurulan Bundesbank'ın, Reichsbank'ın yasal halefi olmadığı belirtilerek, “Reichsbank'ın tüm altınlarına müttefikler tarafından el konuldu. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Federal Almanya Cumhuriyeti'nin altın rezervi kalmamıştır. Bugünkü altın varlıkları Almanya'nın 1950'lerden bu yana kaydettiği cari işlem fazlalarının sonucudur.” ifadesine yer verildi.

Reichsbank'ın bazı personeli "denazifikasyon" olarak bilinen bir süreçten geçtikten sonra yeni kurumlar tarafından işe alınmıştı.

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, raporun sunumundaki değerlendirmesinde, şimdiye kadar Alman merkez bankası politikasının İkinci Dünya Savaşı öncesi, sırası ve sonrasına ilişkin kapsamlı bir resminin bulunmadığını ifade ederek, Bundesbank'ın kendisinin de tarihin eleştirel bir incelemesini istediğini belirtti.

Söz konusu raporun bulgularının aynı zamanda bir uyarı niteliğinde olduğunu vurgulayan Nagel, “Almanya'da bir daha asla antisemitizm olmamalıdır. Bir daha asla azınlıklara karşı dışlama ve devlet keyfiliği olmamalıdır. Merkez Bankası gibi devlet kurumlarının demokratik değerleri çiğnemesine bir daha asla izin verilmemelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bundesbank: Almanya'nın resesyona girmesi muhtemel

 

Eski Hollanda prensinin 'Nazi' gerçeği ortaya çıktı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)