BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBu tuzağa düşmeyin!----

Bu tuzağa düşmeyin!

Bu tuzağa düşmeyin!
22 Ağustos 2013 - 10:58 www.finansgundem.com

Dolandırıcıların yeni numarası telefon üzerinden satış

Sağlık, sigorta, güvenlik, kuru temizleme gibi alanlarda hizmet vaadiyle vatandaşları telefonla arayarak kredi kartı numaralarını alan şirketler, devlet denetiminin yokluğundan faydalanarak haksız kazanç elde ediyor. Sivil toplum kuruluşları ise başta Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere yetkilileri, daha fazla vatandaş kandırılmadan görevlerini yerine getirmeye çağırıyor.
Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı ve Beşiktaş Hakem Heyeti Baro Temsilcisi Avukat Şükran Eroğlu, şikâyet sayısındaki artışa dikkat çekerek, özellikle yaşlı vatandaşların telefon üzerinden yapılan satışlarla mağdur edildiğini dile getirdi. Taraf’ın haberine göre, kendilerine şikâyette bulunanların bilgisayar gibi hediye kazandıklarını zannederken, sözcük oyunlarıyla kandırıldıklarından yakındığını anlatan Eroğlu, vazgeçmek isteyenlerin oyalanarak, yedi günlük yasal sürenin geçiştirildiğinin altını çizdi ve şunları söyledi:
“Çok fazla şikâyet var. Biz de gerekli şikâyetleri yaptık. Telefonda hızlı ve anlaşılmaz konuşuyorlar, özellikle yaşlıları arıyorlar. Vazgeçmek isteyenleri de oyalıyorlar, telefonlara çıkmıyorlar. Vatandaşlardan ricamız, konuşmaları çok iyi dinlesinler, kabul edip etmediklerini çok net söylesinler, asla kredi kartı bilgilerini vermesinler. Vazgeçtiklerini sözlü değil, adrese yazılı bildirsinler ve bir örneğini saklasınlar. Mesafeli satışlar yönetmeliğinde bunların hepsi var ancak sorun yasal boşluk değil denetimsizlik. İlçe hakem heyetlerine başvuranlar paralarını geri alıyor ancak 10 kişiden beşi parasını almayınca onlara yetiyor. Bu bireysel bir mücadele olmamalı, devletin bunu denetlemesi gerekli.”
SİZİ NE BEKLİYOR
Şirketler hakkında en çok yapılan şikâyetler, bir hizmet satın alındıktan sonra izin alınmadan başka hizmetlerin ücretlerinin vatandaşın hesabından çekilmesi. Bu nedenle, banka hesaplarından çekilen paranın dikkatle incelenmesi gerekiyor. Kabul etmeyen müşterilerin sürekli telefonla bezdirilmesi, satın alınan hizmetlerin yerine getirilmemesi, kredi kartı hesaplarından “yanlışlıkla” habersiz para çekilmesi konusunda da çok sayıda şikâyet bulunuyor.
HAKKINIZI NASIL ARAYACAKSINIZ
Benzer durumla karşılaşan vatandaşların Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ne başvurmaları gerekiyor. Hakem heyetleri illerde Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, ilçelerde ise kaymakamlık binalarında bulunuyor. 81 ilin tamamında ve 851 ilçede hakem heyetlerine ulaşmak mümkün. Eğer kayıp miktarı 3 bin 110 liranın üzerindeyse mahkemeye de başvurulabiliyor.
 
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)