BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBu alışkanlıklar düzenli olarak para kaybettiriyor----

Bu alışkanlıklar düzenli olarak para kaybettiriyor

Bu alışkanlıklar düzenli olarak para kaybettiriyor
29 Şubat 2024 - 18:12 www.finansgundem.com

Günlük hayatta alışkanlık haline getirdiğimiz veya getirmediğimiz birçok davranış finansal hayatımıza olumsuz yansıyabilir. Uzmanlar hane bütçesini olumsuz etkileyen 7 gündelik davranışa dikkat çekti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsaların tüm ayrıntılarını tutkuyla takip ediyor olabilirsiniz. Para yönetiminiz konusunda dikkatli olmanız yardımcı olacak tasarruflara para yatırıyor ve finansgundem.com gibi finans sitelerini güncel olarak takip ediyor olabilirsiniz. Ancak yine de her gün dikkatsizce yaptığınız bazı harcamalar paranızın bir kısmının yok yere harcanmasına sebep olabilir.

GoBankingRates’in haberinde 11Financial’ın kurucu CEO’su yeminli mali müşavir Taylor Kovar ve Fearless Finance’in kıdemli üyesi yeminli mali müşavir Elizabeth Pennington her gün para kaybetmenize neden olan bazı finansal planlama hatalarına dikkat çekiyor:

Gereksiz yere gecikme ücreti ödemek

Kovar, insanların faturalarını zamanında ödemeyi unutarak, gecikme ücretlerine veya yüksek faiz oranlarına maruz kaldıklarını hatırlatıyor.

Elbette birçok kişi için hayatın yoğun akışında fatura ödemelerini unutmak oldukça kolaydır. Kovar faturaların zamanında ödenmesine yardımcı olacak otomatik ödeme talimatlarının verilmesini ve hatta ödeme tarihlerini hatırlatmak için takvimlere hatırlatıcı eklenmesini tavsiye ediyor. Bu sayede bireyler unuttukları faturalar için ekstra ücret ödeme yükünden kaçınabilir.

Öncelikleri karıştırmak

Pennington’a göre para biriktirmek ile her gün mutlaka latte içmek gibi harcamalar arasında ciddi bir öncelik karmaşası var. Latte içmek size neşe verebiliyorsa ve bu harcamayı her gün karşılayabiliyorsanız bu alışkanlığın hiçbir yanlış tarafı yoktur. Ancak asıl sorun eve geldiğinizde yemek pişirmek yerine dışarıdan sipariş verdiğinizde ortaya çıkar.

Pennigton, “Her gün kahve içmek gerçekten o kadar önemliyse, sık sık gece dışarı çıkan ve akşam yemeğini dışarıdan söyleyen birçok kişi aynı zamanda finansal istikrara da odaklanamaz” diyor.

Kablolu televizyon aboneliği

Kovar birçok dijital yayın platformunun ulaşılabilir olduğu bir ortamda kablolu televizyon aboneliğini sürdürmek için gerçek bir neden olmadığını belirtiyor. Bir kablolu televizyon aboneliğine bağlı kalmak özellikle de halihazırda dijital platform üyesi olanlar için gereksiz bir fatura eklemekten başka bir işe yaramıyor.

Faturalar konusunda dikkatsiz olmak

Mutfaktan oturma odasına elinizde bir tabak atıştırmalıkla televizyonun karşısına geçtiğinizi ve mutfağın ışığını kapatmayı unuttuğunuzu düşünün. Ya da öğleden sonra dışarı çıktığınızda soğuk bir eve dönmemek için ısıtıcınızı kapatmadığınızı… Bu gibi senaryolar finansal açıdan çok büyük bir olay değilmiş gibi görünebilir. Ancak faturanız eklenecek harcamalar cüzdanınızı gerçek anlamda yakabilir.

Kovar evde gereksiz yere harcanan enerjinin daha yüksek faturalara ve para israfına yol açabileceğini belirtiyor.

Ayrıca haberde enerji açısından verimsiz olabilecek eski cihazların değiştirilmesi de tavsiye ediliyor. Zira söz konusu cihazların sebep olduğu enerji maliyeti uzun vadede daha fazla ödeme yapmanıza sebep olabilir. Kovar ev aletlerinin kullanılmadığı sırada fişten çekilmesini, tasarrufa yardımcı olması için LED ampullerin kullanılmasını ve kış aylarında iç mekanlarda da mevsime uygun kıyafetler giyilmesini tavsiye ediyor.

Harcama ‘kara deliğine’ kapılmak

Hiç kahve makinesi veya elektrik süpürgesi gibi bir alet almak için gittiğiniz perakendecide o anda dikkatinizi çeken başka bir ürünü aniden satın aldınız mı? Pennington birçok insanın perakendecilerde planlamadan yaptıkları harcamaları ‘kara delik’ harcaması olarak adlandırıyor.

Yeminli mali müşavir alışveriş sitelerinin insanlara kolayca bir şeyler satın almalarını sağlamak ve bu karara teşvik etmek için tasarlandığını hatırlatıyor. Diğer bir deyişle sizin için önemli bir ihtiyacı satın alırken o süslü su şişesine gerçekten ihtiyaç duyup duymadığınızı kendinize tekrar tekrar sormanızda fayda var.

Listesiz alışveriş yapmak

Market fiyatlarının birçok tüketicinin cebini yaktığı bir sır değil. Bugünlerde markete gitmek gıda bütçenizle Tetris oynamak gibi hissettirir. Rafları elinizde bir liste olmadan incelemekse yalnızca oyunu kaybetmenize neden olacaktır.

Kovar, liste olmadan alışveriş yapmanın gerçekten ihtiyacınız olmayan veya evinizde halihazırda olan bir ürünü satın almanıza neden olabileceğini söyledi. Bu hem gıda hem de para israfına sebep olabilir.

Finansal fırsatlar konusunda bilgisiz kalmak

Emeklilik veya yatırım gibi konular, ilk kez hane bütçelerini oluşturmak isteyen gençler için zor görünebilir. Ancak paralarını nasıl biriktirebileceklerini veya büyüteceklerini öğrenmek için fırsatlardan yararlanamayanlar, uzun vadede başarısızlıkla karşı karşıya kalabilir. Kovar, herkesin, özellikle de gençlerin, finansal güvenliği sağlamanın kolay ve günlük yolları hakkında daha fazla bilgi edinmesini ve bunun için ücretsiz kaynaklardan yararlanmasını tavsiye ediyor:

"Pek çok kez, genç yetişkinlerin uzun vadeli finansman konusunu aklından bile geçirmediklerini görüyorum ve bu daha sonra onlara zarar veriyor. Hepimiz, kendimizden başka kimsenin bizi düşünmeyeceğini anlamalıyız. Eğer kaynakları kendi yararımıza kullanmazsak, para kaybedeceğiz."

Değerinizi nasıl artırırsınız?

 

Orta sınıfın düştüğü 6 bankacılık hatası

 

Finansal durumunuz düşündüğünüzden iyi olabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)