BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık'Bozguncu mülkiyet düzenine alternatif'----

'Bozguncu mülkiyet düzenine alternatif'

'Bozguncu mülkiyet düzenine alternatif'
27 Eylül 2013 - 15:01 www.finansgundem.com

Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı; azgınlaştırıcı, saptırıcı, acizleştirici, bozguncu olarak nitelendirdiği mülk düzenine alternatif model önerdi

Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Temel Hazıroğlu, yeni bir mülkiyet dili oluşturulmasını öneriyor. Hazıroğlu'nun "dünyanın fani" olduğundan hareketle önerdiği bu yeni dil, "katılım ekonomisi"ne işaret ediyor...
Temel Hazıroğlu, Star Gazetesi’nde yayınlanan yazısında, “Bugün ister liberal isterse sosyalist tasavvur olsun, dünyanın mülk olarak algılanması ve bunun üzerinden bir zihin ve dil inşa edilmesi, hak ve hakikat peşinde olması gereken insanlığın yolunu kaybetmesine sebep olmuştur” dedi.
Yapılması gerekenin yeni bir mülkiyet dili inşa etmek olduğunu belirten Hazıroğlu, “Bu yeni mülkiyet dili ‘Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah’ındır, mülk Allah’ındır, adaleti titizlikle ayakta tutun’ düsturları üzerinden oluşturulmalıdır. Bu mülkiyet dilinin merkezine emeğin ve çalışmanın erdemiyle alın terinin onuru yerleştirilmelidir” görüşünü kaydetti.
“İnsanı ve imtihanı merkeze alarak yeni bir zihin inşa etmenin, yeni bir tasavvur oluşturmanın zamanı gelmiştir” diyen Hazıroğlu şöyle devam etti: 
“Bizim insanlığa fıtratı tekrar hatırlatmak ve bu idrak üzerinden yaratılış gayesine uygun bir ekonomik tasavvur oluşturmamız, yeni bir ekonomik anlayış inşa etmemiz zorunluluk halini almıştır. Bu konuda İslam, insanlığa ve bizlere büyük ipuçları sunmaktadır. Bu yeni ekonomik anlayışın ilk basamağı yeni bir iktisat tanımından geçmelidir. Bu da sınırsız ihtiyaçların sınırlı kaynaklarla giderilmesi önermesini yanlışlayan ve gerçek ihtiyaçla sahte ihtiyaç farkını yakalayan yeni bir dil kurulması ile gerçekleştirilebilir.”
Tek çare katılım ekonomisi!
Yeni ekonomi politik anlayışa özünü izah edici ve kuşatıcı yeni bir isim bulmak zorunda olduklarını belirten Hazıroğlu, bu yeni anlayışın 'İslam ekonomisi' olarak adlandırılabileceğini söyledi. Hazıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak, olumlu olumsuz bütün yapılanların İslam’a mal olma riski olduğu için bundan kaçınmak gerekir. Bu yeni anlayışa 'faizsiz ekonomi' de denebilir. Ancak bu da olumsuz bir tanımlama olduğu ve sanki karşı bir reaksiyon algısı oluşturduğu için çok uygun olmayabilir. Bu açıdan biz diyoruz ki; ademoğlunun bir, eşit ve kardeş görüldüğü, dünyanın ve içindekilerin bütün insanların emrine verildiği, herkesin kullanımına açık olduğu ve doğal olarak da bütün insanlığın dünya ve nimetlerine katılımının esas alındığı bu yeni ekonomik anlayışın adı 'katılım ekonomisi' olsun.
Katılım ekonomisi insanı kaynak değil değer, dünyayı mülk değil emanet gördüğü ve herkesin onda hakkı olduğu gerçeğine dayandığı için dünyanın yaratılış amacına daha uygun bir anlayıştır. Katılım ekonomisi, bu anlayışıyla ve bunun oluşturduğu yeni bir zihinle, insanı bir yandan azgınlaştıran ve saptıran bir yandan da acizleştiren bugünkü bozguncu anlayışın yegane çaresidir. Katılım ekonomisi insanlığın ve dünyanın yeniden kurulmasını sağlayacak, insanlığa yaratılış gayesini ve varlık amacını idrak ettirecek tek çaredir, tek çözümdür.”
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • katılımcı yonetmen29 Eylül 2013 15:06

    Katılım bankalarını eleştirenler, genelde, mevduatlarını diğer bankalarda tutar, buraları sadece kredi kurumları olarak görürler. Halbuki bu kuruluşların kaynak oluşturma potansiyelleri içerisinde en önemlisi, bu sistemi iyi yerlere taşımak isteyen müşterilerin mevduatlarıdır. Alternatifler arasında şimdilik en iyisi bu kurumlar. Destek vermeden eleştirenleri doğru bulmuyorum. Sen mevduat tutma, cari çalışmalarını seni sömüren bankalardan yap, sonra kredi fiyatını yüksek bulunca hepsi aynı diye eleştir. Bu haksızlıktır.

  • senyoraj hs28 Eylül 2013 00:56

    dEĞERLİ KATILIMCI KARDEŞİM, TEMİZ BİR YÜZÜN VAR. bIRAK BU NUTUKLARI KİME NE VERDİNİZ. PARAYI VERMEYE GELİNCE İPOTEĞİ İSTERSİNİZ. BİZE DE AYNI MAVALI OKURSUNUZ.