BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa İstanbul'da neler değişecek?----

Borsa İstanbul'da neler değişecek?

Borsa İstanbul'da neler değişecek?
17 Aralık 2013 - 07:10 www.finansgundem.com

Borsa İstanbul'da hedefler belirmeye başladı. Emir kapasitesinden güven artışına kadar bir çok plan listeye girdi

Bu amaçla Borsa İstanbul’un işbirlikleriyle Doğu ile Batı arasında bir köprü olması planlanıyor. Borsadaki şirket sayısının artırılması ve piyasanın derinliğinin artırılması da hedefler arasında. Milliyet'in haberine göre, bu amaçla, 2023’te BIST’teki şirket sayısının 1.000’e ulaşması öngörülüyor. Öte yandan, yurtdışındaki şirketlerin de BIST’te halka açılması hedefleniyor. Bu amaçla ‘Listingİstanbul’ projesiyle yurtdışında tanıtım atağı başlamış durumda.
Hedefler büyük. Ancak BIST, şu anda gelişmiş ülke borsalarıyla rekabetten uzak. Türkiye’de şu anda en büyük 1.000 şirketin 128’i borsaya kote durumda. Bu oran oldukça düşük.

Büyük şirketler gelmeli

Piyasadaki derinliğin artması için öncelikle BIST’e büyük ve kârlı şirketlerin gelmesi gerekiyor. Ancak, o zaman kurumsal yatırımcı tabanı artar. Bu yıl Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzı ile birlikte borsada toplam 10 şirketin halka arzı yapıldı. Böylece Borsa İstanbul’da halka açık şirket sayısı 421’e ulaştı. Bu yılki halka arzlar ağırlıkla Gelişen İşletmeler Piyasası’nda gerçekleştirildi. Şu anda birincil piyasada işlem görmek için 8, Gelişen İşletmeler Piyasası için ise 9 halka arz başvurusu var.
ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı beklentisi büyük ölçekli şirketlerin halka arz için beklemede kalmasına yol açtı. Borsadaki şirket sayısı artmalı ancak, bu şirketler İSO 500’de yer alan büyük şirketler olmalı ki, yabancı yatırımcılar ve büyük fonlar yatırıma gelsin, piyasadaki işlem hacmi artsın.

Güven vermeli...

Öte yandan, piyasalara güven vermek de önemli. Milliyet finans yazarı Zeynep Aktaş’ın pazar günkü yazısında yer alan bilgilere göre, bu yılın ilk 9 ayında 95 aracı kurumun yaklaşık yarısı zarar etti. 52 kurum kâr ederken, 43 kurum zarar açıkladı. SPK geçtiğimiz aylarda aracı kurumların sermayelerini güçlendirmeleri konusunda bir teblig yayımlamıştı. Böylece, piyasada daha güçlü kurumlar faaliyet gösterecek ve mağduriyetler de azalacak. Piyasalara ilgiyi artırma konusunda öncelikler arasında güven ilk sıralarda yer almalı.

Emir kapasitesi artacak

Bu arada, Borsa İstanbul 2014 Ocak ayında yeni emir iletim sistemi Fix Protokol’e geçiyor. Phillip Capital Genel Müdürü Kerem Korur’a göre, bu yeni sistemle birlikte borsada emir işleme kapasitesi yüzde 50 artacak. “Borsa İstanbul’un emir işleme kapasitesi dünya ile uyumlu hale geldi” diyen Korur, BIST’teki teknolojik altyapının önemine değindi. Borsanın diğer finans merkezleriyle rekabet edebilmesi için teknolojik atılıma geçmesi gerekiyordu. Fix Protokolü’de bu adımlardan biri oldu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)