BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBorcunu ödemeyen şirket yandı!----

Borcunu ödemeyen şirket yandı!

Borcunu ödemeyen şirket yandı!
24 Temmuz 2013 - 15:41 www.finansgundem.com

TMSF gibi şirketlere el koyma yetkisi getirilen EPDK, ilk operasyonuna hazırlanıyor.

Batık banka operasyonlarıyla gündemden düşmeyen TMSF’ye kardeş geliyor. TBMM’de kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu ile geçtiğimiz günlerde EPDK’ya da enerji şirketlerinin yönetimine el koyma yetkisi verildi. EPDK, bu yetkiyi ilk kez bir elektrik dağıtım şirketi için kullanmaya hazırlanıyor.
Borç ödemeyen riskte
Enerji piyasası ilginç bir iddiayla çalkalanıyor. Hazine Müsteşarlığı’ndan gelen talep üzerine elektrik dağıtım şirketlerinin faturalarını ve işlemlerini mercek altına alan EPDK, bazı dağıtım firmalarının, sokak aydınlatmalarında ve faturalandırmada usulsüzlük yaptığını belirledi. Bu şirketlerle ilgili olarak hazırlanan raporlar, Hazine Müsteşarlığı’na ve Enerji Bakanlığı’na da gönderildi. Şirketler hakkında ayrıca, savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu. Ancak bazı şirketlerin mali açıdan zor durumda olduğu ve vatandaşlardan topladıkları elektrik bedellerini devlete ödemediği belirlendi. Bu kapsamdaki şirketler ayrı değerlendirmeye alındı.
Bu çerçevede yapılan değerlendirmelerde, devlete borcu 150 milyon lirayı aşan dağıtım şirketinin yönetimine el konulması gündeme geldi. El koyma işlemiyle ilgili henüz bir karar alınmadı. Ancak bu yönde bir karar alınması halinde, şirketin yönetiminin el konulması öngörülüyor. TMSF’nin uyguladığı bu sistemle, şirketlerin finansman akışının güvence altına alınması planlanıyor.
Yetkiyi yeni kanunla aldı
Enerji şirketlerini el koyma yetkisi, EPDK’ya TBMM’de geçtiğimiz aylarda kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu ile verildi. Yasaya göre, mali açıdan zor duruma düşen ve arz güvenliğini riske sokan enerji şirketlerine EPDK el koyabilecek. El koyma işlemi, ilk etapta yönetim kurulu üyelerinin değiştirilmesi şeklinde olacak. EPDK, kamu zararlarının tazmini için ise enerji şirketinin ortaklarının mal varlıkları hakkında tedbir talep edebilecek. Bu düzenlemeler ile devletin enerji şirketlerinden olan alacakları garanti altına alınıyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)