BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBofA CEO’sundan FED’e uyarı: Tüketiciyi zorlamayın----

BofA CEO’sundan FED’e uyarı: Tüketiciyi zorlamayın

BofA CEO’sundan FED’e uyarı: Tüketiciyi zorlamayın
21 Mart 2024 - 17:28 www.finansgundem.com

ABD’de yüksek enflasyona ve artan faizlere rağmen tüketici sınıfı ekonomiyi ayakta tutuyor. Ancak BofA CEO’su Brian Moynihan faizler yüksek kalmaya devam ederse tüketicilerin gücünün tükeneceğini söyledi


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikalı tüketiciler ekonomistlerin, siyasilerin ve Wall Street’in beklediğinden çok daha güçlü çıktı. Ancak Bank of America CEO’su Brian Moynihan Amerikan tüketici sınıfının daha fazla zorlanmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Amerikan halkı enflasyondaki yükselişe ve artan faiz oranlarına rağmen tüketimi sürdürmeyi başardı ve ekonominin beklenenden daha fazla yavaşlamasını önledi. Ancak Bloomberg’ün haberine göre, BofA CEO’su tüketicilerin elindeki nakdin ancak bir yere kadar dayanabileceğini ve ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın %2 hedefine dönmek için aşırıya kaçmaması gerektiğini söyledi.

Ünlü CEO Amerikan halkının son derece dirençli kaldığını tekrarladı. Moynihan, “Geçen yıl burada oturuyor olsaydık ekibimiz bu yılın başlarında bir noktada resesyon yaşanacağını öngörüyordu. Sonraki yıl boyunca bu masadan resesyon gündemi her geçen gün yavaş yavaş kalktı ve şimdi bu çeyrek için %2 pozitif büyüme öngörüyoruz” dedi.

JPMorgan Chase'in ardından ABD'deki en büyük ikinci bankacılık kurumu olan BofA, tahminini olumlu bir şekilde yeniden değerlendiren tek kurum değil. Daha bu hafta, yönetimi altında 8 trilyon dolarlık varlığın yöneticisi konumundaki Vanguard, resesyonu temel projeksiyonlarından çıkardı.

Vanguard Küresel Baş Ekonomisti Joe Davis, ABD için büyüme tahminini %0,5'ten %2'ye yükselttiğini ve yıl sonu işsizlik oranı tahminini %4,8'den %4'e düşürdüğünü ekledi.

Ancak tıpkı JPMorgan CEO’su Jamie Dimon gibi Moynihan da iyi haberler konusunda aşırı iyimser değil. BofA CEO’su, “Negatif büyüme beklentilerinden hafif bir pozitif büyüme olan %2’ye geldiniz” diyor. Ancak Moynihan henüz bunun ortalamaya geri dönmek anlamı taşımadığını da belirtiyor.

Ünlü CEO, “Bu büyük bir ekonomik büyüme değil, aksine bir yavaşlama. Bu arada, tüketici tarafı ise oldukça dirençli ve bu direnç, FED’in pek çok alanda sahip olmadığı bir serbestliğe destek sağlıyor” açıklamasında bulundu.

Ancak Moynihan, FED’in para politikasında kısıtlayıcı olmayı göze alabilirken tüketici tarafındaki değişime de dikkat etmesi gerektiği konusunda da uyardı.

BofA CEO’su, “Bir noktadan sonra tüketici yavaşlayacak ve harcamalarını yavaşlatacak. Geçen yıl tüketici harcamalarında %10 büyüme görülmüştü. Bu oran sonbaharda %5’e ve şimdi ise %3 veya %4’e düştü” dedi.

Söz konusu eğilim Bank of America verileri dışında da görülebiliyor Amerikan Ekonomik Analiz Bürosu Ocak 2024’te tüketici harcamalarındaki veya bireysel tüketici harcamalarındaki (PCE) artışın bir ay öncesine göre sadece %0,2 olduğunu tespit etti.

Yıllık bazda bakıldığında ise düşüş eğilimi daha da belirginleşiyor. Ocak 2023'te PCE, bir yıl öncesine göre %7,9 arttı ve o yılın haziran ayına kadar %5,3'e düştü. Ocak 2024'e gelindiğinde, bir önceki yılın aynı ayına göre tüketici harcamalarındaki artış %4,5'e geriledi.

Kırılma noktası

Moynihan'ın ekibi, geçen yazdan bu yana %5,5 olan FED faiz oranlarının tüketicileri ne kadar zorlayacağı konusunda uzun süredir uyarıda bulunuyor.

Mart 2023'te Bank of America Ekonomisti Aditya Bhave, tüketicilerin kırılma noktasına itileceği konusunda uyardı. Aynı notta Bhave, FED’in yıl boyunca alacağı Faiz kararlarını da doğru bir şekilde tahmin etmişti.

Bhave, 2023'te "FED, tüketici talebi için kırılma noktasını bulana kadar faiz oranlarını artırmaya devam etmek zorunda kalacak. Bu aşamada, mart ve mayıs aylarında 25 baz puanlık faiz artırımları son derece olası görünüyor. Kısa bir süre önce FED tahminimizi Haziran ayında 25 baz puanlık ek bir artış içerecek şekilde değiştirdik. Ancak talep kaynaklı enflasyonun dayanıklılığı, FED’in enflasyonu hedefe geri döndürmek için faizleri %6'ya yaklaştırmak zorunda kalabileceği anlamına geliyor” ifadelerine yer vermişti.

Philadelphia Fed İmalat Endeksi'nde gemişleme sürdü

 

ABD'nin cari açığı 2023'te azaldı

 

Powell: Yüzde 2 enflasyona dönüş için önümüzde inişli çıkışlı bir yol var

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)