BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBM’den Fransa’ya ‘ırksal profilleme’ uyarısı----

BM’den Fransa’ya ‘ırksal profilleme’ uyarısı

BM’den Fransa’ya ‘ırksal profilleme’ uyarısı
08 Temmuz 2023 - 23:25 www.finansgundem.com

BM, Fransa’yı ‘ırksal profilleme’ konusunda uyardı. Paris ise açıklamaya karşı itirazda bulundu.

Nahel'in ölümüyle ateşlenen olaylar sonrası BM'den Fransa'ya 'ırksal profilleme' konusunda uyarı geldi. Paris, açıklamaya itiraz etti.

BM'nin Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi, Nahel M.'nin polis tarafından öldürülmesiyle ilgili, 'ırksal profilleme' endişelerini dile getirdi. Fransa ise BM'nin açıklamasına itiraz etti.

Birleşmiş Milletler, Fransa'da Nahel M.'nin polis tarafından öldürülmesiyle ilgili, 'ırksal profilleme' ve 'kolluk kuvvetlerinin aşırı güç kullanımı' konusunda Paris yönetimine uyarılarda bulundu. 

BM'nin 18 bağımsız uzmandan oluşan Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi (CERD), "protestocuların toplu olarak tutuklanması ve gözaltına alınmasına ilişkin haberleri" de kınadı.

Fransa ise BM'nin açıklamasını 'aşırı' ve 'temelsiz' bularak itiraz etti. Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamasında, "Fransa'da kolluk kuvvetleri tarafından her türlü etnik profilleme yasaklanmıştır. Irksal profillemedeki aşırılıklara karşı mücadele de yoğunlaştırıldı." denildi. 

BM komitesi açıklamasında, "Fransa, Nahel M.'nin ölümüne yol açan koşullara ilişkin soruşturmanın eksiksiz ve tarafsız bir şekilde yürütülmesini derhal sağlamalı. Failler yargılamalı ve suçlu bulunmaları halinde onlara gerekli yaptırımları uygulamalı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca Fransa'ya "ırksal profillemeyi tanımlayan ve yasaklayan mevzuatı kabul etmesi" çağrısında bulunuldu. 

"Afrika ve Arap kökenlilere karşı"

Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Uluslararası Sözleşme'nin uygulanmasını izleyen BM komitesi, acil eylem prosedürü kapsamında Nahel vakasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Komite, "kolluk kuvvetleri tarafından azınlık gruplarının üyelerine, özellikle de Afrika ve Arap kökenli insanlara karşı aşırı güç kullanımıyla birlikte devam eden ırksal profilleme uygulamasından" derin endişe duyduğunu kaydetti. 

Nahel'in öldürülmesine yol açan koşullara ilişkin bir soruşturma açılmasını memnuniyetle karşıladığını belirten komite, "özel ve kamu mallarının yağmalanması ve tahrip edilmesiyle" ilgili de kaygılarını ifade etti. 

Açıklamada Fransa'nın "kolluk kuvvetlerini de içeren ırk ayrımcılığının yapısal nedenlerini" ele almaları tavsiyesini yinelendiği kaydedildi. 

3 bin 600'den fazla gözaltı

Fransa İçişleri Bakanlığı'na göre, Nahel'in 27 Haziran'daki ölümünden bu yana Fransa genelinde yaşanan olaylarda yaş ortalaması 17 olan 3.600'den fazla kişi gözaltına alındı. Şiddet olaylarında 800'den fazla kolluk görevlisi yaralandı. 

Fransız mahkemeleri tutuklamaları işleme koymak için hafta sonu da dahil olmak üzere fazla mesai yapıyor. Yaklaşık bir saat süren hızlı duruşmalarla aynı gün hüküm veriliyor.

Fransa’da gösteriler yasaklandı

 

Fransa yurt dışından tavsiye istedi mi?

 

Fransa'da zanlıların telefonlarından gizlice görüntü kaydı alınabilecek

 

Fransa'da tesettürlü mayo yasağı devam edecek

 

Fransa'ya AİHM'den ceza!

 

Fransa'da protestoların bilançosu açıklandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)