BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBlackRock yatırımcıları isyan etti: İkiyüzlü CEO----

BlackRock yatırımcıları isyan etti: İkiyüzlü CEO

BlackRock yatırımcıları isyan etti: İkiyüzlü CEO
08 Aralık 2022 - 17:01 www.finansgundem.com

Dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock ESG politikaları nedeniyle yatırımcıların hedefinde. Yatırımcılar ikiyüzlülükle suçladıkları CEO Larry Fink’in istifasını istiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım geçmişinde büyük şirketlerin yönetimini devirme tecrübesine sahip ünlü İngiliz yatırım ortaklığı firması Bluebell Capital, yönetimi altındaki 10 trilyon dolarlık varlıkla dünyanın en büyük para yöneticisi konumunda olan BlackRock’ın Kurucusu Larry Fink’e bayrak açtı. Aktivist yatırımcılar CEO’nun çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) yatırımları alanındaki “bariz ikiyüzlülüğü” sebebiyle Fink’in istifasını istedi.

Financial Times’ın haberine göre Bluebell’in baş yatırım sorumluları Giuseppe Bivona ve Marco Taricco geçtiğimiz ay Fink’e gönderilen mektubu yayınlayarak CEO’ya yönelik endişelerini dile getirdi. Bluebell yöneticileri BlackRock'un termal kömür üretimine yatırım yapma konusunda birkaç kez pozisyon değiştirdiğini ve Fink'in sıklıkla dile getirdiği sürdürülebilirlik taahhütlerini yerine getirmediğini iddia etti. Hissedar verileri, Bluebell'in 107 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olan BlackRock'ta yaklaşık yüzde 0,01’lik hisseye sahip olduğunu gösteriyor.

Bivona ve Taricco açıklamalarında, “BlackRock'un eylemlerinin çelişkileri ve bariz ikiyüzlülüğü ESG tartışmasını siyasallaştırdı. Bize göre, bu siyaset yüklü tartışmaya sürüklenmenin oluşturabileceği itibar hasarı çok önemlidir. Zira BlackRock'un bir varlık yöneticisi olarak bağımsızlığını sorgulatmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Bluebell ortakları, BlackRock’ın “tutarsız yaklaşımı” konusunda "doğrudan deneyime sahip olduklarını" da ekledi. İkili BlackRock'un Bluebell'in madencilik ve emtia grubu Glencore ve kimya firması Solvay'deki çevreci hissedar çözümleri pozisyonunu desteklemediğini açıkladı.

BlackRock suçlamalara ilişkin, “Geçtiğimiz 18 ay içinde Bluebell, iklim ve yönetişim gündemlerini tanıtmak için bir dizi kampanya yürüttü. BlackRock Yatırım Yönetimi, müşterilerimiz için en iyisini veren ekonomik çıkarlara uygun olduğunu düşünmediğimiz için kampanyalarını desteklemedi” açıklamasında bulundu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre BlackRock, sürdürülebilirlik tartışmasının her iki tarafından da eleştirilere maruz kalıyor. ABD’nin petrol üretim merkezi Teksas’taki şirket yöneticileri, fosil yakıta düşman olduklarını düşündükleri fon yöneticilerinin kara listeye koyuyor. Ülkede birçok eyaletteki Cumhuriyetçi yetkililer BlackRock fonlarından paralarını çekti. Demokrat yetkililer ise şirketin karbon emisyonlarını azaltma konusunda verdiği desteğin yeterince ileri gitmediğinden şikayet ediyor.

Bluebell, 2021 yılında Danone CEO'nun devrilmesine verdiği destekle tanınıyor. Şirkettin toplam varlıklarının 70 milyon euro olmasına karşın CEO’nun devrildiği sırada Bluebell’in elindeki hisseler ise 20 milyon eurodan azdı. Bivona, bu yılın başlarında FT’ye yaptığı açıklamada BlackRock'ın yaklaşık 250 milyon dolarlık hissesine sahip olduklarını söylemişti.

FTX’in iflasının ilk işareti: Korsanlar ülkesi Bahamalar

 

BlackRock CEO’su: Hissedar demokrasisi çağı yaklaşıyor

 

BlackRock: Ekim ayı rallisinin temelleri sağlam değil

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)