BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBlackRock CEO’su: Hissedar demokrasisi çağı yaklaşıyor----

BlackRock CEO’su: Hissedar demokrasisi çağı yaklaşıyor

BlackRock CEO’su: Hissedar demokrasisi çağı yaklaşıyor
03 Kasım 2022 - 18:12 www.finansgundem.com

Dev varlık yöneticisi BlackRock’ın CEO’su hissedarların kurumsal yönetimde daha fazla söz sahibi olduğu bir dönemin yaklaşmakta olduğunu söyledi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock’ın CEO’su Larry Fink yatırımcılara hissedar toplantılarında oylarının nasıl kullanılacağı konusunda daha fazla söz hakkı vermenin, piyasalar için "dönüştürücü bir güce" sahip olabileceğini söyledi.

Financial News’in haberine göre, BlackRock patronu, müşterilere ve şirket yöneticilerine yazdığı bir mektupta, oylama seçim programının başlatılmasından bir yıl sonra, yatırımcılara oy verme konusunda daha fazla seçenek sunmanın "varlık sahipleri ve şirketler arasındaki ilişkiyi dönüştürme gücüne sahip olduğuna” ikna olduğunu söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 10 trilyon dolara yakın varlığı yöneten ABD merkezli varlık yöneticisi geçtiğimiz yıl yatırımcılarına bazı endeks stratejileri içerisinde vekaleten oy verme sürecinde direkt oy verme hakkı sunacağını söylemişti. Uygulama başlatıldığından bu yana, şirketin yönetimi altındaki varlıkların yaklaşık dörtte birini işaret eden 1,8 trilyon doların sahibi müşteriler programa kaydoldu. Mayıs ayından bu yana katılmak isteyen sayısı iki katına çıktı.

Fink konuyla ilgili açıklamasında, “Kenarda oturmak istemeyen yatırımcılar bulunduğu açık. Kurumsal yönetim hakkında bir görüşleri var ve bu görüşleri ifade etmenin anlamlı bir yolunu arıyorlar. Daha önce de söylediğim gibi, umudum gelecekte. Nihayetinde bireysel yatırımcılar da dahil olmak üzere her yatırımcı istedikleri takdirde oy kullanma seçeneğine erişebilmeleridir” ifadelerine yer verdi.

BlackRock CEO’su fikrin yaygın olarak benimsenmesi durumunda hissedar demokrasisine yeni seslerin katılacağını ve kurumsal yönetimleri geliştirebileceğini söyledi.

Emeklilik fonları veya sigorta şirketleri gibi büyük yatırımcılar, yönetici maaşları, yönetim kurulu kompozisyonu ve iklim değişikliği gibi konuları kapsayan hissedar toplantılarında kendi adlarına oy kullanmak için sıklıkla varlık yöneticilerinin iç yönetim ekipleri tarafından yürütülen araştırmalara güvenmektedir.

Ancak bazı büyük yatırımcılar, özellikle dünyanın en büyük endeks fonu sağlayıcılarından bazıları, sahip olduğu oy gücünü önemli ölçüde arttırmaları sebebiyle yönetim süreçlerinde daha fazla söz hakkı talep ediyorlar.

BlackRock’sa, firmanın politikasına göre vekil oyları kullanmak; üçüncü taraflardan oluşan bir menüden seçim yapmak; veya doğrudan oy kullanmak gibi müşterilerine kullanacakları oy konusunda çeşitli seçenekler sunuyor.

Fink, BlackRock'un oylama seçimleri programına katılabilecek uygun müşteri varlıkları havuzunu genişleteceğini, müşterilerin aralarından seçim yapabileceği oylama yönergelerinin yelpazesini genişleteceğini ve İngiltere'deki belirli yatırım fonlarında bireysel yatırımcılara seçenekler sunacağını söyledi.

BlackRock CEO’su, “Birçok varlık sahibi, yönetim ekibimizin kendileri ve yatırım yaptıkları şirketler arasında bir köprü görevi görmesinden memnuniyet duyarken, diğerleri vekaleten oylamaya aktif olarak katılma seçimini talep ediyor. Bu kısmen, şirketlerin değerini etkileyebilecek konular ve çeşitli varlık sahiplerinin bunları nasıl yönlendirmeyi seçtikleri konusundaki kamuoyu tartışmalarından kaynaklanmaktadır” dedi.

Vanguard, Charles Schwab ve State Street gibi diğer büyük varlık yönetimi şirketlerinin de benzeri modelleri ele almasını memnuniyetle karşılayan Fink, “Diğerler firmaları da kurumsal ve perakende olmak üzere her türden yatırımcının hissedar demokrasisinde daha fazla söz sahibi olmalarına yardımcı olmanın yollarını aramaya çağırıyoruz” dedi. Fink “Hissedar demokrasisindeki bu gelişmelerin tam olarak gerçekleşmesi yıllar alacaktır, ancak eğer gerçekleştirilirse, bu bir devrimdir” ifadelerine yer verdi.

Endekslere değil, hisse senetlerine yönelin

 

Powell’ın açıklamasında öne çıkan 5 mesaj

 

BlackRock: Ekim ayı rallisinin temelleri sağlam değil

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)