BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBitki bazlı et piyasası 23 milyar doları aştı----

Bitki bazlı et piyasası 23 milyar doları aştı

Bitki bazlı et piyasası 23 milyar doları aştı
25 Aralık 2020 - 18:05 www.finansgundem.com

Korona virüs salgınının ardından artan hayvan hakları ve gıda güvenliği endişeleri bitki bazlı et üretimini piyasasının büyümesine neden oldu. Ancak sektörün başa çıkması gereken çok sayıda büyük sorun var

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Analistler, et alternatiflerine olan talebin arttığını ve artmaya devam edeceğini, ancak sektörün dünyanın farklı bölgelerinde aşması gereken engeller olduğunu söylüyor.

CNBC’nin haberine göre, "bitki bazlı et" terimine yönelik dünya çapında Google aramaları, Beyond Meat'in halka arzının hemen öncesinde 2019’un başlarında fırladı.

Pazar araştırma şirketi Euromonitor’den yapılan açıklamada küresel et ikame sektörünün 20,7 milyar dolar değerinde olduğu ve 2024 yılına kadar 23,2 milyar dolara büyümeye hazır olduğu belirtildi.

Piyasadaki bu büyüme, hayvan haklarından, gıda güvenliğine ve Kovid-19 salgınına kadar çeşitli endişelerle birlikte tetikleniyor.

ABD Washington merkezli kâr amacı gütmeyen kuruluş The Good Food Institute’ün Asya Pasifik Genel Müdürü Elaine Siu, "Bu şoklar ve istikrarsızlık çağında, düşük riskli bir değer zinciri oluşturmak, fırsatların nerede olduğuna odaklanmak anlamına geliyor ve bitki bazlı ete doğru kayma yavaşlama belirtisi göstermiyor" dedi.

Ancak gelişen pazar için bazı engeller devam ediyor.

Kültürel bariyerler

Siu, Asya'daki bitki bazlı et pazarının kültürel olarak yerleşmiş algı sorunlarıyla sınırlanabileceğini belirtti. Siu örnek olarak, sahte etin veya vejetaryen etin daha önce öncelikle Çin'deki Budizm takipçileri tarafından tercih edildiğini belirtiyor.

"Etin tat ve dokusunun çoğaltılmasının daha önce hiç nispeten temel bir seviyenin ötesine çıkamadığını" belirten Sui, bu geleneksel ürünlerin belirli bir amaca hizmet ettiğini ve "çekiciliklerinin belli gruplarla sınırlı olarak görüldüğünü" de sözlerine ekledi.

Siu, "Bitki bazlı etin Asya'daki tam pazar potansiyeline ulaşabilmesi için, sektörün düşük bir fiyata satılması ve tarihi olarak ilişkilendirilmesi beklenen geleneksel sahte etlerle olan ilişkisinden kurtulmaya çalışması gerekiyor" dedi.

Geleneksel et endüstrisinin itirazları

ABD bankası Jefferies’in Tematik Araştırmalar Küresel Başkanı Simon Powell, ABD’de özellikle hayvancılık sektöründeki sığır hayvancılığı yapanların alternatif protein sektörünün önüne geçmek için çalışabileceğini belirtiyor.

ABD Sığır Yetiştiricileri Birliği, 2018 yılında bitki bazlı proteinleri tanımdan uzak tutmak amacıyla "sığır eti" ve "et" terimlerinin resmi tanımının yapılmasını isteyen bir dilekçe sundu.

Powell verdiği demeçte et üreticilerinin hükümetler üzerinden lobi yaparak bitki bazlı etin tanımını değiştirmeyi deneyeceği ve yeni üretilen ürüne et denilemeyeceğini belirterek tüketici reklamlarını etkilemeye çalışacakları konusunda uyardı. Powell bu sorunu “potansiyel olarak en büyük engellerden biri” olarak tanımlıyor.

Avrupa Birliği Ekim ayında restoran ve dükkanların et alternatiflerini açıklarken sosis veya hamburger gibi kelimeler kullanmasını yasaklayan teklifi reddetti.

Tüketici güveni, tüketici yorgunluğu

Powell, eğer bitki bazlı et şirketlerinden herhangi birinin "bir tür kaza" ya da reçeteleriyle ilgili bir sorun olmasıyla birlikte büyük çapta bir ürün geri çağırmayla karşı karşıya kalmasının büyük bir riskle sonuçlanabileceğini belirtti. Powell müşterilerin böyle bir durumda et alternatiflerini tüketmekten korkabileceklerini sözlerine ekledi.

Ayrıca Powell, bitki bazlı gıdaların “Instagram’da paylaşılabilir” bir ürün olmasının "dünyanın her yerinde" büyümesinin nedenlerinden biri olduğunu söyledi. Powell, et alternatiflerinin yeniliği ortadan kalkması veya popülerliğinin azalması durumunda, pazarın büyümesinin engellenebileceğini söyledi.

Yumurta fiyatları neden yükseldi?

 

Yılbaşı hindisine pandemi etkisiyle talep arttı

 

Çin bazı ABD ürünlerine gümrük muafiyetini uzatacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)