BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriBitcoin ile altın savaşı sürüyor ----

Bitcoin ile altın savaşı sürüyor

Bitcoin ile altın savaşı sürüyor
09 Haziran 2021 - 14:50 www.finansgundem.com

Bitcoin ve altın piyasalarının zıt kutuplara hareket etmesi, ikisi arasında kısa vadede ters korelasyon oluştuğuna işaret ederken, kripto paralardaki son gerileme altına yaramış gibi görünüyor.

Mayıs ayı, Bitcoin (BTC) gibi kripto paraların test edildiği bir ay oldu. Nisan ortalarında 65 bin dolar civarından işlem gören Bitcoin, Elon Musk'ın şirketi Tesla'nın BTC ödemelerini askıya alması, Çin'in kripto para yasaklarını sıkı bir şekilde uygulayacağını yinelemesi ve Fed Başkanı Jerome Powell'in kripto para sektöründe daha fazla düzenlemeye ihtiyaç olduğunu açıklaması gibi gelişmelerle sert geriledi.

Kripto para piyasası, mayıs ayında 500 milyar dolardan fazla değer kaybetti. Bitcoin de mayıs ayında yüzde 35,50 değer kaybetti.

Diğer yandan Mayıs 2021'de fiziksel altın borsa yatırım fonları (ETF) ise Eylül 2020'den beri görülen en güçlü ayını geçirdi. Dünya Altın Konseyi'ne (WGC) göre dünya genelinde altın ETF'leri, mayıs ayında toplamda 3,4 milyar dolar yatırım aldı. Bu miktar, Eylül 2020'de ise 4,8 milyar dolardı.

ABD merkezli altın ETF'lerine 2,1 milyar dolar aktarıldı. Avrupa merkezli altın ETF'lerine ise 1,6 milyar dolar değerinde yatırım yapıldı. Asya merkezli altın fonlarında ise 300 milyon dolar eksilme olduğu görüldü.

Altın ETF'lerine gösterilen yoğun talep, spot fiyatlara da yansıdı. XAU/USD paritesi, mayıs ayında yüzde 7,6 fırlayarak 1.912,785 dolara yükseldi.

Negatif korelasyon 

Bitcoin ve altın piyasalarının zıt kutuplara hareket etmesi, ikisi arasında kısa vadede ters korelasyon oluştuğuna işaret ediyor. Wall Street yatırımcıları Nick Colas ve Jessica Rabe de DataTrek Research raporunda sanal para piyasalarında yaşanan satışların, kurumsal yatırımcılar arasında altının cazibesini artırmış olabileceğini yazdı.

Piyasa stratejistleri, Bitcoin'in altına kıyasla daha riskli bir alternatif olduğunu söyledi. Stratejistler, aynı zamanda değerli madenin değerinin Elon Musk'ın gönderileri nedeniyle beş haftada yarı yarıya azalmadığını da ekledi.

Altın, sanal paralara kıyasla drama içermeyen bir yatırım. Bu nedenle çeşitlendirilmiş portföyler için altına yüzde 3-5'lik bir yatırım önermeye devam ediyoruz.

Bitcoin, hızlı kâr isteyen yatırımcılar için çoğunlukla spekülatif bir yatırım aracı olsa da, arzının sınırlı olması, altına benzer olarak enflasyon endişelerinden fayda sağlamasını sağladı. Tesla, Ruffer Investments, Square ve MicroStrategy gibi şirketler, çoğunlukla nakitten oluşan bilançolarına Bitcoin'i ekledi.

Kurumsal yatırımcılar, Bitcoin'in 2021'in ilk çeyreğinde değerini ikiye katlamasında büyük rol oynadı. Kripto para, nisan ayında ise 65 bin dolara kadar yükseldi.

Diğer yandan altın ETF'leri, Mayıs 2021'e kadar altı ay boyunca sermaye kaybetti. JPMorgan analistleri, Ocak 2021'de yaptıkları açıklamada Grayscale Bitcoin Tröstü'nün (GBTC) 3 milyar dolar yatırım aldığı dönemde, altın ETF'lerinin yaklaşık 7 milyar dolar kaybettiğini açıkladı.

XAU/USD paritesi 2021'in ilk çeyreğini yüzde 10,14 düşüş ile kapatırken, Bitcoin aynı dönemde yüzde 100 değer kazandı.

JPMorgan, Mayıs 2021 tarihli bir başka raporunda ise Bitcoin'den kâr eden kurumsal yatırımcıların altına yönelmiş olabileceğini aktardı.

Ethereum'u kurdu, Dogecoin'den kar etti!

El Salvador Bitcoin'i yasal para haline getiren ilk ülke

Ons altın 1900’ü aşamıyor

7,5 milyarlık fon altını değil Bitcoin’i tercih etti

Dev kripto taraftarları Bitcoin düşüşüne nasıl tepki verdi?

Türkiye Bitcoin'den en çok para kazananlar listesinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)