BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin ETF’lerinin önündeki en büyük engel----

Bitcoin ETF’lerinin önündeki en büyük engel

Bitcoin ETF’lerinin önündeki en büyük engel
25 Mart 2024 - 17:45 www.finansgundem.com

Bitcoin ETF’leri SEC onayı alarak önemli bir aşamayı geçti. Ancak fonların hayatta kalabilmesi için mali danışmanlar tarafından müşterilere önerilmesi gerekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) vadeli işlemler sözleşmelerinde gerçek Bitcoin’in yerini tutan borsa yatırım fonlarına artık izin veriyor. Bitcoin için bir sonraki engelse müşterilere dönük mali danışmanların güvenini kazanmak.

İlk 10 ‘spot’ Bitcoin ETF’leri ocak ayında halka arz olmalarından bu yana iki ay gibi kısa bir süre içerisinde 7 milyar dolardan fazla yatırımcı varlığı çekti. Fonlar yakın tarihte ise tersi yönlü bir harekete maruz kalıyor.

Financial Times’ın haberine göre bir analist SEC’in istemsiz bir şekilde ilk silahı ateşlemesinin ardından yeni ETF’lerin nasıl fırladığını açıklamak için “Cointucky Derbisi” tabirini kullandı.

Ancak yatırımcı ilgisini toplayan ETF’ler arasında BlackRock ve Fidelity gibi firmaların fonları bile ürünleri henüz ihraççılarına yüksek miktarda para kazandıramadı. Grayscale Investments'ın yüzde 1,5'lik yüksek bir gider oranına sahip Bitcoin ETF'si hariç, borsada işlem gören Bitcoin ETF’lerinin tamamı birkaç ay içinde veya ETF’ler belirli bir varlık değeri eşiğine ulaştıktan sonra daha yüksek ücret seviyeleri belirleyecek.

Fonların uzun vadeli kârlılığında belirleyici etkense fonları inceleyen ve müşteri portföylerine ekleyen fon analistlerinin ve mali danışmanların tercihleri olacak.

Envestnet'in Yatırım Çözümleri Stratejisi Genel Müdürü Brooks Friederich, firmaların bu fonları önerecek “değnekçi” danışmanlar aradığını söyledi. Friederich, “Danışmanlara başlarına geleceklere karşı hazırlanmaları için bunu yüksek sesle söyledim: ETF paketleri tüm bu ürünlerle birlikte dolup taşacak ve belki de bu durum halihazırda böyle” ifadelerine yer verdi.

FT haberine göre temel düzeyde, ETF fonlarının tavsiye listelerine eklenmesini belirleyen durum tespiti süreci iki ana bileşenden oluşuyor. Birincisi fonun varlıkları için yatırım durumuna bakmak, daha sonrasında ise yapması gerekeni yaptığından emin olmak için iç işleyişini sağlamlığı açısından fonları analiz etmek. Analistlerin, elde ettikleri bulguları danışmanlık firmalarındaki yatırım komitelerine sunmaları genellikle aylar sürer. Danışmanlar da bu analizlere göre müşterilerine ETF'leri tavsiye etmeleri için onay verebilir.

Bu süreç Vanguard, iShares ve State Street Global gibi şirketlerin düşük maliyetli pasif ETF ürünleri için nispeten basittir. Ancak Friederich mevcut durumu ele alarak, “Şimdilerde bu ETF paketlerinde birçok benzersiz, yenilikçi ürünler barındırıyor” diyor.

Hukuk firması K&L Gates’in dijital varlık ekibine liderlik eden Avukat Rich Kerr yeni spot Bitcoin ETF’lerinin danışmanlar tarafından onay almasının beklenenden daha kolay olabileceğini belirtiyor. Zira büyük menkul kıymetler firmalarının birçoğu platformlarında satılması için Bitcoin ETF’lerine onay aldı. Ancak Vanguard özellikle herhangi bir Bitcoin ürünü satmayı reddediyor.

Kerr açıklamasında, "Bu, riskleri bilinmeyen karmaşık bir türev tipi strateji değil. Bitcoin'in fiyatını takip ettiklerini ve Bitcoin’e yatırım yaptıklarını biliyorsunuz ve bu anlaşılması gerçekten basit bir yatırım” ifadelerine yer verdi.

Birçok durum tespiti uzmanı, bir yatırım fonunu veya ETF'yi öneri listesine veya aracılık platformuna koymayı düşünmeden önce uzun süreli bir performans kaydına sahip olmasını ister. Ancak bazı Bitcoin ETF ihraççıları, bu sicil olmadan da durum tespiti onayı alabileceklerinden eminler. Zira ihraççılar ocak ayında spot fonların onaylanmasından birkaç yıl öncesinde de benzer fonların var olduğuna dikkat çekiyor.

Galaxy Küresel Varlık Yönetimi Başkanı Steve Kurz, Wells Fargo ve JPMorgan gibi firmaların seçkin müşterileri için yıllar önce başlatılan özel Bitcoin fonlarına atıfta bulundu. Kurz, "Bitcoin'i anlama ve Bitcoin varlık yöneticileri üzerinde çalışma yapma konusundaki sürtüşmelerin çoğu 2021'de halihazırda yapıldı" diyor. Galaxy, bir spot Bitcoin ETF'si başlatmak için Invesco ile ortaklık kurdu.

Kurz, mevcut durum tespiti sürecinin operasyonel kısımla olduğunu söylüyor. O ve ekibi, ETF'lerin Bitcoin’i nasıl elde ettiklerinin ve tuttuklarının, hisseleri nasıl nakde çevirdiklerinin ve kullandıklarının sorulması gereken sorular olduğunu söylüyor.

Kurz, “Bitcoin’i halihazırda benimseyen yatırımcılar özel fonlardan halka azcık fonlara ve onaylanmamış fonlardan onaylı fonlara geçiyorlar. Bu piyasalara ulaşamayanlar da olaya benzeri bir biçimde bakıyorlar. Ancak önlerinde önemli bir engel var. Zira müşterileri için ilk kez gerçekten Bitcoin satın alıyorlar” ifadelerine yer verdi.

Yine de, bir Bitcoin ETF'sinin bir aracılık platformunda mevcut olması ile bir firma tarafından tavsiye edilmesi arasında büyük bir fark vardır. Örneğin, Charles Schwab halihazırda Bitcoin tabanlı ETF'lerin platformunda işlem görmesine izin veriyor, ancak bir sözcü şöyle diyor: "Şu anda tavsiye edilen listelerimizde herhangi bir spot bitcoin ETF'si yok, ancak teklifleri değerlendirmeye devam edeceğiz."

Friederich, ekibinin Bitcoin ETF'lerinin daha bilindik ürünlere göre yatırımcılardan onay almasının daha uzun sürmesini beklediğini söyledi. Yatırım uzmanı kripto para biriminin hâlâ "geleneksel" finans olarak kabul edilmesinin önündeki engeller olduğuna dikkat çekti. Friederich, "Bu bizim için bir öğrenme süreci. Biz dijital para uzmanı değiliz" itirafında bulundu.

Bitcoin EFT'lerinden çıkış 4 gündür sürüyor

 

Define avcıları 1.5 milyar sterlinlik Bitcoin'in peşinde

 

Goldman'ın hedge fon müşterileri kriptoya döndü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)