BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBitcoin dibi gördü----

Bitcoin dibi gördü

Bitcoin dibi gördü
13 Aralık 2021 - 15:15 www.finansgundem.com

Bitcoin fiyatı 50.000 dolara dönememiş olsa da, opsiyon piyasası verileri düzeltmenin sona erdiğini söylüyor.

Bitcoin (BTC), kaldıraçlı uzun vadeli işlem sözleşmelerinde 840 milyon doların likit olduğu 4 Aralık çöküşünden bu yana, 47.500 dolarlık desteği elinde tutmak için mücadele veriyor. Aşağı yönlü hareket, Korona virüs salgınında Omicron varyantının ortaya çıkmasından ve ABD enflasyonunun 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasından sonra yaşanmıştı.

Sektöre yeni dahil olanlar geçen ay görülen yüzde 26 oranındaki düzeltmeden korkmuş olsa da, balinalar ve MicroStrategy gibi büyük yatırımcılar pozisyonlarını artırdı. 9 Aralık'ta MicroStrategy, 1.434 BTC satın alarak hisselerini 122.478 BTC'ye çıkardı.

Bazı analistlere göre Bitcoin fiyatındaki zayıflamanın arkasında, önde gelen Çinli emlak devi Evergrande'nin 9 Aralık'ta dolar borcunu temerrüde düşürmesinden kaynaklanan korku yer alıyordu. Zira ayılar, bu noktada 300 milyon dolarlık kârı cebe indirdi.

Marj yatırımcıları son derece iyimser

Marj işlemleri, yatırımcıların stablecoin ödünç alıp daha yüksek kripto para pozisyonuna girmelerini sağlıyor. Bu yöntemi kullanan yatırımcılar Bitcoin ödünç aldığında, kripto para birimini teminat olarak kullanırlar, yani fiyat düşüşü üzerine bahis yaparlar.

Bu nedenle bazı analistler, yatırımcıların yükselişe mi yoksa düşüşe mi meyilli oldukları konusunda fikir edinmek için toplam Bitcoin ve stablecoin borç verme miktarlarını izler. İlginç bir şekilde Bitfinex borsasındaki marj yatırımcıları, 4 Aralık'taki fiyat çöküşünden önce uzun pozisyonlarını hafifçe düşürdü.

Göstergede uzun pozisyonu destekleyen yüzde 90 oranına dikkat edin. Bu veri, stablecoin borçlanma oranının, Bitfinex borsasındaki toplam miktarın sadece yüzde 10'u olduğu anlamına geliyor. Ayrıca marj işlemleri, fiyat düşüşünden 24 saat sonra yüzde 94 seviyesine toparlandı. Bu durum, gafil avlanmış salar bile yatırımcıların çoğunun hareket boyunca pozisyonlarını koruduğunu gösteriyor.

Yaşanan bu durumun yatırım enstrümanına özel olup olmadığını doğrulamak için opsiyon piyasalarını da analiz etmek gerekir. %25 delta eğriliği, benzer alım (call) ve satım (put) opsiyonlarını karşılaştırır. Koruma amaçlı satım opsiyonlarının primi benzer risk alım opsiyonlarından daha yüksek olduğunda ve “korku” yaygın olduğunda, bu gösterge pozitife döner.

Piyasa yapıcılar yükseliş beklediğinde bunun tersi geçerli olur. %25'lik delta eğriliğinin negatif alana kayar. Negatif %8 ile pozitif %8 arasındaki değerler genellikle nötr olarak kabul edilir.

4 Aralık Bitcoin çöküşünden önce %25 delta eğriliği, nötr olarak kabul edilen yüzde 6 civarındaydı. Önümüzdeki 3 gün boyunca gösterge yüzde 10 ile zirve yaptığı için opsiyon piyasası yapıcıları ve balinalar, orta derecede korku sergilediler, ancak şu anda yüzde 3'te duruyor.

Bitfinex marj piyasasındaki uzun pozisyonlara ait veriler ve opsiyon piyasası verileri, türev piyasalarında çok az stres belirtisi gösteriyor. Bu verinin ortaya çıktığı piyasaların, profesyonel yatırımcılar tarafından daha sık kullanıldığı göz önüne alındığında, Bitcoin'in 2022'nin başlarında tüm zamanların en yüksek seviyesini elde edeceği düşüncesine inanmak mümkün olabilir.

Bitcoin'de 2017'deki gibi bir düşüş olur mu?

 

Ethereum Bitcoin'den daha fazla yükselecek

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)