BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBisiklet üretiminde tedarik sorunu----

Bisiklet üretiminde tedarik sorunu

Bisiklet üretiminde tedarik sorunu
15 Kasım 2021 - 08:16 www.finansgundem.com

Küresel bisiklet üretimi de tedarik zincirinde yaşanan parça sorunlarıyla boğuşuyor. Sektör temsilcileri sorunların 18 ay daha devam etmesini öngörüyor.

KOVID-19 pandemisi 2020 yılında daha önce benzeri görülmemiş karantina uygulamalarıyla dünya nüfusunun hareketini sert şekilde kısıtladığında otomotivden çok daha eski bir ulaşım aracı olan bisiklete talep çok keskin şekilde artmıştı. Ancak havayolu ve otomotiv seyahatlerinin yapılamadığı ortamda hızla artan talebe yetişmek için tedarik zincirlerini sınırlarına kadar zorlayan sektör bugünlerde ihtiyacı olan hammadde ve parçaları bulmakta zorlanıyor. Tour de France gibi önemli bisiklet yarışlarında profesyonel bisikletçilerin kullandığı parçaları üreten şirketler en az 18 ay daha darboğazın devam edebileceğini söylüyor.

Üst kalitede pedallardan karbon gövdelere hem parça hem de bisiklet üretimi gerçekleştiren Fransız üretici Look Cycle’ın CEO’su Federico Musi, yurtdışından aldıkları parçalarda sevkiyat sürelerinin uzamaya devam ettiğini aktarıyor. FT’ye konuşan Musi “Sevkiyat süreleri çok uzun. Bugün birkaç parça üreticisinde gördünüz bu darboğaz kısalmıyor uzuyor. 12 ila 18 aylık sürelere kolayca gelecek” diyerek sorunun en az bir buçuk yıl daha devam edebileceği konusunda uyarıyor. Look Cycle CEO’su Musi, alüminyum ve çelik gibi bazı hammaddelerin bulunurluğunun da azaldığını, bu nedenle sektörün tedarik sıkıntılarının ortadan kalkmasının 18 ayı bulabileceğini öngörüyor.

Parça üretimindeki konsolide yapı da etkili

Virüs kapmak istemeyen milyonlarca tüketiciden gelen talebe yetişmeye çalışan küresel bisiklet imalatında vites, fren, zincir ve kaset gibi ana parçaların Japon Shimanı, ABD’li SRAM ve İtalyan Campagnolo gibi birkaç büyük devin elinde olmasının darboğazı daha da kötü hale getirdiği belirtiliyor. Bu devlerin bazıları talepte yaşanan patlamanın virüs devam etse de söneceğini öngörerek üretimini çok da yükseltmedi.

İngiltere merkezli katlanır bisiklet üreticisi Brompton Bicycle CEO’su Will Butler-Adams, Financial Times’ın üretimin geleceği temalı bir etkinliğinde “Son 18 aydır tedarik zincirleri o kadar kısaldı ki, şimdi sorun alüminyum bulamıyorsunuz, çelik bulamıyorsunuz, hammadde bulamıyorsunuz” diyor ve ilk karantinalarda talep artmış olsa da üretim maliyetlerinin “uçtuğunu” vurguluyor. İngiliz üretici Tayvan’ın statüsüne ilişkin siyasi gerilimin bile şirketi tedarik zincirlerini çeşitlendirmek zorunda bıraktı.

Avrupa Bisiklet Sektörü Konfederasyonu Genel Müdürü Manuel Marsilio ise özellikle elektrikli bisiklet gibi üst segmentteki modellerin üreticileri için tedarik seçeneklerinin daha da kısıtlı olduğunu ve sektörde en zorlanan üreticilerin bu segmentte yer aldığını aktarıyor.

Bakan Dönmez: Rüzgardan elektrik üretimi 10 Kasım'da rekor kırdı

 

Sanayi üretiminde enerji fiyatlarının etkisi!

 

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi eylülde azaldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)