BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBilim insanlarından yeni açıklama 'Kovid parmağı sendromu'----

Bilim insanlarından yeni açıklama 'Kovid parmağı sendromu'

Bilim insanlarından yeni açıklama 'Kovid parmağı sendromu'
06 Ekim 2021 - 15:02 www.finansgundem.com

Korona virüs geçirmiş hastalar üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçları açıklandı. Yeni çalışma bazı insanların neden korona virüse yakalandıktan sonra ayak parmağı rahatsızlarını geçirdiğini ortaya koyuyor.

Bilim insanları, Kovid'e yakalanan bazı kişilerin neden ayak parmaklarında yaralar ve bazı lezyonlar geliştirdiğini açıklayabileceklerine inanıyorlar. Bu minvalde değerlendirildiğinde ayak parmağındaki bu lezyonlar, vücudun virüsle savaşmak için saldırı moduna geçmesinin bir yan etkisi gibi görünüyor.

Kovid semptomu, bazen aylarca süren durumla birlikte, ellerde ve ayaklarda soğuk algınlığı benzeri iltihaplanma ve kızarıklıkla sonuçlanmaya neden oluyor. Pek çok kişinin farklı yan etkiler geliştirdiği hastalığın farklı varyantları da dünyayı kasıp kavururken, bilim insanları ayak parmaklarındaki bozukluk ve kızarıklıklara odaklandı.

Araştırmacılar, Kovid ile bağışıklığın savunma sistemini anlamlandırdıklarını düşünüyor. British Journal of Dermatology'deki bulgular, semptomları hafifletmek için tedavilere yardımcı olabilir. Kovid’in ayak parmağındaki bu sonucu, her yaştaki kişide görülebiliyor olsa da çocukları ve gençleri daha çok etkiliyor.

Bu durum bazıları için çok ağrılı olmazken bazı hassas kişilerde kızarıklık, morarıklık, şişlik ve ağrılı kaşıntılar şeklinde kendini gösterebilir. BBC’nin haberinde yer alan bilgilere göre 13 yaşındaki İskoçyalı Sofia, bu yılın başlarında Kovid’e yakalandı. Sonrasında ayak parmağı sebebiyle zar zor yürüyebiliyor veya ayakkabı giyebiliyordu.

Yaz boyunca süren bu sorun Sofia’nın tekerlekli sandalye kullanmasına neden olmuş. Bu semptomlar bazı kişilerde aylarca sürebiliyorken çoğunlukla haftalarca sürüyor. Öte yandan çoğu zaman hastalar, kalıcı öksürük, ateş ve koku/tat kaybı veya değişikliği gibi klasik Kovid semptomlarının hiçbirine sahip olmazlar.

Peki bu neden oluyor?

Kan ve deri testlerine dayanan bu son çalışma bulguları, bağışıklık sisteminin iki bölümünün rol oynadığını gösteriyor. Her ikisi de vücudun koronavirüsle savaşmak için kullandığı mekanizmaları içeriyor. Bunlardan biri antiviral bir protein, diğeri ise sadece istila eden virüse değil, yanlışlıkla kişinin kendi hücrelerine ve dokularına saldıran bir antikor türü.

Fransa Paris Üniversitesi'nden araştırmacılar, etkilenen bölgeleri besleyen küçük kan damarlarını kaplayan hücrelerin de dahil olduğunu söylüyor. İşte bu yüzdende dokuda bazı bozulmalar, hasarlar oluşuyor.

Geçen yılki araştırmalarda korona virüsün ayak parmaklarını kullanılamaz hale getirdiği 50 vaka kayıtlara geçti. İngiliz ayak hastalıkları uzmanı Dr Ivan Bristow, tipik olarak soğuk havalarda da  dolaşım sorunları olan kişilerde görülen lezyonlarla benzer şekilde gerçekleştiğini söylüyor ve genellikle kendi kendine kayboluyor diyor.

Öte yandan bazı kişilerin kremler ve diğer ilaçlarla tedaviye ihtiyacı olabilir.  
 

Kovid'e karşı yeni ilaç: Ölüm riskini yarıya düşürüyor!

 

Soğuk havalara bağışıklık sistemini güçlendiren ham bal kürü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)