BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBeyaz yaka yapay zekâyı sır gibi saklıyor----

Beyaz yaka yapay zekâyı sır gibi saklıyor

Beyaz yaka yapay zekâyı sır gibi saklıyor
19 Haziran 2023 - 16:41 www.finansgundem.com

ChatGPT gibi yapay zekâ uygulamalarının iş dünyasında verimliliği artırdığı görülüyor. Ancak işindeki geleceği konusunda risk almak istemeyen beyaz yaka çalışanları yapay zekâyı kullandıkları alanları saklıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zekâ, birçok görevin yerine getirilmesi konusunda yeni yollarını mümkün kılıyor. Birçok şirkette de çalışanlar işlerini daha iyi yapmak için bu araçlardan tam olarak yararlanıyor. Ancak tek bir sorun var: Genellikle bunu yaparken sessiz kalıyorlar.

Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu İşletme Profesörü Ethan Mollick yayınladığı blog yazısında bu soruna dikkat çekti. Mollick yapay zekânın üretkenliği artırdığını ilk elden bildiriyor: Profesör bu yılın başlarında ChatGPT gibi araçlara bir iş projesi üzerinde çalışmak için 30 dakika verdi. Mollick araştırma sonuçlarının ‘süper insan’ niteliğinde olduğunu belirtmişti.

Fortune’un haberine göre Mollick, “İnsanlar görevlerini kolaylaştırıyor, kodlamaya yeni yaklaşımlar getiriyor ve işlerinin zaman alan ve sıkıcı kısımlarını otomatikleştiriyor. Ancak işyeri mucitleri şirketlerine keşiflerinden bahsetmiyorlar” dedi.

Profesör çalışanların yapay zekânın kullanımı konusunda sessiz kalmalarının sebepleri olduğunu belirtiyor. Bu sebeplerinin en büyüğü ise başlarını belaya sokmak istememeleri.

Mollick, “Birçok şirket ChatGPT’nin kullanımını engelledi. Bunun en genel sebebi teknolojinin belirsizliğine ve mevzuat endişelerine dayanan hukuki endişelerden kaynaklanıyor” dedi.

Yapay zekâ sessiz ve derinden ilerliyor

Profesöre göre yasaklar çalışanların işe kişisel telefonlarını getirmesine ve yapay zekâya kişisel cihazları üzerinden erişmesine sebep oluyor. Mollick söz konusu argümanı temellendirirken, “Bu tür verilerin elde edilmesi zor olsa da yapay zekânın yasaklandığı şirketlerde bu geçici çözümü kullanan birçok insanla tanıştım. Üsteli bu insanlar sadece bunu yaptıklarını kabul etmeye istekli çalışanlardı” dedi.

Çalışanlar ayrıca yapay zekânın yaptıkları işin bir kısmını veya tamamının ürettiği gerçeğini gizlemek isteyebilir. Denetçilerin bunu öğrenmesi durumda nasıl algılanabileceğinden veya farklı bir şekilde yargılanmaktan endişeleniyorlar.

Bazı çalışanlar kendilerinin yerini alacak çalışanı eğittiklerini dahi düşünüyor. Mollck, “Eğer bir çalışan bir işin %90’Inı nasıl otomatikleştirebileceğini çözdüyse ve patronlarına söylerse şirket iş arkadaşlarının %90’ını kovar mı? Bunu gizli tutmak ve riskten kaçınmak en doğrusu” dedi.

Bu yılın başlarında, sızdırılan bir video, bir pazarlama firmasının CEO'sunun personele şunları söylediğini gösteriyor:

“Günümüzde birçok içerik yazarı artık yazmak için yalnızca yapay zekâyı kullanıyor. Bunu sekiz saatlik bir iş gününün yaklaşık 30 dakikasında yapabilirim. Peki bizim ne yapmamız gerekiyor? Normal üretimimizin 30-50 katını ortaya koyalım.”

Güven avantajı

Mollick, şirketlerin çalışanları yapay zekâ kullanımlarıyla öne çıkmaları için teşvik etmenin yollarını bulmaları gerektiğine inanıyor. Bu, ikramiyeler, nakit ödüller veya iyi ofisleri anlamına gelebilir. Ancak profesör, "Bunlar gerçekten çığır açan yenilikler için ödenecek küçük meblağlar" diyor.

Profesöre göre ayrıca patronların, yapay zekâ ile geliştirilmiş çalışma yöntemleriyle öne çıktıkları için kimsenin cezalandırılmayacağını veya kovulmayacağını garanti etmesi gerekiyor.

Mollick, “Bu nokta, yüksek derecede güven ve iyi kültürlere sahip kuruluşların bir avantaja sahip olacağı yerdir. Çalışanlarınız onları önemsediğinize inanmıyorsa, yapay zekâ kullanımlarını gizli tutacaklardır" ifadelerine yer verdi.

CEO'ların yapay zeka öngörüsü

 

Yapay zekâyla 4 adımda nasıl zengin olunur?

 

Mark Cuban: Yapay zeka, şirketleri ikiye bölecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)