BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBDDK Başkanı neden seçimden önce atandı----

BDDK Başkanı neden seçimden önce atandı

BDDK Başkanı neden seçimden önce atandı
19 Mayıs 2015 - 06:12 www.finansgundem.com

Erdal Sağlam: BDDK'nın Başkanı'nın verdiği ilk demeç, bu atamanın neden yapıldığını gösterecek öneme sahip

BDDK Başkanlığı'na geçen hafta yapılan atamayla Mehmet Ali Akben getirildi. Erdal Sağlam, Hürriyet'teki yazısında bu atamayla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İşte Sağlam'ın o yazısı:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanlığı uzun zamandır vekaletle yürütülüyordu ve kimse genel seçimler tamamlanmadan yeni başkan atanmasını beklemiyordu. Aynen uzun zamandın boş olan Hazine Müstearlığı gibi, en az bir ay daha bu makamın boş kalacağı tahmin ediliyordu.
Üstüne üstlük, daha sonra vefat eden eski başkan ayrıldıktan sonra BDDK'ya öyle işler yaptırıldı ki; bir süredir vekalet eden kişinin ödül olarak bu göreve getirileceği konuşuluyordu.
Sürpriz biçimde geçen hafta BDDK Başkanlığı'na bir atama gerçekleştirildi. Bu göreve daha çok faizsiz bankacılık deneyimi bulunan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Kurul üyelerinden Mehmet Ali Akben getirildi.
Akben'in uzmanlığı ve deneyiminden ayrı olarak, neden şimdi atama yapıldığı da konuşulmaya başladı. Olası bir koalisyon ihtimaline karşı bu atamanın öne çekildiği de konuşulanlar arasında, 
Bu arada Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ısrarı üzerine bu kararmameyi hazırladığı da kulislerde konuşuluyor. 
"Böyle bir kritik makam daha uzun süre boş kalmamalıydı" gerekçesi ileri sürülüyor. Ama bu makam zaten uzun süredir boştu ve örneğin çok daha kritik Hazine Müsteşarlığı gibi bir makam, çok daha uzun süredir vekaletle yürüyor.
Atamanın nedenine ilişkin tartışmalar bir yana, bence BDDK'nın Başkanı'nın verdiği ilk demeç, bu atamanın neden yapıldığını gösterecek öneme sahip. Yeni BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben ilk demecinde, "Yeni Türkiye sürecinde devlet politikaları ile uyumlu olarak sektör de yeni bir politika içine girecek" demiş. Akben, her gelen yönetimin kendisinin daha rahat çalışacağı bir yapıyı arzu edeceğini belirterek, "Gelecek dönemde sektörün tüm kesimlerini kapsayan, daha fazla üretimi destekleyen ve daha güçlü bir BDDK olacak. Bu beklenen bir durumdur. Koşturacak, çalışacak insanlarla birlikte hareket edeceğiz" şeklinde konuşmuş.
 
BANKALARIN SORUNLARI AĞIRLAŞIRKEN…
 
İlk demecinde bunları söyleyen yeni BDDK Başkanının atandığı hafta Bankalar Birliği Genel Kurulu da yapıldı ve bu toplantıda bankaların talepleri gündeme geldi. Bu toplantı kamuoyuna "Babacan bankaların taleplerini kabul etmedi" başlıklarıyla yansıdı.
İki yıl öncesine kadar süren ekonomik istikrarda, sağlam bankacılık yapısının büyük katkısı olduğunu herkes kabul ediyor, Babacan da haklı olarak, bu sağlam yapıyı bozma riski taşıyacak taleplere sıcak bakmadığını söylüyor.
Ancak sektör artık zor günler yaşamaya başladı. Özkaynaklara kıyaslandığında, göze batan banka karlarının aslında çok fazla olmadığı, karların azalmaya başladığı, kârlar azalınca mali yapılarında sürekli güçlendirmenin sekteye uğrayabileceği ortada. Bence sektörü bekleyen en önemli sorun ise, kendi riskleri olmasa da, özel sektör ve kamu projeleri için alınan krediler nedeniyle, dolaylı risklerin daha da artma tehlikesi.
Böylesine bir iklimde bir bankacının yeni atanan BDDK Başkanı'ndan ilk duymak istediği söz, herhalde bağımsız bir kurumun başkanı olarak, "yeni Türkiye-yeni bankacılık" gibi bir siyasi bir slogan olamaz. Bankacı olsam; kurumun bağımsızlığına, istikrara vurgu yapan, değişen küresel iklimde bankalarla işbirliği içinde sorunları birlikte çözmeye çalışacağını söyleyen, kısacası sektöre güven verecek sözler duymak isterdim...
Göreve başlar başlamaz en üst siyasi makama selam çakmayı seçen bir anlayış, bu zor dönemde bankacılık sektörüne nasıl yön verecek, göreceğiz...
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir Dost20 Mayıs 2015 03:12

    İlk gün resmine bakmalı, tesadüfen orda olandan uzak durmalı. Kendi kendine gelip kulağa üfleyenlere dikkat. Maliyeti en az kafa yorgunluğu ve bulanıklığıdır. Ankara'da fazla olmamalı. Rahmetlinin ilk 3 ayı iyi incelenmeli. Parlatılmışlara itibar edilmemeli.

  • neden20 Mayıs 2015 00:45

    Yahu başka uygun aday yok muydu Allah aşkına ya. Bu mudur yani en uygun adayimiz. Yazıktir Sektöre. Muhasebe şefi ve o alanda gmy olmuş. O kadar. Muhakkak katılım Bankası kokenli olsun diye kasarssniz kusura bakmayın ama olacağı budur. Yazık. Burbir an olsun partizanligi bırakıp ülkeyi düşünebilirdiniz. Gitti o fırsat tabi artık.

  • üzülmek19 Mayıs 2015 11:39

    Bir vatandaş olarak bu atamadan dolayi üzülüyorum ve utanıyorum. Ama Allah hayırlısı neyse onu nasip etsin. Amin.